|

Erdoğan'ın çok ilginç 2012 karnesi

Başbakan Erdoğan, 2012'de dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet başkanı ile görüştü, çok sayıda siyasetçi, bilim adamı, aktivist ve spor adamını kabul etti. Baş döndüren görüşmeler trafiğinde 15 cumhurbaşkanı, 5 devlet başkanı, 4 cumhurbaşkanı yardımcısı, 1 konsey başkanı, 4 meclis başkanı ve 21 başbakan yer aldı.

Aa
00:00 - 18/12/2012 Salı
Güncelleme: 11:45 - 18/12/2012 Salı
Yeni Şafak
Erdoğan'ın çok ilginç 2012 karnesi
Erdoğan'ın çok ilginç 2012 karnesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren devlet başkanlarıyla görüşen Başbakan Erdoğan, son olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü ve Bosna-Hersek Visoko Belediye Başkanı Amra Babic'i de kabul etti.

Erdoğan'ın yıl boyunca görüştüğü ülke liderleri şöyle:

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Libya Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Brunei Darüsselam Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va'dulah, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou N'guesso, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ekvator Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Güney Kore Cumhurbaşkanı Li Myong-bak, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad, Güney Afrika Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Kgalema Motlanthe, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarik Haşimi ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Jinping.

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ile de görüşen Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye gelen yabancı ülke meclis başkanlarıyla da bir araya geldi. Erdoğan, İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Norveç Parlamento Başkanı Dag Terje Andersen, Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi Meclis Başkanı Anna Harlamenko ile de görüştü.

21 mevkidaşını konuk etti

2012 yılında 22 mevkidaşını konuk ederek, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bir araya gelen Başbakan Erdoğan, bu görüşmelerin ardından aralarında iki ülke arasında vize muafiyetini kapsayan anlaşmalarında yer aldığı çok sayıda anlaşmaya da imza attı.

Başbakan Erdoğan'ın 2012 yılında görüştüğü hükümet başkanları şöyle:

Senegal Başbakanı Abdoul Mbaye, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Moldova Başbakanı Vladimir Fılat, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Kırgızistan Başbakanı Ömürbek Babanov, Ürdün Başbakanı Fayez Taravne, Tunus Başbakanı Hamadi el-Cibali, Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri, Somali Başbakanı Muhammed Ali, Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Karadağ Başbakanı Igor Luksiç, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir Al Sani, Libya Başbakanı Abdurrahim El Kib, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg.'

Erdoğan, ayrıca bu dönemde Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Haniye, IKBY Başbakanı Necirvan Barzani ve Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'i de kabul etti.

Prenslerden, futbolcuya...

Devlet, hükümet ve meclis başkanlarının yanı sıra Başbakan Erdoğan, Monako Prensi 2. Albert, Belçika Veliaht Prensi Philippe, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan'ı ağırladı.

Fenerbahçeli eski futbolcu Alex de Souzo ve ailesini de Türkiye'den ayrılmadan önce ofisinde konut eden Başbakan Erdoğan, UEFA Başkanı Michel Platini, Nobel Barış Ödülü Sahibi Tevekkül Karman ve Google Başkanı Eric Schmidt'i de misafir etti.

Aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan'ın da bulunduğu birçok siyasiyle görüşen Başbakan Erdoğan'ın 2012 yılında ağırladığı diğer yabancı konukları da şöyle:

'Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Lideri Ahmed Muaz el-Hatib, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Makedonya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Teuta Arifi, Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İngiltere Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti Lideri Nick Clegg, Pakistan Eski Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Arap ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Muhammed Casım el-Sager, Irakiye Koalisyonu Başkanı İyad Allavi, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Sultan bin Abdulaziz el-Saud, AB Genişleme ve Komşuluk Komiseri Stefan Füle, IKB Başkanı Mesud Barzani, BM ve Arap Ligi Ortak Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz en-Nasır, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio, Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim, Cezair Toplumsal Barış Hareketi Lideri Cerrah Sultani.'

11 yıl önce