|

Suriyeli sığınmacılara İki müjdeli haber!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak ''İçişleri Bakanlığımız oturma izinlerini verdi. Çalışma Bakanlığımız da çalışma izniyle ilgili çalışmayı tamamlamak üzere'' dedi.

Aa
00:00 - 31/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:04 - 31/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Suriyeli sığınmacılara İki müjdeli haber!
Suriyeli sığınmacılara İki müjdeli haber!

Şahin, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nda milletvekilleri ve sanayicilerle bir araya geldi. Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Bakan Şahin, dün 4. organize Sanayi Bölgesi'nde buhar kazanı sistemiyle alakalı yapılan bir montaj sırasında patlama yaşandığını ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Hastanedeki yaralılarla ilgili de bilgi veren Şahin, ''Sevindirici olan, hastanedeki 2 yaralımızdan bir tanesinin beyninde hafif kanama vardı. Takip ettik, şu anda hayati tehlikesi yok. Diğer kardeşimizin ayağında bir sorun vardı, hayati tehlikesi zaten yoktu. Birkaç gün içerisinde ayağındaki sorunla alakalı ameliyat olacak. İnşallah bugün yarın hastaneden normal, sağlıklı bir şekilde çıkacak, hayatına devam edecek. Şehrimizin, hemşehrilerimizin ve milletimizin başı sağolsun, kalanlara acil şifalar diliyoruz'' dedi.

AK Parti Grup Toplantısı'nda olayı duyar duymaz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, tüm milletvekilleriyle birlikte Gaziantep'e geldiklerini hatırlatan Şahin, ''Valimize ve başkanlarımızla, yapılması gereken ne varsa takibini yaptık. Aileleri ziyaret ettik, ailelerin gerekli olan bütün ihtiyaçlarını, sosyal destekten tutun ne ihtiyaçları varsa onu yapacak şekilde, hem belediye başkanlarımızla hem vekillerimizle gerekli çalışmayı yaptık'' ifadelerini kullandı.

Son çıkan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

''2012'nin 6. ayında çıkmış bir yasaydı, bu ayda, ocak ayında da yürürlüğe girdi. Yasasının genel mantığına baktığınız zaman, koruyucu önleyici tedbirlerin güçlendirilmesi, eğitim, hem işçinin hem işverenin bilincinin yükseltilmesi, hem iyi bir denetim sisteminin oluşturulması, bu istenmeyen olayların olmamasını sağlayacak şekilde altyapıyı oluşturmak. Bu bakımdan da hem organizemiz hem oda başkanlarımız hem işçilerimizin, özellikle risk alanı yüksek bölgelerde... Çünkü buhar kazanları risk alanı yüksek alanlar, iş kazasının olabilme tehlikesi yüksek alanlar. Bu alanlarda hangi konuda ne yapılması gerekiyorsa, bu çalışmanın hem eğitim çalışmasını başlattılar. Bu konuda çalışacak olan iş sağlığı uzmanlarımızın gerekli altyapıyı alarak hem sayısal hem nitelik hem nicelik olarak işin içerisine girmelerini ve işçilerimizin de işverenimizin de daha bilinçli bir şekilde, olabilecek tehlikeyi görüp baştan tedbir alacak şekilde sürecini yönetmesini sağlayan bir yasa, temel bir yasa.''

''Hukuki bakımdan, mevzuat bakımından şu an hiçbir eksiğimiz kalmadı'' diyen Şahin, uygulama da bu tür olayların olmamasıyla alakalı herkesin büyük bir gayret içerisinde olduğuna dikkati çekti.

Dünkü olayın bir montaj ve deneme sırasında, basıncın yükselmesiyle sıcaklık ve basınç dengesinde yaşanan olumsuzluktan kaynaklandığını aktaran Şahin, ''Biz şimdi hem hastalarımızın hem ailelerinin hem geriye kalanların mağduriyetini gidermek adına da hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem ilgili bakanlıklarla da çalışıyoruz'' dedi.

Suriye'den gelenlerin durumu

Şahin, Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin olarak da şunları kaydetti:

''Suriye'den gelen vatandaşlarımızla alakalı da çalışma izniyle ilgili dün Teftiş Kurulu Başkanımız buradaydı. Zaten daha önce de gündeme gelmişti. Önce oturma izinlerinin alınması gerekiyordu. Şimdi İçişleri Bakanlığımız oturma izinlerini verdi. Çalışma Bakanlığımız da çalışma izniyle ilgili çalışmayı tamamlamak üzere. Çünkü gelen kardeşlerimiz doğal olarak kampın dışında olanlar gelmek, çalışmak ve hayatlarını burada idame ettirmek için de ekonomik olarak da sistemin içerisinde olmak istiyorlar. İşverenlerimiz de gelen arkadaşı veriminden çalışmasından çok memnunlar. Bu yüzden biz çalışma iznini de hızlı bir şekilde tamamlayarak burada organize sanayinin içerisinde çalışmalarını, yasal mevzuat altyapısını da oluşturuyoruz. İçişleri Bakanlığı boyutuyla sorun çözüldü. Çalışma Bakanlığı boyutuyla da bu hafta içinde tamamlanacak.''

11 yıl önce