|

Parti kapatmak çözüm olamaz

Partisinin kapatılmasının ardından yaptığı açıklamada Ahmet Türk, parti kapatmanın çözüm olmadığını ifade ederek, parti yetkili kurullarının yarın toplanarak nasıl bir yol izleyeceklerine karar vereceklerini söyledi.

Ankara
00:00 - 12/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 00:45 - 12/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Parti kapatmak çözüm olamaz
Parti kapatmak çözüm olamaz

Anayasa Mahkemesi'nin siyaset yasağı getirdiği DTP lideri Ahmet Türk, "Mutlaka demokrasi ve barış zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin, barış ve demokrasi üstün gelecektir" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararı aldığı dakikalarda toplanan DTP yönetimi mahkeme kararını değerlendirdi.

Toplantı çıkışı konuşan Ahmet Türk, parti kapatmalarının sorunları çözmediğini kaydetti. Grup Başkan Vekili Selahahttin Demirtaş dışında diğer 19 milletvekiliyle genel merkezde bir araya gelen Türk, çıkışta basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulundu. Kapsamlı açıklamanın yarın yapılacağını söyleyen Türk, "Mutlaka demokrasi ve barış zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin, barış ve demokrasi üstün gelecektir. Benim endişem yok" dedi.

DTP'Lİ VEKİLLERİN İSTİFALARI HAZIR

Ahmet Türk şöyle konuştu: "Başından beri söyledik; sancılı bir süreç yaşanıyor. Demokratik siyasetin önünü kapatmak umutsuzluğu derinleştirir. Ama biz, bütün bunlara rağmen barışı yakalayacağımıza inanıyorız. Daha önce aldığımız kararın arkasındayız (Türk, tüm milletvekillerinin istifasının cebinde olduğunu ve kapatma kararı alınırsa sine-i millete döneceklerini söylemişti) Kısa sürede arkadaşlarımız dilekçeleri Meclis'e ulaşacaktır. Böyle bir süreç elbette ki insanlarda kırılma yaratır, bunun yüksek noktalara taşınmaması için hassas davranacağız. Amaç sorunun çözümü ve başka da bir amaç yok. Bunun için ben, Tuğluk ve 37 kişinin yasaklanmış olması, demokratik mücadelenin biteceği anlamına gelmez.

EMİNE AYNA GERİ DÖNÜ

DTP Genel Merkezi'nde milletvekillerinin biraraya geldiği toplantıya, akşam saatlerinde Diyarbakır'a gittiği açıklanan es başkan Ayna da katıldı. Ayna'nın yolculuktan vazgeçtiği belirtilirken, parti merkezinde bir de protesto gösterisi yapıldı. Bir grup, partinin karşısında Türk bayrağı açarken, polis olaya müdahale etti ve protestocuları bölgeden uzaklaştırdı.. Emine Ayna, akşam saatlerinde ise Genel Başkan Ahmet Türk'ü evinde ziyaret etti.

KARAR RESMİ İDEOLOJİNİN YANSIMASI

Kararı değerlendiren DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman ise kararın resmi ideolojinin yansıması olduğunu söyledi. Ahmet Türk'ün Türk siyasetindeki en demokratik şahıs olduğunu ifade eden Yaman, “En son yasaklanacak kişi Ahmet Türk'tü ancak ona yasak geldi. Resmi ideoloji bunu böyle istemiştir ve hukukta bunun gereklerini yerine getirmiştir. İstifa kararımızın arkasındayız. Böyle kararlar vermek çocuk oyuncağı değildir” dedi.

BİZ İHALELER İÇİN GELMEDİK

Hakkında siyasi yasak istenen ancak siyasi yasak cezası çıkmayan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Bilici, “Biz buraya ihaleleri takip etmek için gelmedik. Biz Kürt sorunu gibi büyük bir sorunu çözmek için geldik” diye konuştu.

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise kararın darbe niteliğinde olduğunu söyledi. Yıldız, “Karar mutabakatla alınmış. Bu devletin Kürtlere nasıl baktığını gösteriyor. Karar darbe niteliğinde bir karardır. Ama biz yine de mücadelemize devam edeceğiz.” diye konuştu.

GRUBU OLAN PARTİ SAYISI 3'E DÜŞTÜ

Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararı ile bu partinin TBMM grubunun tüzel kişiliği de sona erdi. DTP'nin TBMM Grubu da düşerken, grubu olan parti sayısı 3'e geriledi. Böylece, bu partinin TBMM Başkanlık Divanında yer alan 'idare amiri' kontenjanı da sona ermiş olacak.


iŞTE YASAKLILAR

AYM Başkanı Haşim Kılıç, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan kurucuları dahil üyelerinden Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hadice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sungur, İzzet Belyar, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tuç, Necdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş ve Selim Sadak'ın, Anayasa'nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğince, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi yöneticisi ve denetçisi olamayacaklarını bildirdi.


Kapatılan Kürt Partileri

Son 20 yıldır Kürt sorununu çözmek için bölgedeki insanların sesini Meclis'te duyurmak için çalışan 8 parti kuruldu. HEP, DEP ve HADEP, Anayasa Mahkemesi tarafından "terör örgütü ile organik bağları olduğu gerekçesiyle" kapatıldı. ÖZEP, ÖZDEP ve DEHAP kapatma davaları sonuçlanmadan kendini feshetti. Halkın Emek Partisi (HEP) 1990'da Ahmet Türk ve Feridun Yazar tarafından kuruldu. 1991 seçimlerinde SHP ile seçim ittifakına giren hep 18 milletvekiliyle Meclis'e girdi. 1992'de kapatma davası açıldı. Demokratik Halk Partisi (DEP) 1993'de kuruldu. Genel Başkanlığına Yaşar Kaya getirildi. DEP'li milletvetvekillerinin Meclis'te Kürtçe yemin girişiminde bulunmalarının ardından dört milletvekili meclis çıkışında gözaltına alındı, yargılanarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. DEP de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) 1994'de kuruldu. Partinin kongresinde PKK bayrakları ve Öcalan posterleri açılması Türk bayrağının indirilmesi nedeniyle gözaltına alınan Bozlak ve bazı parti yöneticileri tutuklandı. Anayasa Mahkemesi partiyi kapattı. Aralarında Genel Başkan Murat Bozlak'ın da yer aldığı 46 HADEP'linin 5 yıl süreyle siyaset yapmasını da yasakladı.



14 yıl önce