|

CHP'li Tekin'den utanç verici pazarlık

Utanç verici bir pazarlığın içinde yer alan üç kahraman, kameralar önüne çıkarak mutluluk pozu verdi!

Yeni Şafak
00:00 - 17/02/2009 Salı
Güncelleme: 11:33 - 17/02/2009 Salı
Yeni Şafak
CHP'li Tekin'den utanç verici pazarlık
CHP'li Tekin'den utanç verici pazarlık

Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin, Alper Ünlü CHP'nin yaşadığı krizin medyaya yansımasının ardından 'Birlik bütünlük' görüntüleri verdi. Gürsel Tekin'i istifa restine götüren olayın ardında kardeşi Yüksel Tekin ile Gürsel Tekin'in muhasebecisi Ediz Zeyrek'in aday listesinde yeralmasına genel merkezden gelen veto neden oldu.


'KEŞKE BUNLAR OLMASAYDI'

Basın toplantısı düzenleyen üçlü soruları yanıtlamadan kısa bir açıklama yaptı. Önce istifa ettiğini ardından da istifa kararından vazgeçtiğini açıklayarak çelişkili açıklamalarda bulunanan Gürsel Tekin, "bu tür sıkıntılar seçim süreçlerinde her partide yaşanıyor" diyen Gürsel, kısa konuşmasında "Üzerimde çok baskı vardı keşke bunlar olmasaydı" dedi. Basın toplantısının ardından elele kameraların karşısına geçen CHP'liler bütünlük pozları verdiler.


"İSTİFA ETTİM DEMEDİM"

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin CHP ile bir kriz yaşadı. Önce istifa eden sonrasında istifasını geri alan Gürsel Tekin, listelerin oluşmasından kaynaklanan sorunlar olduğunu söylemişti.. Gürsel Tekin sözlerinde kimi zaman çelişkili ifadelere yer vererek, 'İstifa ettim demedim, istifa edeceğim dedim' şeklinde konuştu. Tekin, 'olmaması gereken isimlerin listeden çıkarılmasını istedim gereği yapıldı' dedi.


İSTİFAYA KARDEŞİ Mİ NEDEN OLDU?

Bu arada, Gürsel Tekin'i istifa restine götüren olayın ardında kardeşi Yüksel Tekin ile Gürsel Tekin'in muhasebecisi Ediz Zeyrek'in aday listesinde yeralmasına genel merkezden gelen veto neden oldu. Gürsel Tekin'in kardeşi Bahçeşehir Belediyesi'nden birinci sıra adayı gösterildi. Ediz Zeyrek de yine seçilebilecek bir belediyeden aday gösterilmesi kararlaştırıldı. Ancak, listelerin CHP Genel Merkezi'ne ulaşmasının ardından, genel merkez bu iki ismi de veto etti.


SEVİGEN, HACALOĞLU VE ARAT'TAN VETO GELDİ

Vetoda Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sevigen, Algan Hacaloğlu ve Necla Arat etkili oldu. Bunun üzerine Genel merkezle görüş ayrılığına düşün Gürsel Tekin istifa edeceğini söyledi. Bu söylenti hızla kulislere yayıldı. Genel Merkez ile yapılan görüşmeler sonrasında Gürsel Tekin'in gösterdiği her iki aday da belediye meclis listelerinde yer aldı. Bunun üzerine hem Gürsel Tekin istifa etmediğini, hem de genel merkez böyle bir istifanın olmadığını açıkladı. CHP'yi sarsan istifa krizi de böylece listede varılan mutabakat sonucu aşılmış oldu.


KRİZİ BÖYLE DEĞERLENDİRDİ?

Tekin, HaberTürk'te katıldığı canlı yayında şunları söyledi: Bir istifadan ziyade tepki söz konusuydu. Çeşitli isimler, Özyürek ve Sevigen isimleriyle aramızda sorun olduğu zikredildi. Böyle birşey söz konusu değil. Bir partiyle de pazarlık içinde değilim. İstanbul'da il başkanıyım. Aday listelerinde olmaması gereken isimler konusundan tepkim vardı. Genel Başkanıma aktarıldı. Zannadersem gereken yapıldı. Sevigenle ya da Özyürek'le bir çelişkim söz konusu değil.


