|

Başbakan Erdoğan'dan Balyoz yorumu

Bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balyoz davasına ilişkin CD'leri dinlediğinde şok olduğunu söyledi.

Cihan
00:00 - 27/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 21:03 - 27/09/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Erdoğan'dan Balyoz yorumu
Başbakan Erdoğan'dan Balyoz yorumu

Kendisinin 28 Şubat'ı ve öğrenciyken 12 Eylül'ü yaşadığını belirten Erdoğan, 'Şimdi ise CD'leri dinliyorum şok oluyorum. YAŞ toplantılarında beraber olduğum bir arkadaş. CD'den dinlemesem inanmayacağım. Şoklara giriyorum. Nasıl olur diyorum.' dedi.

Balyoz davasını, 'ilk defa bir sivil mahkemede böyle bir sürecin olması Türk demokrasisi adına çok önemli' şeklinde değerlendiren Erdoğan, 'Türkiye bir dönüşümü demokrasi adına yaşıyor. Bu önemli. Aleyhte bazı kampanya yürütenler ki bana göre cılız bir kampanya, ortada bir vaka var. Türkiye'de darbelerle bir yere gidilmesi değil, halkın kazanması, milletin kazanması, demokrasinin kazanması çok önemli.' ifadelerini kullandı.

Balyoz davasında Adalet Bakanlığı vasıtasıyla süreci yakından takip ettiklerini belirten Erdoğan, 'Süreci avukatlar, sanıklar zaman zaman provoke ettiler. Mahkemeye gelmeyişler, hakimleri hakaretlerle tahrik etmeleri falan. Bunlara rağmen bu kadar zaman içerisinde bitmesini başarılı buluyorum. Neticesi itibariyle başarılı.' dedi.

'BALYOZ'DA TEMENNİM HAKKANİYETLİ BİR KARAR'

Erdoğan, Balyoz kararları için 'Anayasa hükmü gereğince adil mi değil mi söyleyemem. Öyle yetkim yok. Yargıtay süreci var. Burası nihai sonuç değil. Yargıtay'ın kararı nedir bilemiyoruz. İade mi eder, yoksa aynı şekilde mi onaylar. O da son değil. Ondan sonra dava dairelerine gidebilir. Biz hakkaniyete uygun bir kararın Yargıtay'dan çıkmasını bekleriz. Gerekçelerin ortaya konulmasından sonra rahat bir değerlendirme fırsatı bulacağız. TSK'dan içeri alınan kadronun tutuksuz yargılanması başından itibaren temennimdi. Ama karar bu şekilde yürütüldü. Bu süreci Yargıtay'dan takip edip temennim hakkaniyete uygun bir karar çıksın.' ifadelerini kullandı.

'TUTUKLULAR İÇİN YENİ AİLE DÜZENLEMESİ'

Pazar günü yapacağı kongre konuşmasında duyuracağı bir planını açıklayan Erdoğan, 'Nasip olursa yeni dönemde, pazar açıklayacağım, içerideki mahkumlarla ilgili olarak belki tutukluyu da katacağız. Görüşmelerde belli sürelerde eşler birbirleriyle cezaevi dışında hazırlanmış olan odalarda ihtiyaç neyse görüşebilecekler. Türkiye'de bu yok. İlk defa biz başlatacağız. Eşiyle bir araya gelme imkanı vereceğiz. Ağırlaştırılmış müebbete çarptırılmış olanlar için bile geçerli olacak.' diye konuştu.

Balyoz kararının ardından ekranlara yansıyan Balyoz sanıklarının durumu da sorulan Erdoğan, 'Ağlamalar anlık tablolardır, doğaldır, duyguların dışa vurmasıdır.' dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: 'Ben 28 Şubat'ı yaşadım, öğrenciyken 12 Eylül'ü yaşadık. Ali Adnan dizisi var TRT'de. Bu ülke bunu da yaşadı. CHP zihniyetinin fikren içinde bulunduğu birçok darbeler olmuştur. Bir neticelenen darbeler var bir de teşebbüs edilip de neticelenemeyen darbeler var. Bizim olay böyle bir olaydır. Partimizin kapatılmasına teşebbüs edilecek fikri bir adım atıldı. Siyasiler var içinde. Ana muhalefet partisi genel başkanı çıkıp 'hamdolsun ki Ankara'da yargıçlar var' demiştir. İktidar partisi, bu kadar milletvekili ile bir parti kapatılıyor, Türk demokrasisi için yüz karası. Google'dan küpürlerle kapatılıyor. Ana muhalefet partisi bunları söylüyor. Ben Milli Eğitim Talim Terbiye'nin bir şiirini okuduğum için alındım. Şimdi ise CD'leri dinliyorum şok oluyorum. YAŞ toplantılarında beraber olduğum bir arkadaş. CD'den dinlemesem inanmayacağım. Şoklara giriyorum. Nasıl olur diyorum. O zaman ilk defa bir sivil mahkemede böyle bir sürecin olması Türk demokrasisi adına çok önemli. Türkiye, bir dönüşümü demokrasi adına yaşıyor. Bu önemli. Aleyhte bazı kampanya yürütenler ki bana göre cılız bir kampanya, ortada bir vaka var. Türkiye'de darbelerle bir yere gidilmesi değil, halkın kazanması, milletin kazanması, demokrasinin kazanması çok önemli. Küresel sermaye bir yere girerken orada demokrasi arıyor. Demokrasi varsa küresel sermaye geliyor.' ifadelerini kullandı.

'BİR ANA MUHALEFET PARTİSİNİN GENEL BAŞKANI, BAŞBAKANA HAİN DİYEMEZ'

Ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugünkü eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, 'Ben tazminat almaktan bıktım, o vermekten bıkmadı. Mahkemeye gideceğiz. Bir ana muhalefet partisinin genel başkanı, başbakana hain diyemez. Başbakan olmuş bir insan, bu ülkenin malını mülkünü şusunu busunu bu tür basit şeyler karşısında satamaz. Kendisini bizzat ispatlaması lazım. Elinde bir kitap buradan okuyacaksın, Erdoğan ve ekibini suçlayacaksın. Gerekli talimatı verdim davayı açacaksınız diye arkadaşlara.' dedi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na eleştirilerini şöyle sürdürdü:

'Bu böyle birisi, siyaseti öğrenemedi. Yeni döneme böyle giriyor. Bununla mı terörle mücadele edeceğiz? Yanlış oynuyor, yanlış gidiyor. Bu millet bunları hiçbir zaman iktidar yapmaz. Ben ne ABD ne de Rusya'ya, milletimizin hiçbir değerini hiçbir menfaat karşısında değişmeyiz.'

12 yıl önce