|

Sadece Annan umutlu

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye yönetimine perşembe gününe kadar şiddeti ön koşulsuz durdurma çağrısı yaptı. Planın başarısız olduğunu söylemenin erken olduğuna dikkat çeken Annan, barış umudunu koruduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Atalay ise 'Tespitlerimize göre Suriye yönetimi taahhütlerini tutuyor gözükmüyor' dedi

Aa
00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:24 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Sadece  Annan umutlu
Sadece Annan umutlu

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik planının uygulanması ve Suriye ordusu ile ağır silahların şehirlerden çekilmesi için verdiği süre dün doldu. Ancak Suriye ordusu ile ağır silahların şehirlerden çekilmesi konusunda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Uluslar arası kamuoyunda, diplomatik yollardan barışın sağlanmasının zor olduğu ağırlık kazanırken, Annan, planın başarısız olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.

Yayladağı İlçesi'ndeki çadırkent ziyaretinin ardından helikopterle Hatay Havaalanı'na geçen Annan, burada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüştü. İkili daha sonra basın açıklaması yaptı. Annan, Suriye yönetimine en geç 12 Nisan günü saat 06.00'ya kadar şiddeti ön koşulsuz olarak durdurma çağrısı yaparak, plan başarısız demek için henüz erken olduğunu kaydetti.

TARAFLARA ÇAĞRI YAPTI

Annan, herkesin ilk önceliğinin Suriye halkının can güvenliği olduğunu belirterek, 'Artık bu durum çok uzadı, şiddetin durması silahların susması lazım. Askerlerin kışlalarına geri çekilmesi lazım' dedi. Annan, herkesin ilk önceliğinin Suriye halkının can güvenliği olduğunu söyleyerek, bunun için de 'şiddetin durması, silahların susması ve askerlerin kışlalarına geri çekilmeleri' gerektiğini kaydetti. Annan, kendi adını taşıyan planı bunu sağlamak için ortaya koyduklarını belirterek, 'Annan planı başarısız demek için henüz erken' dedi. Annan, Suriye yönetimine 12 Nisan Perşembe sabah 06.00 kadar şiddeti durdurma çağrısı yaparak, '12 Nisan'a kadar hala zaman var' diye konuştu. Annan, Suriye'deki askeri faaliyetlerde azalma beklerken, tam tersine artış gördüklerini ancak Türkiye'ye sığınanların sayısındaki ani artışı hiç kimsenin hiçbir şeyle açıklayamayacağını söyleyerek, gerek Suriye yönetimi gerekse muhalefete şiddeti durdurma çağrısı yaptı. Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuyu ele alacağını söyleyerek, 'Şu anda her şey için gerekli ön koşul şiddetin durdurulması. Şiddet durduktan sonra da herkesin masaya dönüp, müzakereye oturması lazım' diye konuştu.

İYİMSER OLMAK GÜÇ

Bakan Atalay ise Suriye yönetiminin gerekli işbirliğini sergilememesi halinde BM Güvenlik Konseyi'nin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve Suriye'deki katliama 'dur' demesinin kaçınılmaz zorunluluk halini alacağını söyledi. Atalay, gerek Suriye yönetiminin kötü sicili, gerek halen yaptıkları ve öncelikle muhaliflerin faaliyetlerini durdurmasına yönelik açıklamalarının iyimser olmalarını güçleştirdiğini belirtti. Atalay, 'Suriye yönetiminin gerekli işbirliğini sergilemediği takdirde BM Güvenlik Konseyi'nin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve Suriye'deki katliama 'dur' demesi kaçınılmaz zorunluluk halini alacaktır' ifadelerini kullandı.

BM HAREKETE GEÇSİN

ABD, Kofi Annan'ın Suriye'nin ateşkes konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğine karar kılarsa BM'nin harekete geçmesi gerektiğini bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, "Annan'ın Beşşar Esed rejiminin taahhütlerini yerine getirmediğinde karar kılması halinde BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki durumunu değerlendirmesini umuyoruz" dedi.


BM Güvenlik Konseyi'ne mektup

BM Temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi üyelerine 4 sayfalık bir mektup gönderdi. Mektubunda, Suriye'de hükümet güçlerinin 10 Nisan'dan önce bazı kentlerden çekildiğini ancak 'askeri operasyonların' diğer bölgelerde devam ettiğini belirtti. Şam yönetiminden kendine tanınan süre içinde barış işareti göndermediğini vurgulayan Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin tarafları uyarmasını istedi.


Dumanlar gölgesinde inceleme

Kofi Annan, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki Suriyelilerin kaldığı çadırkentte incelemelerde bulundu. Annan, Kilis'teki konteynerkentte helikopterle havadan incelemede bulunduktan sonra Yayladağı İlçesi'ndeki 2 bin 700 Suriyelinin kaldığı çadırkente geldi. Çadırkentte girişinde Suriyeli bir çocuğun çiçek vererek karşıladığı Annan, Suriyelilerin temsilcileriyle görüştü. Annan, "Çok sayıda mülteci kampı gördüm ama burası en iyilerinden birisiydi" dedi. Annan'ın ziyareti sırasında sınır bölgesinden dumanlar yükseldiği görüldü. Dumanların, Suriye'deki çatışmalardan kaynaklandığı tahmin edilen orman yangını nedeniyle çıktığı belirtildi.

Öte yandan, ABD'li senatörler John Mccain ve Joe Lieberman, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde Suriyelilerin kaldığı çadırkenti gezdi.


Sınırda çatışma devam etti

Türkiye-Suriye sınırında dün de şiddetli çatışmalar yaşandı. Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki çatışmada ölenler ve yaralananlar olduğu öğrenildi. Çatışmada Suriyeli sığınmacıların bulunduğu konteyner kentte kurşun isabet ettiği öğrenildi.


Camilerde yaşıyorlar

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ürdün ofisi müdürü Arafat Cemal, Ürdün'deki Suriyelilerin sayısının 100 bine ulaştığını, bu sayının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Ürdün'deki Suriyelilere yardımda bulunan uluslararası yardım kuruluşlarından edinilen bilgiye göre, her gün 700 ila 800 Suriyeli sığınmacı ülkeye giriş yapıyor. Ayrıca başkent Amman'a 120 kilometre uzaklıktaki Gor bölgesinde bulunan çadırların yetersiz olduğu, su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçların çoğu zaman karşılanamadığı kaydedildi.

Olaylardan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeliler de cami ve iş yerlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Suriyelilerin büyük çoğunluğu yapılan insani yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor.

Öte yandan, Türkiye'ye sığınanların sayısı ise 24 bini geçti.



12 yıl önce