|

1,4 milyar dolarlık zararı POAŞ ödüyor

Abdülkadir Selvi
00:00 - 29/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:11 - 29/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
1,4 milyar dolarlık zararı POAŞ  ödüyor
1,4 milyar dolarlık zararı POAŞ ödüyor

“Bu kadar yalanı Baba Tahir bile uyduramaz ama Ahmet Hakan uydurur" ucuzluğuna düşecek değilim.

Yeni Şafak'ın manşeti üzerine Aydın Doğan'la yaptığı konuşmadan aktardıkları arasındaki yanlışlara işaret edeceğim. Birincisi POAŞ'ın İş Doğan ortaklığı tarafından satın alınması. Bu satın almada İş Doğan ortaklığının 1.4 milyar dolarlık zararı POAŞ'ın dolayısıyla borsada işlem gören bir şirket olması nedeniyle de küçük hissedarların sırtına yüklenmiştir. POAŞ operasyonu süresince Kılıçdaroğlu, İş Bankası'ndaki CHP kontenjanından yönetim kurulu üyesidir. İkincisi de borsadaki küçük hissedarların hukuku neden korunmamış, SPK ne yapmış diye soracak olursanız onu da dönemin SPK Başkanı Doğan Cansızlar bilir. Bilmediğim şu: O süreçte Cansızlar ile sıkça görüşenler arasında Aydın Doğan, Yiğit Bulut, Ertuğrul Özkök ve Fatih Altaylı var mıdır? Aydın Bey'in yaptığı açıklamalarda doğruluk payı olanlar da var. POAŞ hisselerinin alınıp satılmaları sırasında Kılıçdaroğlu İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi değildir. Parlamentoda yetim hakkı yedirmemek için dosyalı muhalefetini yapmaktadır. Peki o sırada Aydın Bey ne yapmaktadır? 2005'te POAŞ'ın yüzde 44'ünü İş Bankası'ndan 616 milyon dolara almış, 6 ay sonra 2006 Mart ayında POAŞ'ın yüzde 34'ünü OMV şirketine 1 milyar 50 milyon dolara satmıştır. Yüzde 30'u borsada işlem gören İş Bankası'nın bu operasyondan zararı 750 milyon dolardır. Kılıçdaroğlu bir dönem Yönetim Kurulu üyeliğini yaptığı İş Bankası'nın böylesine büyük bir zarara uğratılmasını ise görmemiş, duymamıştır. POAŞ operasyonunda olduğu gibi. Gelelim Hilton arazisine iş merkezi ya da rezidans yapmayacağı yönündeki sözlerine. İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı kaldırılabilir. Bir de Büyükşehir Belediye Başkanı değişip, o koltuğa Kılıçdaroğlu oturursa, oradan da 2.5 emsal onaylandı mı sorun yok demektir. POAŞ'ta yapan Hilton'da neden yapmasın?


Doğan'ın CEO'su tanıktı sanık oldu

Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Doğan Holding'in eski CEO'su Tufan Darbaz tanık olarak girdiği davada sanık durumuna düştü. Darbaz, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Petrol Ofisi Anonim Şirketi'nin (POAŞ) hisselerinin Avusturyalı OMV'ye satılması sırasında borsada işlem gören POAŞ hisselerinde anormal bir hareketliliği tespit eden SPK, ismi saklı tutulan bazı POAŞ görevlileri hakkında "içeriden öğrenilen ticaret suçu" kapsamında İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu. Yargılanan POAŞ görevlileri yargılama sırasında Doğan Grubu'nun o dönemki CEO'su Tufan Darbaz'ı tanık olarak gösterdiler. Darbaz İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifade de POAŞ hisselerinin OMV'ye devri görüşmelerine katıldığını ancak "el sıkışma" tabir edilen son toplantıya katılmadığını söyleyince tanık konumunda sanık durumuna düşmesine yol açan süreci başlattı.

YALAN BEYAN TESPİTİ

Ancak Doğan Holding'in yayın Kuruluşu olan Referans Gazetesi başta olmak üzere 13 Mart 2006 tarihli gazetelerde Darbaz'ın, OMV ile yapılan anlaşmanın imza töreninde bulunup, Doğan Holding CEO'su olarak anlaşmayı imzalayan kişi olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine incelemelerini derinleştiren SPK, Darbaz hakkında TCK'nın 272. Maddesine göre yalan beyanda bulunma suçlamasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.



15 yıl önce