|

Türkiye "Rabia"yı bağrına bastı

Mısır'daki katliama karşı tek yürek olan Türk halkı, darbe karşıtlarına destek vermek için tepkilerini farklı yollarla göstermeye devam ediyor.

Aa
00:00 - 28/08/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:39 - 28/08/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye "Rabia"yı bağrına bastı
Türkiye "Rabia"yı bağrına bastı

Mısır'da yaşanan zulme karşı tek yürek olan Türk halkı, Mısırlılara destek vermek için tepkilerini farklı yollarla göstermeye devam ediyor. Bazı kentlerde park ve meydanlara "Rabia" adı verilirken, bazı aileler de yeni doğan bebeklerine 'Rabia' ismini verdi.

Mısır'daki katliamların ardından Türkiye'de 294 aile, darbeye karşı direnişin sembolü olan "Rabia" adını yeni doğan kız çocuklarına verdi.

Arapça'da "dördüncü, dört" anlamına gelen Rabia, Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin sembolü oldu.

Darbe karşıtı direnişin merkezi haline gelen Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda toplanan on binlerce kişi, elleriyle "dört" işareti yaparak, seslerini tüm dünyaya duyurmaya çalıştı.

Ancak son yılların en büyük sivil katliamlarını gerçekleştiren darbe yönetimi, ülkenin seçilmiş ilk lideri Muhammed Mursi''nin görevine iadesi için gösteri yapan halkın üzerine ateş açıp, bu işaretle sesini duyuran onlarca Mısırlıyı şehit etti.

Adını İslam'ın ilk yıllarında Kudüs'te vefat eden kadın evliyalardan Rabiatü'l Adeviyye'den alan bu meydanda ortaya çıkan "Rabia" işareti, hızla yayıldı ve tüm dünyada en bilinen sembollerden biri haline geldi.

Çocuklarına 'Rabia' adını verdiler

Bu zulme karşı tek yürek olan Türk halkı da Mısır halkına destek vermek için yaptığı gösterilerde Rabia işareti yaparak katliamlara tepkisini gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vatandaşları 'Rabia' işaretiyle selamladı, bazı kentlerde park ve meydanlara 'Rabia' adı verildi. Bazı aileler de yeni doğan bebeklerine 'Rabia' adını vererek katliama olan tepkilerini dile getirdi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, katliamların ardından 294 aile, kız çocuklarına, daha önce çok da yaygın olmayan 'Rabia' ismini verdi.

Bir yandan anne ve baba olmanın heyecanını yaşayan aileler, bir yandan da bebeklerine 'Rabia' adını koyup Mısır halkına olan desteğini gösterdi.

İstanbul'da 56, Van'da 20, Gaziantep ve Ankara'da 14, Şanlıurfa'da 12, Diyarbakır'da 10, Adana ve İzmir'de 9, Hatay'da 8 olmak üzere hemen heme tüm illerde 294 aile, yeni doğan kız bebeklerine 'Rabia' adını verdi.

11 yıl önce