* Bu tepki olmaması gereken özel ilişkiler ya da kişisel hırsımdan değil, İstanbul'da bizim listelerimizde olmaması gereken isimler konusunda! Bir kısım belediye başkanlarımızın istediği, dayattığı bazı isimler vardı, onlara tepkim vardı. Sorun şimdi çözüldü.


KILIÇDAROĞLU İLE SORUN VAR MI?

* Sayın Kılıçdarroğlu'na ilk teklifi götüren benim. Kendisiyle ağabey-kardeş ilişkisi içindeyim. Onunla bir çelişki içinde olmam mümkün değil. Hiçbir gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak çıkmış değilim. Bunu köşe yazarları yazdı. Aday olduğumu zikretmiş olsaydım bu söz konusu olabilirdi. Kılıçdaroğlu'na aday olmasına, adaylığı açıklanmadan 45 gün önce teklifi götüren benim.


* Basının önünde istifam söz konusu değildir. Seçim koordinasyon merkezinden arkadaşlar bir bilgi almış bunu aktarmışlar. İstifa konusunu ben söylemedim. Medya üzerinde bir sorunu halletmiş değilim. İki gündür Genel Merkez'le konuşuyorum. Bir tıkanma noktasına geldik. Ama aksaklıklar giderildi. "İstifa ettim" demedim "İstifa edeceğim" dedim. Seçim Koordinasyon Merkezi'nden bir arkadaşımız bunu HABERTÜRK'e söyledi. Yazılı ya da sözlü olarak "İstifa ettim" gibi bir açıklama olmadı. Görevimin başındayım. Yazılı sözlü bir açıklama yapmadım. Sadece "İstifa edeceğimi" söyledim.


"İSİMLER ÇIKARILDI, SORUN ÇÖZÜLDÜ"

* Genel Merkez'de, benim tepkim bir pazarlık ya da şu listede bu olsun şu olsun değildi. Parti için uygun olmayan bazı isimlerdi. Çeşitli belediye başkanlarımızın dayatmasıyla listelere konan isimlerin çıkarılmasını istedim o isimler çıkarıldı. Sorun çözüldü.


* Elbetteki bu durum çok pozitif değil. Ama bu tür sıkıntılar her partide olduğu gibi bizde de yaşanıyor. Biz şeffaf bir partiyiz bizde demokrasi daha yüksek sesle işliyor. Keşke bu noktaya gelmeseydi ama geldi.


* Dünden beri yaşanan bir sorundu bu. Bugünse çok şey değişti. Burada kişisel olarak isimler vermek zorunda değilim. İstanbul örgütünde Gürsel Tekin'in tepkisi değil sadece. Örgütümün taleplerini de ciddiye almak zorundayım. Örgütümün de tepkileri doğrultusunda davrandım.


"ÖRGÜTLERİN BASKISI VARDI"

* Kesinlikle üzerimde bir baskı yok sadece örgütlerin baskısı. Genel Merkez'in ya da kişilerin baskısı değil. Örgütlerin baskısının olmasından başka doğal birşey olamaz. İlçelerimizin baskısı vardı 3 gündür. İnsanlar da örgütlerde emek veriyor. Bana gösterecekler tabii ki tepkiyi de


* Sayın Sevigen ya da Özyürek'le aramızda bir sorun yok. Partinin üst düzeyindeki kimseyle bir sorun yok. Çeşitli belediye başkanlarından gelen listeler sebep olmuştur bu olaya.


* İddiaların hiçbiri doğru değil. Aday belirlemeler çeşitli kademelerden geçiyor. Aday belirlemelerinde Genel Başkanımız bile tek başına aday belirlemedi. İlçeler tek başına aday belirleyemez böyle birşey mümkün olamaz.


BAYKAL'LA ÇOK ÖZEL GÖRÜŞME

* Konuyla ilgili olarak Sayın Baykal'la görüşme yaptım. Çok özel bir görüşmeydi. Sayın Genel Başkan'ımı çok seviyorum.


* Yaşanan istifa krizi seçim çalışmasını etkilemez. Yolumuza devam edeceğiz. Sayın Kılıçdaroğlu İstanbul halkının bağrına bastığı biri. Onunla günün 16-17 saati çalışıyoruz.


Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in istifa ettiği yönündeki haberler CHP Genel Merkezi tarafından yalanlandı


AYRINTILAR GELİYOR...

15 yıl önce