|

Ne istedilerse evet dedik

Başbakan 'Cemaate kızgın, dershaneleri kapatıyor' iddiasına sert cevap verdi: İftira... Bugüne kadar ne getirdiler de Tayyip Erdoğan bunu geri gönderdi? Benden geri dönen hiçbir şey yoktur. Rabbim şahittir.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 24/11/2013 Pazar
Güncelleme: 20:49 - 23/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Ne istedilerse evet dedik
Ne istedilerse evet dedik

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya gezisi dönüşünde kendisini takip eden gazetecilerin sorularını cevapladı. Dershaneler dönüşümü konusunda çarpıcı açıklamalar yapan Erdoğan, 2014 yılı haziran ayına kadar dershaneler tartışmasının noktalanacağını söyledi.

Siz Rusya'dayken, dershane tartışmasının seçimlere etkisi üzerine haberler yapıldı.

Eğitimde bir dönüşüme ihtiyaç vardı. Bu sadece bizim dönemimizde değil, 1980-90'lı yıllardan beri vardı. O dönemlerde de böyle teşebbüsler olmuştur. Ben Hüseyin Çelik'i Milli Eğitim Bakanlığı'na atadığımda ona da aynı şeyi söyledim. 'Dershanelerle ilgili hemen bir çalışma yap dedim' olmadı. Aynı şeyi Nimet Hanım'a da Ömer Bey'e de söyledim. Onlarda da olmadı. Artık Nabi Bey döneminde bu olacak. Bu dönüşümü yaparken bizim herhangi bir art niyetimiz olamaz. Eğer bize inanılıyorsa, güveniliyorsa o zaman bizim aldığımız bu karara da güvenilecek. Ben dershaneleri belli bir grubun olarak değerlendirmiyorum. Dershaneciliği sadece belli bir grup yapmıyor.

ŞAMAR YEMEK BİZİ ÜZDÜ

Ama nedense burada hedef tahtasına konulurken çok ağır konulduk. Danıştay ret kararı verdiğinde bütün gazeteler şu başlıkları attı: İktidar, cemaatin okullarına öğrenci vermek için, parasal kaynak aktarmak için böyle bir yasa çıkardı. Oradan bir şamar yedik. Şimdi de maalesef bu yönlü bir şamar yemek bizi ciddi manada üzdü, üzüyor. Çok açık net neler yapılabileceğini söyledim. Gelin bunu okula dönüştürün. Ve her türlü teşviki verelim. Arsa, vergi, enerji… Öğretmende sıkıntım var diyorsan, bu öğretmenleri yazılıya tabi tutmadan mülakatla alalım ve istihdam edelim. Şurayı anlamakta çok çok zorlanıyorum. Bizim ülkemizde şu anda 800 bini aşkın öğretmenimiz var. Bu öğretmenlerimize haksızlık olmuyor mu? Onlar bu kadar emek veriyor, çocuklarımıza.

Yetiştirip geliyor, yetiştirdikten sonra dershanenin öğrenciye verdiği nedir?

Sadece test tekniğidir. Hiç lir şey vermiyor iddiasında değilim. Sadece test tekniğini veriyor. Ama asıl alt yapıyı hazırlayan neresidir? Devletin okuludur. Dikkat edin bunlar fen liselerinden yüzde 95, Anadolu liselerinden yüzde 91 oranında seçilmektedir. Ama garip gurebanın çocuklarının gittiği meslek liselerine teknik liselere gelince bu oran yüzde 18'e düşmektedir. Her öğrencinin üniversite bitirme diye bir mecburiyeti dünyada yoktur. Ama herkesin koluna şöyle bir bilezik takma mecburiyetimiz vardır. Hani ara eleman deniyor ya, Avrupa'da meslek lisesini bitiriyor, iş bulma imkanı yakalıyor. Olaya bu şekilde geniş perspektiften bakmamız lazım.

