|

Türkiye'den ''Kürt-Arap anlaşmasına' destek

Suriye'nin kuzeyinde dönem dönem aralarında çatışma yaşanan gruplardan ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) ve PYD (Demokratik Birlik Partisi) arasında imzalanan ateşkes anlaşmasına Türkiye'den destek geldi.

Bbc
00:00 - 22/02/2013 Cuma
Güncelleme: 17:17 - 22/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'den ''Kürt-Arap anlaşmasına' destek
Türkiye'den ''Kürt-Arap anlaşmasına' destek

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü iki grup arasındaki anlaşmayı olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Suriye'deki olayları etnik ve mezhepsel bir çerçeveye büründürecek her türlü çabalara karşı olduklarını belirten Gümrükçü ''Bunları ortadan kaldırabilecek, bu tür çatışmaların sona ermesine yönelik her türlü girişim, anlaşma memnuniyet yaratmaktadır'' diye konuştu.

Öte yandan Suriye'deki muhalif silahlı İslamcı gruplardan El Nusra Cephesi'nin de anlaşmaya destek verdiği iddia edildi.

Anlaşmanın gerçekleşmesinde önemli payı bulunduğu iddia edilen kişilerden biri olan Suriyeli aydın Michel Kilo, AFP'ye yaptığı açıklamada anlaşmaya başta destek vermeyen üç isyancı grubu ikna ettiğini açıkladı.

Kilo böylelikle El Nusra Cephesi, Guaraba El Şam ve Ahrar El Şam gruplarının da ateşkese uyacaklarını iddia etti.

Öte yandan ÖSO'nun üst düzey temsicilerinden Selim İdris'se Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada bu anlaşmayı tanımadığını belirtti.

Suriye'nin Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı kuzeu bölgesinde Esad yönetimine karşı mücadele eden silahlı gruplarla PYD'ye bağlı YPG (Halk Savunma Birlikleri) arasında dönem dönem çatışmalar yaşanmıştı.

17 Şubat günü çatışmanın bir tarafındaki gruplardan biri olan ÖSO ile YPG arasında 11 maddelik bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma, silahlı grupların kentten çekilmesi, kentin yönetimi için sivil bir meclisin kurulması gibi maddeler içeriyor.

PYD çatışmalarda ''Türkiye'den her türlü destek alan grupların kendilerine saldırdığını' iddia etmişti.

Türkiye ise destek iddialarını reddetmişti.

11 yıl önce