|

Kuru sıkı konuşmakla açılım olmaz

Başbakan Erdoğan, Meksika dönüşü çarpıcı açıklamalar yaptı: Tokat'taki saldırıyı PKK'nın üstlenmesi, bu böyledir anlamına gelmez. 'Demokratik Açılım' hedef alındı. Bayrağa sarılı tabutların gelmesini milletim istemiyor. Bu nasıl bitecek nasıl duracak? Hamasetle, kurusıkı konuşmakla bu bitmez.

Yusuf Ziya Cömert
00:00 - 12/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 00:10 - 12/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Kuru sıkı konuşmakla açılım olmaz
Kuru sıkı konuşmakla açılım olmaz

Başbakan Erdoğan, Meksika dönüşü uçakta Tokat'taki hain saldırı, terör örgütü PKK'nın eylemi üstlenmesi ve 'Demokratik Açılım'a karşı provokasyonlarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Terör örgütü PKK'nın, 7 Mehmetçiğin şehit edildiği Tokat'taki hain saldırıyı üstlenmesine rağmen olaydaki karanlık noktaların araştırıldığını vurgulayan Erdoğan, eylemin 'Demokratik Açılım'a karşı yapıldığını söyledi. Muhalefetin 'Açılım'la ilgili tavrını da eleştiren Erdoğan “Bayrağa sarılı tabutların gelmesini milletim istemiyor. Bu nasıl bitecek nasıl duracak? Hamaset yapmak suretiyle, kurusıkı konuşmak suretiyle bunun bitmesi söz konusu değil. CHP, MHP ve DTP'yi zaten ifade etmeme gerek yok. Takındıkları tavrı anlamak mümkün değil” dedi. Başbakan Erdoğan'ın gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

'DERSİM GRUBU' DEMELERİ ANLAMLI

TOKAT'TA SALDIRI: Saldırıyı PKK üstlendi. PKK üstlenirken merkezlerinin talimatıyla değil kendisinden kopuk olan Dersim grubunun yaptığını dillendirdi. Bu tabii anlamlıdır. PKK olarak bunun üstlenilmiş olması bir boyutudur. Ancak gerçeği bu mudur? Güvenlik güçlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. PKK üstlendi diye bu, budur türünde bir yaklaşım da doğru değil. Ne olursa olsun terör örgütü şu ya da bu ayağıyla bu işi gerçekleştirmiştir. Olayın yapılış şeklide bölücü terör örgütü tarafından yapıldığını gösteriyor.

SALDIRININ BAHANELERİ ZAYIF

“PKK'nın saldırının yapıldığı bölgede zaman zaman paslaştığı örgütler var. Şu anda güvenlik güçlerimizin bölgedeki yoğun çalışmaları devam ediyor. Bizim terörle mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Bölücü örgütün yaptığı açıklamada Gabar'da, Cudi'de yapılmış olan operasyonlarla, İmralı'ya yönelik yaklaşımlar işin sadece bahane boyutudur. Gabar ve Cudi'de yoğun operasyon söz konusu değil. Operasyon gerektiği zaman güvenlik güçleri gerekirse yapar. Görevi zaten bu.”

CHP, MHP VE DTP HAZMEDEMEDİ

DEMOKRATİK AÇILIM: ('Zamanlama manidar' sözlerinin hazırlatılması üzerine) “Türkiye de milli birlik kardeşlik projesi uygulamaya kondu. Demokratik açılım sürecini hazmedemeyenler var. Ana muhalefet hazmedemediği gibi muhalefetin diğer kanadı aynı şekilde… Biz başından bu yana çok açık net söyledik. Biz biliyoruz ki bizimle beraber milletin desteği çok önemli. Bayrağa sarılı tabutların gelmesini milletim istemiyor. Gittiğimiz cenazelerde anneler artık yetsin, bitsin diyor. Bu nasıl bitecek nasıl duracak?. Hamaset yapmak suretiyle, kurusıkı konuşmak suretiyle bunun bitmesi söz konusu değil. Şu anda gerek ana muhalefet gerekse de özellikle MHP'nin takındığı tavrı anlamak mümkün değil. DTP'yi zaten ifade etmeme gerek yok.

HAYATLARI ATEŞE KÖRÜKLE GİTMEK

Bu kadar basit, bu kadar sulu, şehidin üzerinden siyaset yaparak rant elde etme çalışması içine giren bir anlayışı dünyada görmek mümkün değil. Çok çirkin bir şekilde 'bu ihanettir' şeklinde konuya yaklaşıyorlar. Asıl bu yaklaşım tarzı ihanettir, hiyanettir... Yapacağın bir şeyin var mı bunu söyle. Bugüne kadar ağızlarından bir şey çıkmadı. Sadece ateşe körükle gittiler. Hayatları bu. Sayın Baykal'ın hayatı da sayın Bahçelinin de hayatı bu. Diğerlerinin hayatı da budur. Bu işin altında ne var inceliği nedir ne götürür ne getirir anlatacağız. Vatandaşların büyük kısmı bilmiyor olabili. Medyanın üzerine düşen görev fazlasıyla ortada.


