|

Şam yönetimi ağır davrandı

Başından bu yana Esed yönetimine destek veren Rusya, muhalefetin ateşkes için ikna edilmesini isterken, Şam yönetiminin, Annan planını ağırdan almasını eleştirdi. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ise Türkiye'yi muhalif grupları silahlandırmakla suçladı

Aa
00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:24 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Şam yönetimi ağır davrandı
Şam yönetimi ağır davrandı

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Esed yönetimine verdiği sürenin dolduğu gün, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Lavrov, Suriye'ye Rus gözlemci göndermeyi kabul ettiklerini belirterek, bölgeye uluslar arası gözlemcilerin ivedi bir şekilde gönderilmesi gerektiğini söyledi. Muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelere de muhalefeti ateşkes anlaşmasına uyması için ikna etmesi çağrısında bulunan Lavrov, Suriye yönetimini, Annan'ın planını uygulaması konusunda ağır davranmakla suçlayarak, "Suriye hükümeti barış planını uygulama konusunda daha aktif ve daha kararlı olabilirdi' dedi. Suriyeli yetkililerin Annan'ın çözüm planını uygulamaya başladığını söyleyen Lavrov, "Muallim ile planın uygulanması konusunu detaylı bir şekilde görüştük. Suriyeli yetkililerin kent ve kasaba merkezlerindeki ağır silahların kullanımıyla ilgili taahhütlerine bağlı olduklarını bir kez teyit edildiğini not ettik" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Suriye'de ateşkese varılmasının kendi çıkarlarına da olduğunu söyleyen Muallim ise Suriye'ye yasadışı yollardan giren silahlı oluşumları desteklemekle suçlayıp, Ankara'dan Suriye'nin egemenliğine saygı çerçevesinde BM Genel Sekreteri ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan planına bağlı olduğunu deklare etmesini talep etti.

Muallim, 'Ne yazık ki Türkiye, sadece yasadışı oluşumlar eliyle Suriye halkının bir kısmının yasadışı şekilde topraklarına getirilmesini sağlamıyor aynı zamanda bu yasa dışı oluşumları silah vererek ve Suriye'ye yine yasadışı yollarla sızmaları için üs sağlıyor. Tüm bunlar Annan planına aykırı' iddiasında bulundu. Muallim, askerlerin de bazı kentlerden çekildiğini iddia etti.

12 yıl önce