|

Evet halk seçecek

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına millet son noktayı koydu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren anaya değişikliği paketi halk oylamasında yüzde 70 evet oyu ile kabul edildi. Hayır oyları yüzde 30'da kaldı

Aa
00:00 - 22/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:33 - 22/10/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Evet halk seçecek
Evet halk seçecek

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini içiren anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasından evet çıktı. Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı ile bir an krize döneşen ve erken genel seçim kararı ile sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimi krizine millet zon noktayı koydu. Dün yapılan halk oylamasında anayasa değişikliği paketi yüzde 70 oyla kabul edildi. Türkiye'de Atatürk'ten sonra 70 yıldır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan krizler halk oylamasında kabul edilen anayasa değişikliği ile artık tarih oldu. CHP lideri Deniz Baykal kendi çağrısına uyarak sandığı gitmedi.

HERHANGİ BİR OLAY YAŞANMADI

Referandumda katılım oranı düşük olduğu gözlenirken, ülkenin hiçbir yerinde herhangi bir olay yaşanmadığı öğrenildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki kompleksinin 5. katında oluşturulan harekat merkezinde, emniyet ve diğer ilgili birimlerin yetkilileri görev alıyor. Yetkililer, halk oylamasına ilişkin herhangi bir olay bildirilmediğini kaydettiler. Ankara ve İzmir valiliklerinden de yapılan açıklamalarda referandum nedeniyle herhangi bir olayan yaşanmadığı kaydedildi. Mükerrer oy kullanımını önlemek için oyunu kullanan seçmenin sol işaret parmağı çıkmayan boya ile boyandı.

İŞTE KABUL EDİLEN DEĞİŞİKLİKLER

Halk oyuna sunulacak 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, cumhurbaşkanının 5 yıllığına ve bir kişinin iki kez seçilebilmesini, milletvekili seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngörüyor.

BAYKAL'IN ÇAĞRISINA UYMADI

CHP lideri Deniz Baykal'ın “sandığa gitmeyin” çağrısına uymayan İzmir'in CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Vatandaşlık görevimi yaptım” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Anayasa değişikliği ile ilgili yapılan referandumda oyunu, Bornova Atatürk Meslek Lisesi Anadolu Meslek Lisesi'nde kullandı. Başkan Kocaoğlu, vatandaşlık görevini yaptığını belirterek, referandum ile ilgili olarak şunları söyledi: “Referandumda belli sorunlar var. Çok fazla sorulup da halka bunu, toptan evet ya da hayır demekte problem var. Ama halk takdir edecektir. Vatandaş takdir edecektir. Bu konunun beni sadece ilgilendiren kısmı, 5- 6 maddelik bir Anayasa değişikliğine halkın nasıl evet ya da hayır diyeceğidir. İçinde evet diyeceği maddeler de hayır diyeceği maddeler de söz konusu olabilir. Onun için vatandaşlık görevimizi yapıyoruz, oyumuzu kullanıyoruz.”


Erdoğan'ın sandığından yüzde 82 evet çıktı

Başbakan Tayyip Erdoğan halk oylaması için oyunu Üsküdar'daki Burhaniye İlköğretim Okulu'nda kullandı. eşi Emine Erdoğan ile birlikte Burhaniye İlköğretim Okulu'na geldi. 2-C sınıfındaki 2126 numaralı sandıkta, ilk önce Emine Erdoğan oyunu kullanarak, “hayırlı olsun” dileğinde bulundu. Başbakan Erdoğan'ın oy kullandığı sandıkta yüzde 82 evet, yüzde 18 hayır oyu çıktı. 397 seçmenin kayıtlı olduğu sandıkta, 267 kişi oy kullandı. Sandıktan 222 “Evet”, 41 “Hayır” oyu çıkan sandıkta, kullanılan oylardan 4'ü de geçersiz sayıldı.