İhanetle suçlayanlardan bir çözüm beklemiyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son gelişmeler konusunda liderleri bir araya getirebileceği yönündeki sözlerle ilgili olarak, 'Ben gelebilecek böyle bir davete katılırım. Temenni ederim ki, yine oradan da yine olumlu bir netice çıksın. Temennim budur... Ama 'beklentiniz nedir' derseniz. Bundan öncekilerden farklı olmayacaktır. Çünkü şehitlerimiz üzerinden siyasi istismar konusu yapmak suretiyle kalkıp hükümeti ihanetle, hıyanetle adeta hakarete maruz bırakan bir anlayıştan ben hiçbir şey beklemiyorum ve onlarla bir araya gelmeyi de arzu etmiyorum” dedi.

'Terörle mücadelede iyiniyetlerini kimsenin suiistimal edemeyeceğini' ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bunlara niye sormuyorsunuz, 'sizin çözüm için bildiğiniz bir şey var mı' diye? Bizim şu yaptıklarımızın dışında terörle mücadelenin güvenlik boyutuysa, bunun zaten bir askeri kanadı vardır. Bir emniyet kanadı vardır. Askeri kanatta da emniyet kanadında da elinden geleni yapmıyor mu? Elinden geleni yapıyor. Hükümet olarak biz güvenlik güçlerimize 'niye şunu yapıyorsunuz' diye bugüne kadar bir müdahalemiz mi oldu? Hayır ama biz güvenlik güçlerimizin yaptığının dışında yeni bir süreci başlattık. Nedir bu yeni süreç? Dedik ki bunun psikolojik boyutu vardır. Bu mücadelenin sosyolojik boyutu vardır, diplomatik boyutu vardır, ekonomik boyutu vardır. Tüm bunları içeren bir milli birlik kardeşlik projesi lütfen buna dikkat edin milli birlik kardeşlik projesi ve hedefiyle demokratik açılım süreci olsun dedik ve bu çalışmayı bu şekilde başlattık. İnandığımız çözüm sürecini aynı kararlılıkla devam ettireceğiz ve tüm Anadolu'nun yollarına düşmek suretiyle halkımızla bu süreci bu projeyi paylaşacağız.'


PKK'nın üstlenmesi taktik hamle olabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve Meksika ziyaretinin ardından Türkiye'ye döndü. Başbakan Erdoğan, ziyaretindeki ve Türkiye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Tokat'da 7 askerin şehit düştüğü saldırıyı değerlendiren Başbakan Erdoğan, “ABD gezim sırasında bizi üzüntüye boğan Tokat saldırısı oldu. Bu konuyla ilgili açıklamamı yapmıştım. Güvenlik ve istihbarat servislerimiz bu hain saldırının sorumlularını ortaya çıkaracaktır. Saldırıyı kim yaptıysa ortaya çıkarılacak. Bu saldırıyı bölücü terör örgütü üstlendi. Bu bir taktik de olabilir. Bunun bir amacı olabilir. Çünkü diğer örgütlerle işbirliği içinde oldukları biliniyor. Zaten bu tür bir vahşeti ancak terör örgütü yapabilir başkası yapamaz. Ateşimizi mi söndüreceğiz yoksa ateşi mi körükleyeceğiz? Muhalefetle bir araya gelmek istemiyorum. Güvenlik güçlerimizin yaptığının dışında bir süreç başlattık. O da açılımdır. Bu bir birlik bir kardeşlik projesidir. Adı da demokratik açılım süreci olsun dedik. Muhalefet, bu beyefendiler en başından beri takoz oldular. Önerileri yok. Aynı istikrarla devam edeceğiz. Bütün her yeri karış karış gezip, projeyi anlatacağız.


Geri adım atarsak teröre hizmet ederiz

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine “Demokratik Açılım sürecini yeniden değerlendirmeyi kesinlikle düşünmediklerini” söyledi. “Demokratik açılım sürecimizi milli birlik kardeşlik sürecimizi bir geri dönüşle elde edemeyiz” diyen Erdoğan şöyle konuştu: “Zaten böyle yapacak olursak bölücü terör örgütüne hizmet etmiş oluruz. CHP ve MHP anlayışına hizmet etmiş oluruz. Biz onların oyununa da tuzağına da asla gelmeyiz.”

İmralı'daki koşullar AB standartlarında

Adalet Bakanlığı, (Öcalan'ın cezaevi koşullarıyla ilgili) İmralı'ya yönelik açıklamaları yaptı. (Öcalan'ın) İmralı'dan F tipi cezaevine alınması gibi talepler vardı. Şu an İmralı'daki F tipi cezaevi aslında daha da iyi. AB standartlarına tam manasıyla uygun. Resimlere varıncaya kadar her şeyi bakanlık yayınladı. Tavandan pencere vs deniyordu ama hiç alakası yok. Pencere ve kapısı vs bütün bunların olduğu F tipi cezaevi var. Haftada 10 saati aşmamak kaydıyla diğer mahkumlarla görüşme imkanı tanınıyor. Bütün buların hepsi var. Adalet Bakanlığımız üzerine düşeni, uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa yapmıştır. Bizler mutmainiz.


14 yıl önce