|

Yargıtay son noktayı koydu

12. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan''ın başbakanlık görevinin ''15 Ağustos''ta sona ereceğine'' ilişkin tartışmalara Yargıtay nokta koydu. Yargıtay Başsavcılığı, Tayyip Erdoğan''ın 28 Ağustos''ta yemin edene kadar başbakanlık yapmasında hukuki sorun olmadığını belirtti. Başvurusu reddedilen CHP''li Atilla Kart ise AYM''ye gideceğini söyledi

İlhan Toprak
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:21 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yargıtay son noktayı koydu
Yargıtay son noktayı koydu

Yargıtay, ilk kez milletin oylarıyla Köşk''e taşıdığı Erdoğan''ın başbakanlık göreviyle ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Yargıtay Başsavcılığı, CHP''li Atilla Kart''ın başvurusunu reddetti.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan''ın başbakanlık görevinin Yüksek Seçim Kurulu''nun sonuçları açıkladığı 15 Ağustos''ta sona ereceği, partisiyle ilişkisinin kesileceği ve milletvekilliğinin sona ereceğini savunarak Yargıtay''a başvurdu. Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''na 12 Ağustos''ta yaptığı başvuruda, Anayasa''nın 101. madde''sine göre cumhurbaşkanı seçiminde oyların salt çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş sayıldığını ve partisiyle ilişiğinin kesilmiş olacağını ve milletvekilliğinin sona ereceğini savundu.

BAŞVURUYU REDDETTİ

Başvurusunda AKP''nin tüzüğü ve siyasi partiler yasası gereğince en geç 10 gün içinde genel başkan vekilini seçme zorunluluğu olduğunu anlatan Kart, seçilecek genel başkan vekilinin partiyi 45 gün içinde genel kongreye götürmesi gerektiğini ifade etti. Yargıtay Başsavcılığı ise yaptığı değerlendirme sonucu kararını açıkladı. Yargıtay, Kart''ın ''Erdoğan''ın başbakan olarak görev süresinin, Yüksek Seçim Kurulu''nun sonuçları açıkladığı 15 Ağustos''ta sona ereceği'' yönündeki başvurusunu reddetti.

HUKUKİ BİR SORUN YOK

Başsavcılık kararında, Erdoğan''ın 28 Ağustos''ta yemin ederek Türkiye''nin 12. cumhurbaşkanı olacağına vurgu yaparak, bu zaman süresinde siyasi faaliyette bulunmasının hukuki açıdan bir sorun teşkil etmeyeceğinin altını çizdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının CHP''li Atilla Kart''ın 12 Ağustos''ta yaptığı başvurusunu reddetme gerekçesinin, ''Yemin ederek göreve başlayana kadar siyasi faaliyette bulunmasının anayasa ve yasalar açısından bir sakıncasının bulunmadığı''na dayandırdığı öğrenildi. Pazartesi günü verilen karar Başsavcılık tarafından salı günü Kart''a tebliğ edildi.

YÜKSEK MAHKEME REDDEDER

Anayasa Profesörü Ergun Özbudun, ''Siyasi Partiler Kanunu''na göre Yargıtay Başsavcılığı''nın yapacağı bir şey yoktu. Reddetmesi normal. Bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi''ne bireysel başvuruda da bulunamazlar. Bireysel başvuru yapılması için Anayasal hakkın ihlal edilmiş olması gerekirdi. Bireysel başvuru koşulları oluşmayacağı için talep reddedilecektir. Başbakanın imzasından çıkan kararlara karşı idare mahkemelerine dava açılarak kararların iptal edilmesi istenebilir. Bu konuda da idare mahkemeleri talepler doğrultusunda kararını verecektir'' dedi.

Şimdi de AYM yolunda

Başsavcılık tarafından gönderilen red kararı üzerine Kart, Anayasa Mahkemesi''ne gideceğini söyledi. Kart, ''Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Makamı ve TBMM Makamınının işlemlerini kapsalyacak şekilde Anayasa Mahkemesi''ne başvuracağım'' dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''nın kendisine ulaşan kararında red gerekçesini neye dayandırdığına ilişkin sorumuza Kart, ''Bununla ilgili yarın (bugün) bir açıklama yapacağım'' cevabını vermesi dikkati çekti.


10 yıl önce