|

11 saatte kuruldu

AK Parti'nin 5. Hükümeti Başbakan Davutoğlu tarafından kuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı 62. Hükümet kabinesine 4 yeni isim girdi. Davutoğlu, ülkeyi zaafa uğratacak olayların önünü kesmek için hızlı davrandı. 3 ismin kabine dışında kaldığı yeni kabine üyelerini 11 saat sonra Köşk'ün onayına sundu

İlhan Toprak
00:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:46 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
11 saatte kuruldu
11 saatte kuruldu

Ahmet Davutoğlu Başbakanlığındaki 62. Hükümetin kabinesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. 4 yeni ismin katıldığı kabinede 61. Hükümet üyelerinden Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kabine dışı kalırken, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Nurettin Canikli ve Volkan Bozkır 62. Hükümet'te yürütme üyeleri olarak görev aldı.

5. AK PARTİ HÜKÜMETİ

Türkiye'nin 26. Başbakanı Davutoğlu'nun kurduğu 62. Hükümet 12 yıldır aralıksız iktidar olan AK Parti'nin 5. Hükümeti oldu. Kabinede iki bakan parlamento dışından görev yapacak. 61. Hükümet'te de İçişleri Bakanı olan Efkan Ala aynı görevi yürütecek. Meclis dışından kabineye giren diğer isimse Numan Kurtulmuş oldu.

EKONOMİ YÖNETİMİ İLE DEVAM

Davutoğlu ekonomi yönetiminde değişiklik yapmadı. 62. Hükümette de ekonominin patronluğunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yapacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ekonomi politikalarını yürütecek.

ÇÖZÜM SÜRECİ AKDOĞAN'A EMANET

61. Hükümet'te Başbakan Yardımcısı olan Beşir Atalay kabine dışı kalırken yerine Erdoğan'ın başbakanlık görevinde Başdanışmanı olan Yalçın Akdoğan getirildi. Çözüm sürecinin koordinatörlüğünü Akdoğan yürütecek.

DAVUTOĞLU'NUN HALEFİ ÇAVUŞOĞLU

Dışişleri Bakanı'yken Başbakan olan Davutoğlu halefini 61. Hükümet'in AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olarak belirledi. Çavuşoğlu, Türkiye'ye vizyon kazandıran politikaları sürdürecek.

AB BAKANLIĞI'NA BÜYÜKELÇİ BOZKIR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yerine de AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli geldi. Mevlüt Çavuşoğlu'ndan boşalan AB Bakanlığı koltuğuna ise TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır geldi.

REKOR SÜREDE AÇIKLADI

Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu ülkeyi zaafa uğratacak, fitneye sebep olabilecek olayların önünü engellemek için çok hızlı hareket etti. 28 Ağustos'ta göreve başlayan Erdoğan, aynı gece Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verdi. Dün saat 11.30'da Çankaya Köşkü'ne çıkarak kabinesine onay alan Davutoğlu 11 saatte hükümeti kurdu.

Başbakan Davutoğlu yeni kabineyi Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sundu.

Beş hükümette yer alan tek isim

Ali Babacan, 62. Hükümet'te de Başbakan Yardımcılığı görevine devam edecek. Babacan, böylece AK Parti'nin iktidarda olduğu 2002'den bugüne bütün hükümetlerde görev alan tek bakan oldu.

Kabine gençleşti

Bakanlar Kurulu'nun yaş ortalaması 54'ten 53'e inerek 1 yaş gençleşti. 38 yaşındaki Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, 'en genç bakan' unvanını Davutoğlu hükümetinde korudu. Kabinenin yeni isimleri Numan Kurtulmuş 55, Yalçın Akdoğan 45, Nurettin Canikli 54 ve Volkan Bozkır 64 yaşında.

