|

Yeni AK Parti'de öncelik ehliyet ve liyakat

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, 30 Eylül'de duyuracağı yeni AK Parti kadrosuna ilişkin detaylar verdi.

Cihan
00:00 - 27/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:40 - 27/09/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Yeni AK Parti'de öncelik ehliyet ve liyakat
Yeni AK Parti'de öncelik ehliyet ve liyakat

Önceliklerinin, 'ehliyet ve liyakat' olduğunu söyleyen Erdoğan, 'sadakatin öneminin' sorulması üzerine ise hocasının sözünü hatırlattı: 'Sadece sadakat yetmiyor. Ehliyet ve liyakat yoksa sadece sadakat olmaz. Hocamın sözü vardı; siyasette tekkeye derviş aramayacaksın, bu işi yapacak ehil insan arayacaksın.'

Parti kadrolarını oluştururken, bayanlar için yüzde 30'luk bir alt sınır getireceklerini belirten Erdoğan, ayrıca 5 farklı kamuoyu şirketi tarafından gerçekleştirilmiş bir anketin sonuçlarını da paylaştı. Erdoğan, bu 5 farklı araştırmanın sonuçlarının ortalamasına göre AK Parti'nin yüzde 52,1, CHP'nin yüzde 24,2, MHP'nin yüzde 13,3 ve BDP'nin yüzde 6,2 oranına sahip olduğunu aktardı.

Bu sonuçlara göre, kendilerinin geri kalan yüzde 48'in hükümeti olup olmadıklarının sorulması üzerine Erdoğan, 'Yüzde 48'in hükümeti olmadığımızı kimse iddia edemez. Belediyelere aynen verdik parasını. Acaba İzmir, Antalya Mersin?Hizmet götürmede aksama yaptık mı? Mersin'i biz teklif ettik Akdeniz oyunlarına. Orada halk partili belediye var. Bilinir ki bu oyunlar belediyeler tarafından hazırlanır. İzmir'deki üniversite oyunları harcamalarını milli bütçeden yaptık. Bu, iyi niyetimizi samimiyetimizi gösteriyor. Ne etnik, ne bölgesel, ne de dinsel milliyetçilik yapacağız dedik. Biz 75 milyonun iktidarıyız, hepsine eşit mesafedeyiz.' ifadelerini kullandı.

İmam hatip okullarına ilişkin yaptığı 'Terörist çıkmıyor diye mi kapattınız' değerlendirmesi hatırlatılan Erdoğan, 'İmam hatiplere gitmeyenler teröristtir demedim ki. Buradan terörist çıkmıyor diye mi kapattınız dedim. Millette bir rahatlama oldu. Görüyor ki önümüz açıldı, katsayı olayı düzeltildi. Bu, bir haksızlığın giderilmesiydi. Ben çocuklarımı kendi ülkemde okutamadım.' dedi.

İzmir'de bir üniversitede yaşanan başörtü olayını hatırlatan Erdoğan, 'Sınıfa sokmayan öğretmen mahkum edildi. Böyle özgürlükçü bir ülke olabilir mi? Yazılı ve görsel medya öğretim görevlisine sahip çıkıyor, o yavrulara sahip çıkmıyor. Bizim itirazımız ayrımcılığadır.' diye konuştu.

Gazeteci Mehmet Barlas'ın, Türkiye'de de İslamofobia olduğu şeklindeki hatırlatması üzerine Erdoğan, 'Bir kesimde İslamofobia var, bizim içimizde. Dışarıda zaten şaşırıyorlar. ABD'de başörtülü okuyabiliyor, halkın yüzde 99'u Müslüman bir ülkede okuyamıyor. Biz normalleşiyoruz.' dedi.

Erdoğan, başkanlık sitemi konusunda da Meclis'te 330 yeterli çoğunluğu bulmaları halinde referanduma gitmekten yana olduğunu dile getirdi. Erdoğan, açıklamalarında, doğalgaz zammının da Ekim ayında yüzde 10-15 civarında olacağını dile getirdi.

Suriye konusunda da İran'ı eleştiren Başbakan Erdoğan, 'İran'ı ne anlamak ne anlatmak mümkün değil. Ölçüsü nedir, bu ölçüyü kendilerinden alabilmiş değilim.' diye ifade etti. Bu katliamın karşısında Beşşar Esed'in yanında olmalarından dolayı tarih karşısında İran'ın hesap vereceğini ifade eden Erdoğan, Esed'in gidici olduğunu vurguladı.

12 yıl önce