ÖĞRETMENLERİN ÇOĞU CEMAATİN

Bir konuda daha saptırma yapıyorlar. Ona da üzülüyoruz ki çok büyük yalandır. Etüt merkezlerini, okuma salonlarını kapatmıyoruz. Etüt merkezlerinde ağırlık SODES'indir. (Sosyal Destek Programı) Buradaki öğretmenlerin birçoğu da cemaatteki kardeşlerimizden gelmektedir. Oradan projelerle geliyorlar, projeleri uygun görülüyor. O öğretmenlerin ücretini de devlet olarak bir ödüyoruz. Çocuğunu kursa göndermek için hayvanını, kolundaki bileziğini satan ailelerimizi bu yükten kurtarmak istiyoruz. Bu, sorumluluğumuzun gereğidir. 2 bin ile 20 bin liranın üzerinde dershane ücreti ile bu işler yapılıyor. Bunlar ciddi rakamlar. Asgari ücret 860 lira. 860 lira ile bir aile çocuğunu nasıl dershaneye gönderecek? bin 500 lira alsa nasıl gönderecek? Evin kirası, dershane ücreti. Bunu çözmeye dönük bir adımdır. Bir gece baskını ile düzenleme yapılacak ifadesi hakikaten hiç şık değildir. Bir tasarıyı hazırlarsınız, Parlamento'ya getirirsiniz. Veya Parlamento'da bir önerge verilir, bu başlığı atarsın. Ama hiç böyle bir şey gündemde yokken, kalkıp da bu söylenirse bu bir iftira olur. Böyle bir fitneye niye fırsat veriyoruz? Bize yakışmaz.

RABBİM ŞAHİTTİR
Bazı çevreler cemaati kızgın olduğunuz için bu adımlar atılıyor diyor.

Dört dörtlük iftira, yalan. Eğer olay cemaat olarak değerlendirilecekse, o zaman cemaatin en ileri gelenleri, mensupları bugüne kadar acaba Tayyip Erdoğan'a ne getirdiler de Tayyip Erdoğan bunu geri gönderdi. Yani üniversitelerin hazırlanması, üniversitelerin verilmesiyle alakalı adımlardan tutun da birçok faaliyetlere yönelik yapabileceğimiz ne varsa bunları yaptık. Hepsini bugüne kadar yaptık. Benden geri dönen hiçbirşey yoktur. Buna rabbim şahittir. Her şeyi rabbim biliyor, başka birşeyi söylemeye gerek yok.

Erdoğan, Ankara temsilcimiz Abdulkadir Selvi'nin sorularını cevapladı.
Şangay ekonomik seçenek

AB ile Şangay birbirinin alternatifi değil. Ekonomik ilişkilerde seçenekler ne kadar çok olursa iyi olur.

İmralı'ya uluslar arası gözlemcilerin, aydınların ziyareti gibi bir planlama var mı?

Böyle bir planlamamız yok. İmralı'ya şunlar bunlar gidecek gibi haberler çıktı. Böyle bir şey söz konusu değil. Bugüne kadar sadece BDP heyetinden 2-3 kişiye müsaade ettik. Onlar gidiyor, bu konuda yetki Adalet Bakanlığı'nda. Uluslar arası kuruluşlardan bu tür talepler geldiğinde Adalet Bakanlığımız değerlendirmesini yapar. Uygun görüyorsa izni verir, görmüyorsa böyle bir konuda illa bir şey yok.

3. 4. NÜKLEER SANTRALLER

Rusya ile 35 milyar dolar gibi bir dış ticaret hacmine sahibiz. Stratejik bazı alanlarda da Rusya ile gelişmeler var. Bunların da en önemlisi enerji. Geleceğe yönelik de kendileri ile daha farklı bir adım atıyoruz. Bu da nükleer enerji. Mersin Akkuyu'yu birlikte yapacağız. Bunun da yatırım bedeli 20 milyar dolar. Akabinde de Japon-Fransız ortaklığı olarak Sinop'taki adımı da atıyoruz. Onlarla da ön anlaşmaları imzaladık. Türkiye'nin geleceğe yönelik enerji ihtiyacını istiyoruz ki buralardan temin edelim. 3. ve 4. nükleer enerji adımlarını da daha sonra atalım. Şu anda yer hazırlığı çalışmaları yürütülüyor.

Terim'e sahip çıktı
Fatih Terim'e yönelik eleştirileri nasıl buluyorsunuz?

