|

İncinsen de incitme

Cumhurbaşkanı Gül, Anadolu topraklarının asırlardır sevgi, barış ve kardeşliğe beşiklik yaptığını ifade derek, "Anadolu'yu öz vatanımız yapan, bütün milletimizi burada yoğuran Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler, Tabuk Emreler Ahi Evranlar, bizim değerlerimizi oluşturmuşlar" dedi.

Fatih İnci
00:00 - 17/08/2008 Pazar
Güncelleme: 01:55 - 17/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
İncinsen de incitme
İncinsen de incitme

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, " Alevisiyle Sünnisiyle Türküyle Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Hepimiz bir millet olmaya devam edeceğiz ve kimse bizi birbirimizden ayıramayacak" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, 45. Ulusa1, 19. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenlerine katıldı. Konuşmasına başlarken Hacıbektaş'ta bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, burada insanları biraraya getiren ruhun, anlayışın Hacı Bektaşı Veli'nin öğretileri ve onun gösterdiği işaretler olduğunu söyledi. Türkiye topraklarının Hacı Bektaş-ı Veli gibi birçok büyüğe ev sahipliği yaptığını belirten Gül, "Anadolu'yu öz vatanımız yapan, bütün milletimizi burada yoğuran Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler, Taptuk Emreler, Ahi Evranlar, bunların hepsi bizim büyüklerimizdir, önderlerimizdir, bizim değerlerimizi oluşturmuşlardır" dedi.

FARKLILIKLAR ZENGİNLİKTİR

Cumhurbaşkanı Gül, "(incinsen de incitme) sözünü düstur edinen, kendisine rehber eden insanların dünyada barışı ve huzuru kurduklarını" kaydederek, "Kendilerini incitenleri de affederler, onları da daima bağırlarına basarlar" dedi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu topraklar hep bunlara şahit olmuştur. Bundan sonra da inşaallah böyle olacaktır." diye konuştu.

GEÇMİŞİ TELAFİ ETMELİYİZ

Nevşehir ve Hacı Bektaş'ın bölgesel önemine de dikkati çeken Gül, buralarda üniversiteler kurulacağını ve eğitimin daha da yaygınlaşacağını söyledi. Hacı Bektaşı Veli'nin eğitime de önem verdiğini vurgulayan Gül, kadın-erkek herkese bu konuda öğütler verdiğini de anımsattı. Bugün bu öğütler yerine getirildiğinde yarın herkesin çok daha mutlu olacağına inandığını dile getiren Gül, "Bizler, hepimiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes, birbirine eşittir. Hiçbirimizin birbirimize üstünlüğü yoktur. Kaybedilen çok günlerimiz vardır. Bunları telafi etmemiz gerekir" dedi.

SOL BİR GRUBUN PROTESU

Cumhurbaşkanı Gül'e tören alanında ve Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi'ni ziyareti sırasında vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törene DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah gül konuşmaya başlamadan bir süre önce tören alanına gelen bir grup, Cumhurbaşkanı Gül'ü protesto etti.


Türkiye kendi çıkarını düşünür

Nevşehir Valililiği'ni ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, İran ile enerji iş birliği anlaşmasının ABD istemediği için imzalanmadığı yönündeki değerlendirmelere, 'Başka bölgelerden başka ülkeler nasıl düşünür, onlar ayrı. Biz kendi çıkarlarımızı, kendi milli menfaatlerimizi düşünürüz' diye yanıt verdi. Türkiye ve Ermenistan A milli futbol takımları arasında 6 Eylül'de Ermenistan'ın başkenti Erivan'da oynanacak Dünya Kupası ön eleme maçı için bu ülkeye gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine de Gül, konuyla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi.


Tek kutuplu dünya dönemi bitti ABD artık gücünü paylaşmalı

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesine verdiği demeç veren Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'daki çatışmanın enkazından çıkan yeni bir "çok kutuplu dünya" gördüğünü ifade etti. Bu çatışmanın, ABD'nin bundan böyle küresel politikaları tek başına şekillendiremeyeceğini, diğer ülkelerle güç paylaşımına gitmesi gerektiğini ortaya koyduğunu kaydeden Gül, "Tüm dünyayı tek bir merkezden kontrol edebileceğinizi sanmıyorum. Büyük uluslar var. Muazzam nüfuslar var. Dünyanın bazı bölgelerinde inanılmaz ekonomik gelişmeler var. Öyleyse yapmamız gereken, tek yanlı eylemlerden ziyade, dünyayla hep birlikte hareket etmek, ortak kararlar almak ve sonuçlara varmak. Deyim yerindeyse, yeni dünya düzeni ortaya çıkıyor" dedi.





16 yıl önce