|

Şer ittifakı

İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan''la birlikte Akdeniz''de yeni bir enerji koridoru oluşturuyor. Mısır darbesinin hemen ardından 8 Ağustos''ta üç ülke elektrik hattı için anlaşma yaptı. Ardından doğalgaz işbirliğine gidilecek. Amaç ise Mısır''ın da bu ittifaka dahil edilerek Türkiye''nin enerji arenasında etkili bir oyuncu olmasını engellemek

.
00:00 - 28/08/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:51 - 27/08/2013 Salı
Yeni Şafak
Şer ittifakı
Şer ittifakı

İsrail''in Mısır''da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''nin askeri darbeyle devrilmesini desteklemesinin bir nedeninin de Doğu Akdeniz''deki çıkarları olduğu ortaya çıktı. Darbeden hemen sonra Doğu Akdeniz''de İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan''ı yanına alarak üçlü bir ittifak kurdu.

İsrail ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında bir süre önce Doğu Akdeniz''de işbirliği süreci başladı. Yunanistan''ın da dahil olduğu bu süreçte Akdeniz''de belirli bölgeleri '''Ekonomik Saha''' ilan eden Kıbrıs Rum Kesimi, zengin doğalgaz rezervlerinin üzerine kondu. Rum Kesimi''nin üzerine konduğu yeni doğalgaz alanıyla birlikte İsrail''e yakın bölgelerde buraya eklemlenmesiyle Doğu Akdeniz''de '''stratejik bir alan''' oluştu. İsrail ve Rum Kesimi aralarına Yunanistan''ı da alarak Akdeniz''de üçlü bir ittifak oluşturdu.

DARBEDEN HEMEN SONRA

Doğu Akdeniz''deki doğalgaz rezervleri dolayısıyla İsrail-Rum Kesimi-Yunanistan arasında enerji sahasında üçlü ittifak 8 Ağustos''ta yapılan anlaşmayla alenileştirildi. Bu anlaşmanın Mısır''da Mursi''nin devrilmesinden hemen sonraki hafta gerçekleşmesi dikkat çekti. Bir süredir devam eden İsrail ve Rum Kesimi arasındaki yakınlaşma Mısır''daki askeri darbenin ardından hızlandı. Darbeden iki hafta kadar sonra bir araya gelen Rum Kesimi Çevre ve Enerji Bakanı Nikos Kuyualis, İsrail Su ve Enerji Bakanı Silvan Şalom ile Yunanistan Enerji ve İklim Bakanı George Lakkotripis arasında imzalanan mutabakat metniyle enerji alanlarında işbirliğine gidildi.

İSRAİL''E BAĞLANACAK

Enerji konusunda büyük sıkıntı yaşayan hatta bir süre Türk tarafından elektrik almak zorunda kalan Kıbrıs Rum Kesimi''nin imdadına bu anlaşmalar sonrasında İsrail yetişmiş oldu. İsrail ile Rum kesimi arasında kurulacak ağ sistemi daha sonrasında ise Rodos ve Girit gibi büyük adalar üzerinden Yunanistan''a ulaşacak. Üç ülke arasında oluşturulacak bu elektrik hattı ile Akdeniz''de bir enerji bloğu oluşturulmuş olunacak.

ENERJİNİN BİR AYAĞINDA ABD

Doğu Akdeniz''de elektirik ve doğalgaz konularında varılan üçlü ittifakın en önemli destekçisi ise ABD olarak görülüyor. ABD ve AB''nin '''Akdeniz''de Enerji İstikrarı''' adını verdiği bu projenin ABD yönetimine takdimi ise Yunanistan tarafından yapıldı. Yunanistan Başbakanı Samaras''ta Obama yönetimine üç ülkenin vardığı mutabakat hakkında bilgi verdi.

İKİNCİ AŞAMA DOĞALGAZ

AB''nin de yakından desteklediği elektrik hattından sonra sırada Doğu Akdeniz''deki doğalgaz havzası yer alıyor. Doğu Akdeniz''den çıkartılacak doğalgaz, Rum Kesimi''nde depolanarak Yunanistan üzerinden Avrupa''ya ulaştırılacak. AB de enerjide Rusya''ya bağımlılığın önüne de bu şekilde geçerek alternatif bir yapı oluşturmak istiyor.

Amaç Türkiye''yi dışarıda bırakmak

İsrail''in Akdeniz havzasında kurulan bu ittifakla amacının Türkiye''yi Akdeniz''deki çıkarlarından mahrum etmek yatıyor. Sisi''nin başında olacağı Mısır''ın da zamanla bir şekilde dahil edilmek istenildiği ittifakın zamanla Türkiye''yi bölgede yalnızlaştırmayı hedeflediği kaydediliyor. Kafkasların enerjisini Avrupa''ya taşıyacak Nabucco gibi projelere karşı çıkan Rusya''nın bu sahadaki etkisi İsrail-Rum Kesimi-Yunanistan enerji hatlarıyla kırılmak isteniyor. ABD hem İsrail''in güvenliğini sağlamak hem de bu ülkeyi enerji hatlarıyla bölgede vazgeçilemez konuma getirmek istiyor. Böylelikle Rusya''nın alternatifsiz olmaması da sağlanacak.


11 yıl önce