Atalay AK Parti Sözcüsü oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümeti kurduktan sonra AK Parti MKYK'sını toplayarak yeni MYK'yı belirledi. Buna göre kabine dışında kalan Beşir Atalay, Genel Başkan Yardımcısı olarak AK Parti Sözcülüğüne getirildi. Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Milletvekili Mehmet Muş, Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Milletvekili Öznur Çalık getirildi. Yönetimden çıkan Hüseyin Çelik ve Salih Kapusuz ise Genel Başkan danışmanı oldu. Atalay ilk açılamasında 62. hükümetin yol haritasını açıkladı: Pazartesi günü 62. Hükümet ilk bakanlar kurulunu yapacak, Meclis'te grup toplantımız yapılacak. Saat 14.00'te de TBMM toplanacak ve hükümet programı okunacak. 6 Eylül'de program üzerinde oylama yapılacak. İlk genel kurulda milletvekili olmayan bakan arkadaşımız Numan Kurtulmuş yemin edecek.

Birlikte gittiler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni kabineyi açıkladıktan sonra Başbakanlık Binası'ndan ayrılarak cuma namazı için Kocatepe Camii'ne gitti. Davutoğlu, camiye gelişinde yanına tüm AK Parti hükümetlerinde yer alan ancak 62. Hükümet'te kabine dışı kalan Beşir Atalay'ı da aldı. Bazı bakanlar da cuma namazını aynı camide kıldı. Çıkışta vatandaşların sevgi gösterisinde bulunduğu Davutoğlu, eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile aynı araçla Başbakanlık Merkez Bina'ya geçti.

Bayrağı devraldık

Beşir Atalay, başbakan yardımcılığı görevini Yalçın Akdoğan'a devretti. Özel nedenlerle affını istediğini belirten Atalay, '12 yıla yaklaşan bir süre sonunda da iç ferahlığıyla hamd olsun görevini yapma huzuruyla ve onurla bu görevimden ayrılıyorum' dedi. Bayrak yarışında bayrağı devraldığını belirten Akdoğan da 'Canla başla çalışacağız' dedi.

Parti grubundan giren tek isim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na Hayati Yazıcı'nın yerine AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'yi getirdi. AK Parti'nin Meclis'e girdiği 2002'den beri milletvekilliği görevini sürdüren Canikli, AK Parti Grubu'ndan yeni Bakanlar Kurulu'na giren tek isim oldu. 2001 yılında AK Parti kurucu üyesi olan Canikli, bugün yapılacak törenle görevini Yazıcı'dan devralacak.

Stratejik hedef AB üyeliğidir

Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanlığı görevini Volkan Bozkır'a devretti. Çavuşoğlu, 'Bize güvenenleri mahcup etmeyeceğiz' dedi. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise 'Türkiye'nin stratejik hedefi AB üyeliğidir' diyerek, bakanlık vizyonunu çizdi.

İşler: Alnımın akıyla devrediyorum

62.Hükümet kabinesinde en büyük sürpriz başarılı bir grafik çizen Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'in yerini Numan Kurtulmuş'a bırakması oldu. Başbakan yardımcılığına atanan Numan Kurtulmuş, görevi İşler'den devraldı. Başbakanlık Merkez Bina'daki devir teslim töreninde konuşan İşler, 'Bakanlığım süresince bu hoş sedayı bıraktıysam kendimi mutlu ve bahtiyar hissedeceğim. Onurla, gururla, şerefle devraldığım görevi, yine onurumla, gururumla, şerefimle, alnımın akıyla çok değerli kardeşim Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Bey'e devretmenin ayrıca mutlululuğunu, bahtiyarlığını hissediyorum' dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş da 'Türkiye önemli bir virajdan geçiyor. 62. Hükümet büyük bir sorumluluk altında. Yeni Türkiye'nin kuruluşu için gerekli adımları kararlılıkla atmaya devam edecektir' diyerek, yeni Türkiye'nin inşası sürecinin en kısa sürede tamamlanmaya ihtiyacı bulunduğunu belirtti.


10 yıl önce