|

DSP çeyizinden 'hizip' çıktı

CHP- DSP seçim işbirliğinde pürüz çıktı. DSP'liler “partimiz ilelebet kapatılamaz” fikrinden dönüş olamayacağını savunurken, bazı parti yöneticileri ise “tabanımızda CHP'ye oy vermeyecek çok insan var” uyarısında bulundu.

Aa
00:00 - 9/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:12 - 9/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
DSP çeyizinden 'hizip' çıktı
DSP çeyizinden 'hizip' çıktı

CHP ile DSP “seçim nişanı” için hazırlıklar son hızla sürerken, DSP'de “partiyi satıyorsunuz” sesleri yükselmeye başladı. DSP yöneticilerinin CHP listelerinden seçimlere girmesi kararını önce partisinin Başkanlık Divanı'nda ardından da Parti Meclisi'nde (PM) tartışmaya açan DSP lideri Zeki Sezer, il başkanları toplantısında zor anlar yaşadı. DSP'liler “partimiz ilelebet kapatılamaz” fikrinden dönülemeyeceğini savunurken, bazı yöneticiler de “tabanımızda CHP'ye oy vermeyecek çok insan var” uyarısı yaptı. Özellikle DSP'ye yıllarca emek vermiş, Bülent Ecevit'e bağlı partililer “kapatmama” garantisi istedi.

“ASKIYA ALDIK” DEDİ

İl başkanları toplantısında konuşan Sezer, “DSP'yi kapatmaya kimsenin gücü yetmez” dese de partililerini ikna edemediği birkaç saat sonraki açıklamasında ortaya çıktı. Baykal'ın açıklamalarını değerlendirmekten kaçınan Sezer ayrıca, “Baykal, 'DSP'nin önerilerinin hepsini kabul ettik' demedi, 'kapatma kararını askıya aldık' dedi” ifadesini kullandı. DSP'liler, PM toplantısında da DSP'liler, CHP'nin “Büyük parti biziz” yaklaşımı içinde kendilerine “tepeden bakan, rencide edici” bir yaklaşım içinde olduğuna dikkat çekerek, bütünleşmenin eşit koşullarda olması gerektiğini Genel Başkan Sezer'e iletti.


'Yol kazası olmaz inşallah'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, solda birlik konusunda çok samimi olduklarını ifade ederek, bu konuda yol kazası yaşanıp yaşanmayacağına yönelik bir soruya, "yaşanmaz inşallah" karşılığını verdi.Baykal dün akşam katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı seçimi sürecinin AK Parti tarafından çok kötü yönetildiğini, bu nedenle bugünlere gelindiğini öne süren Baykal, Gül'ün resmi olarak çekilmeyerek resmi turların sürdürülmesini eleştirdi. Baykal, AK Parti'nin bu süreçte mağdur olup olmadığına ilişkin bir soruya "AKP mağdur değil, mağrur olduğu için yapamadı" cevabını verdi.

DSP ile işbirliği konusunda da açıklamalar yapan Baykal, şunları söyledi: "Onlar benim yanımda değilken siyaset yapak istemiyorum. Vatansever, dürüst insanlar; kredi-yolsuzluk peşinde koşan insanlar değil. Onların dışında politika yaparak siyaset yapmak içime sinmiyor. Ahlaki bakımdan hiçbir sıkıntısı olmayan bir kadro var. O kadro ile buluşmak istiyorum. Bu kadro Ecevit damgasını taşıyor. Ecevit hem CHP'nin hem de DSP'nin bir parçası; niye bölelim Ecevit'i. Hep beraber olursak daha iyi olur."



Çatlak mı olacak?

İl başkanları toplantısı sürerken DSP teşkilatı ”Genel Başkan ve arkadaşları partiyi satıyor. Kendileri milletvekili olup sizleri açıkta bırakacaklar” şeklinde haberlerle sarsıldı. Bazı eski bakanların başını çektiği hareketin, DSP'de çatlağa neden olabileceği öne sürülürken, bazı il başkanlarının toplantı bitmeden ayrılması da dikkat çekti.

Bazı DSP yöneticilerinin, “CHP'yi bu konuda samimiyetsiz gördük” şeklindeki şüphesi de bir türlü giderilemedi. “Duygusal DSP'liler” olarak da ifade edilen yöneticiler, DSP'nin kendi başına yaşamını sürdürmesini istedi.


'Görüşmeler iyi niyetle sürüyor'

DSP lideri Zeki Sezer, CHP ile görüşmelerin iyi niyetle sürdürüldüğünü belirterek, “Görüşmelerden hakkaniyetli bir sonuç alınabileceğine güveniyorum. Çünkü Türkiyemizin, halkımızın geleceği her şeyden önce” dedi. Zeki Sezer, il başkanları toplantısından ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Partide görüş ayrılığı bulunup bulunmadığına ilişkin soruya, Sezer, “Hiç yok, sıfır. Hiçbir görüş ayrılığı yok” karşılığını verdi.




17 yıl önce