Gül, memleketi Kayseri'de oy kullandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, halk oylaması için oyunu eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi'nde kullandı. Gül, okula gelişinde vatandaşların alkışlarıyla karşılandı. 1162 No'lu sandıkta 377. sırada oyunu kullanan Gül, sandık görevlilerine katılım düzeyini sordu. Sandık görevlileri halk oylamasına katılımın yüksek düzeyde olduğunu söyledi-ler. Gül ve eşinin parmaklarına boya sürüldü. Cumhurbaşkanı Gül'ün hava alanından okula gelişinden sırasında, okulun karşısındaki apartmanda yaşayan babası Ahmet Hamdi Gül ve annesi Adeviye Gül, balkona çıkarak Gül'ün gelişini izlediler. Gül'ün oy kullanacak olması nedeniyle çevrede geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Bazı binaların balkonları ve çatılarına keskin nişancı özel harekat polisleri yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, oyunu kullandıktan sonra eşi ile birlikte anne ve babasını evinde ziyaret etti.


Demirel: Yapa yapa öğreneceğiz

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, halk oylaması için oyunu Çankaya İlköğretim Okulu'nda oy kullandı. Demirel, “katılım az olması halinde referandumun hukuki değil ama siyasi meşruiyetinin tartışılıp tartışılmayacağı” yönündeki soruya da şu yanıtı verdi: “Şekli meşruiyet varsa o çok kere yeterlidir. Eğer kayıt yoksa yani 'yüzde şundan aşağı olursa geçersizdir' diye, kayıt yoksa sonradan kayıtları koymanın anlamı yoktur. Ama doğrusu yüzde 50'inin üzerinde bir seçim iştirakidir. Doğrusu odur, yapa yapa öğreneceğiz.”


Kutan: Büyük memnuniyet duyduk

Saadet Partisi lideri Recai Kutan, “Bu referandumla, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi imkanının milletin önüne konulmasından büyük bir memnuniyet duyduk” dedi. Kutan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını da öngören Anayasa değişikliği paketi için yapılan halk oylamasında, oyunu Beysukent'te bulunan Ayten Şaban Diri İlköğretim Okulu'nda kullandı. Eşi Mebrure Kutan ile birlikte oy kullanacağı okula gelen Kutan, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, referandumun hayırlı olması temennisinde bulundu. n ANKARA (A.A)


İlk evet halk oylamasında

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Ramazan ve Raziye Bektaş çifti, düğün günü referandumda oy kullanmak için gelinlik ve damatlıklarıyla sandık başına gittiler. Çift, cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda 'evet' oyu kullandıklarını söylediler. Muş'un Hasköy İlçesi'nin Aşağı Üçdam köyünde düğün tarihleri referanduma denk gelen çift, sandık başına giderek önceoy kullandı sonra düğün yaptı.Özek çifti, “Bugün bizim düğünümüz. Ancak referandum olması sebebiyle gelip oyumuzu da kullandık. Biz, cumhurbaşkanını halkın seçmesinden yanayız. Zaten oyumuzu da (evet) olarak kullandık” dediler.


Oy vermeye gidince yakayı ele verdiler

Aydın'da halk oylaması için sandık başına giden, ancak haklarında arama kararı bulunan 13 kişi emniyet ekiplerince yakalandı. Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde çeşitli okullarda önlem alarak, sandık başına gelen, ve çeşitli suçlardan haklarında yakalama kararı bulunan 13 kişiyi gözaltına aldı. Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde sandık kurulu üyeleri ve yedekleri görev yerlerine gelmeyince, sandık başında, bu hafta öğretime açılan yüksek okulun öğrencileri görevlendirildi. Kaynarca Endüstri Meslek Lisesi'ndeki 1010 numaralı sandıktaki görevli sandık sorumluları ve yedekleri gelmeyince yerlerine Sandık Kurulu Başkanı Ekrem Güneş tarafından ilçeye bu hafta başında gelen yüksekokulun 3 öğrencisi görevlendirildi.


17 yıl önce