|

Her şey barış için

Yeni yılın ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak, Lübnan, Afganistan ve Yemen'deki gelişmelere değinerek, "yaptığımız mücadelenin hedefi bölgeye barış ve istikrarı getirmektir" dedi.

Riyad
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 00:09 - 3/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Her şey barış için
Her şey barış için

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 3 günlük resmi ziyaret için geldiği Suudi Arabistan'da temaslarını sürdürüyor. Bakan Davutoğlu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile makamında bir araya geldi. Yapılan ortak basın toplantısında bölge barışı için yoğun çaba harcandığı bildirildi. Davutoğlu, El Faysal ile öğleden sonra Dışişleri Bakanlığında ikili görüşme yaptı. Heyetler arası görüşmeler yaklaşık 2 saat sürdü. Daha sonra öğle yemeği yenildi ve ortak basın toplantısı düzenlendi.

İSRAİL ŞIMARIK ÇOCUK

El Faysal Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkiler, ekonomik yatırımların daha da ivme kazandırılması için ortak işbirliği konseyinin kurulmasının gerekliliği üzerinde durulduğunu söyledi. Suudi Dışişleri Bakanı, bir gazetecinin sorusu üzerine Filistin sorununun çok karmaşık bir mesele olduğunu, 'İsrail'in uluslararası arenanın şımarık bir çocuğu olduğunu' ve hiçbir uluslararası kanunu tanımadığını savundu.

İLİŞKİLER BARIŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

El Faysal'ın konuşmasından sonra toplantı ile ilgili gelişmeleri anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Görüşmede iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular üzerinde de etraflıca durduklarını anlatan Davutoğlu, Orta Doğu barış sürecinin tüm kanallarda yeniden canlandırılmasının önemine de değindiklerini dile getirdi. Bakan Davutoğlu, Gazze'deki insanlık dramının biran önce sona erdirilmesi için uluslararası toplumu harekete geçirmek amacıyla çabaların birleştirilmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi.

BÖLGEYE BARIŞ İÇİN MÜCADELE

Bakan Davutoğlu, Irak, Lübnan, Afganistan ve Yemen'deki gelişmelere de değinerek, bu ülkelerde güvenlik ve istikrarın sağlanmasının bölgesel ölçekte taşıdığı önemi vurguladı. Özellikle Yemen'de son dönemde yaşanan ve Suudi Arabistan'a da sıçrayan olaylardan ve bu ülkelerde artan terörizm tehdidinden duydukları kaygıyı paylaştıklarını açıkladı. Bölgenin yeni bir istikrarsızlık odağını kaldıramayacağını vurgulayan Davutlu, Yemen'in birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunarak bir an önce istikrara kavuşturulmasının bütün bölgenin çıkarına olacağını kaydetti.


14 yıl önce