|

DTP oybirliği ile kapatıldı

Anayasa Mahkemesi, DTP'yi eylemleri yanında terör örgütüyle olan bağlantıları dikkate alarak devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı fiilerin odağı haline geldiği gerekçesiyle kapattı. Karar oybirliği ile alındı.

EVİN GÖKTAŞ - BEHÇET GÜNGÖR
00:00 - 12/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 00:45 - 12/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
DTP oybirliği ile kapatıldı
DTP oybirliği ile kapatıldı

Anayasa Mahkemesi, eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle, DTP'nin temelli kapatılmasına karar verdi. Yüksek mahkemenin 11 üyesinin tamamı partinin kapatılması yönünde oy verdi. Teröre karışmış bir partiye örgütlenme özgürlüğü verilemeyeceğini söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararın, Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103. maddeleri gereğince alındığını açıkladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin, "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı" haline geldiği gerekçesiyle, temelli olarak kapatılması istemiyle 16 Kasım 2007'de dava açmıştı.

Kapatma kararının en çok tartışılan noktası ise davanın karara bağlandığı tarih. Yaklaşık iki haftadır başta Güneydoğu olmak üzere, bazı büyükşehirlerde yaşanan gösteriler ve son olarak Tokat'ta 7 askerein öldürülmesi eyleminin PKK tarafından üstelenilmesi günlerine denk gelmesi kararın siyasi olup olmadığını gündeme getiriyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bu konudaki soruya “hayır” çevabını verse de, yorumlar demokratik açılıma yargının fren yaptırdığı yönünde.

TÜRK VE TUĞLUK'UN VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

Bugün 9 saat süren toplantının ardından kararı açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasın neden olan DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin, Anayasa'nın 84. maddesinin son fıkrası uyarınca, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren sona ermesine karar verildiğini belirtti.

TÜZEL KİŞİLİK SONA ERDİ

Kılıç, parti tüzel kişiliğinin, kapatma kararının verildiği tarihte sona ermesine hükmedildiğini bildirdi. Kılıç, "davalı partinin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi gereğince Hazine'ye geçmesine, gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca Başbakanlık'a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 11 Aralık 2009 gününde oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.

11 ÜYE KAPATILSIN DEDİ

Anayasa Mahkemesi davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlamıştı. Yüksek mahkeme 4. günün sonunda açıklama yaptı. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyordu. Ancak üyelerin tamamı partinin kapatılması yönünde oy kullandı.

BATASUNA KARARI İNCELENDİ

Kararın gerekçesinin en kısa zamanda, en ince noktasına kadar yazılacağını söyleyen Kılıç, "Karar siyasi darbe olarak nitelendirildi ve kararı verdiğimiz tarihin çok düşündürücü olduğu iddia edildi. Bu eleştirici çok haksız ve acımasız. Süreçe 2 yılı aşkın süredir devam ediyor. Eklerinde çok ciddi eksikler tespit edildi. Partiye ilişkin gündemi tespit ederken, dışarıda sürmekte olanlarla ilgili herhangi bir öngörümüz asla olmamıştır" dedi. Yüksek mahkeme, AİHM'nin Batasuna kararının da incelendiğini belirtti.





14 yıl önce