Ben Fatih Hocayı takdir ediyorum. Yapılan eleştirileri de haklı bulmuyorum. Çünkü, işini seven, hücrelerine kadar da yaşayan bir hoca olarak görüyorum. Televizyon ekranlarında bu tür insanlara sürekli vurmak, sürekli bindirmek, çirkin çirkin şeyler söylemek, bunlar hoş şeyler değil. Eğer bir başarı bekliyor ve istiyorsak, biz nasıl onore edeceğiz, nasıl bir psikolojik destek vereceğiz, bunun gayreti içinde olmak lazım. Ama maalesef bizde mahkemeler kuruluyor, yargı başlıyor. Hakikaten ağza alınmayacak laflar söyleniyor. Dolayısıyla ben görevinde kendisine başarılar diliyorum. İmzayı da attı, hayırlı olsun.

Muhalefetin cemaate bir küfretmediği kalmıştı
Bu konuda muhalefetten de ağır eleştiriler geliyor.

Daha düne kadar bir tek küfretmedikleri kalmıştı. Okyanus ötesi, bilmem ne, filan falan… MHP'nin, CHP'nin neler söylediklerine bakın. Biliyorsunuz puslu havayı sevenler vardır. Ama onlara yem olanlara sormak lazım. Siz niye onlara böyle zemin hazırladınız? Ki bunu aramızda birçok kez konuştuk, görüştük. Böyle bir başlığı atanların gelip de acaba bizimle, ilgili arkadaşlarımızla görüşmeleri daha isabetli olmaz mıydı? Daha önce görüştüler, gereken kendilerine söylendi. Tekrar oturup görüşülebilir. Ayrıca olayı sadece cemaat olarak kaşımayalım. Ben dershaneler konusunda fitneye, fesada fırsat vermeyelim. Bizim bir birliğimiz var, beraberliğimiz var. Bu ülkeye ve millete hizmet aşkımız var. Bu hizmet aşkımızı böyle bir tefrikaya kurban etmeyelim. Bütün dershane sahiplerine söylüyorum. Hemen süratle okullaşmaya gidin. Her türlü desteği biz verelim. Artık geri adım atmamız diye bir şey kesinlikle, yani ben bu makamda olduğum sürece kimse bizden beklemesin. Haziran'a kadar inşallah bu işi bitireceğiz. Bunu daha fazla kokutmaya gerek yok. İlk Bakanlar Kurulu'nda arkadaşlarımızdan tekrar bir sunum alacağız. O sunumdan sonra da hayırlısıyla tasarımızı getireceğiz.

33 ilde belediye başkan adayları belirlendi
Belediye başkan adaylarınızın bir bölümünü 29 Kasım'da açıklamaya başlayacaksınız. Ne kadar sürecek?

Daha öncesinde de olabilir. Fazla geciktirmek istemiyorum. Bölge bölge, hem büyükşehir hem de il belediyelerinin içinde olduğu adayları açıklayacağız. Şu ana kadar 22 büyükşehir ile 11 il belediye başkan adayımızı belirledik. Bu belediyeler içinde belirlediğimiz fakat tatmin olmadığımız yerler var. Onlarla ilgili kamuoyu araştırmaları yaptırıyoruz. 8 Büyük şehirle ilgili de kamuoyu araştırması yaptırıyoruz. Bunların da neticesini gördükten sonra açıklama serisine dahil edeceğiz.

Anket sonuçlarına göre illerle ilgili bir projeksiyonunuz var mı?

Adaylar tam belli olduktan sonra hangi ilde ne durumda olduğunuzu net kestirebilirsiniz. Bu genel seçime benzemez. Şu anda oyumuz yüzde 50-52 görünüyor ama bu genel seçim neticesi değildir. O da farklı bir şey. Adaylar tam belli olduğunda il il ne görünüyor, o zaman tablo ortaya çıkar.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR
Adayları belirlenen 33 il arasında kabineden isimler var mı?

Bir sayı vermek doğru olmaz.

Sürprizler bekleyelim mi?

Ben hep sürprizleri sizden öğreniyorum.

Belediye başkan adayları belirlendikten sonra kabine değişikliği olacak mı?

Kabinedeki arkadaşlardan belediye başkan adayı yapmamız halinde tabi ki o zaman bazı değişiklikler olacaktır.

Seçim sistemi ile ilgili muhalefetten beklediğiniz bir katkı görmediniz. Ne olacak?

Onlardan bir teklif gelmeyince, demek ki mevcut halden memnunlar. O zaman biz mevcut halle yolumuza devam ederiz.

10 yıl önce