|

Cezaevinde gazeteci yok

Dünyada en fazla tutuklu gazetecinin Türkiye'de olduğu balonuna Adalet Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Bakanlık, gazeteci olduğu iddia edilen 15 ismin, örgüt üyeliği, terör, soygun gibi suçlardan içerde olduğunu bildirdi.

İstanbul
00:00 - 29/04/2014 Salı
Güncelleme: 00:10 - 29/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Cezaevinde gazeteci yok
Cezaevinde gazeteci yok

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)'nin açıkladığı 'Türkiye'deki Tutuklu Gazeteciler' listesine Adalet Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.

Listede 'gazeteci' olarak gösterilen 15 kişinin cezaevinde olma sebebin gazetecilik faaliyeti olmadığı dile getirildi. Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre 15 kişiden 7 kişinin yargılamasının tamamlanın hüküm alırken 8 kişinin yargılamasına ise tutuklu olarak devam ediliyor. 15 kişiden 7'si, PKK/KCK, 3'ü DHKP-C, 3'ü MLKP/MK, 1'er kişi de TKP (ML) TİKKO ve İBDA-C ile ilişkilendirildiği için cezaevinde bulunuyor.

İŞTE SUÇLAMALAR

Açıklamaya göre listede bulunan isimlerin aldıkları hükümlere ve isnat edilen suçlara göre dağılımı ise şöyle sıralandı: 'Tehlikeli madde, resmi belgede sahtecilik, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, ruhsatsız silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma (4 kişi), silahlı terör örgütüne üye olma (10 kişi), silahlı terör örgütü propagandası yapma (1 kişi). Açıklamada MLKP terör örgütü adına faaliyette bulunduğu ve Banka Soygunu gibi olaylara karıştığı gerekçesiyle mahkum olan H.D'nin AİHM'e yaptığı başvuruda Türkiye'nin 'uzun tutukluluk' sebebiyle ihlal aldığını ancak AİHM'nin yargılama içeriği ve cezalarla ilgili bir değerlendirme yapmadığına dikkat çekildi. Yine M. G isimli mahkum, 18 Şubat 1992 tarihinde polis memuru Bülent Ustun ve bir bekçinin öldürülmesi, 5 Nisan 1992'de 4 polis memuru ile silahlı çatışma, yaralama ve öldürme eylemlerine karıştığı, E. S'nin Kartal Emniyet Müdürlüğü ekiplerine ateş açmak ve H.B. isimli bir gazino sahibini yaralamaktan ceza aldığı dile getirildi. F. T; S. A; PKK üyeliği ve molotoflu saldırıdan, F. E'nin ise silahla adam yaralama nedeniyle cezaevinde olduğu dile getirildi.

Avrupa'dan gelen eleştirileri cevaplayan Adalet Bakan Bekir Bozdağ, gazeteci olduğu iddia edilen isimlerin suçları sıralamış ' Okuduğum zaman insanın yüzü kızarıyor. Bunların basın çalışmalarıyla, faaliyetiyle bir alakası yok' demişti.

10 yıl önce