|

2000 yıllık Türk tarihinde milat

İki bin yıllık Türk tarihinde bir ilk gerçekleşti ve devletin başındaki isim milletin tercihiyle belirlendi. Meclis'te yemin ederek görevine resmen başlayan Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Çankaya'da üst düzey törenle karşılandı. Erdoğan, Köşk'teki devir teslim töreni ile görevi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devraldı.

.
00:00 - 29/08/2014 Cuma
Güncelleme: 23:57 - 28/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
2000 yıllık Türk tarihinde milat
2000 yıllık Türk tarihinde milat

Türkiye dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Vesayet döneminin kapanmasını sağlayan, daha özgürlükçü, daha demokratik, çözüm süreciyle kardeşlik bağlarını güçlendiren ve milletin iradesiyle Köşk'e çıkan Erdoğan, başkomutanlık görevini 11. Cumhurbaşkanı Gül'den devraldı. Meclis'te mazbatasını alıp yemin ettikten sonra Anıtkabir'i ziyaret eden 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'ndeki devir teslim töreniyle görevi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devraldı.

ATLI BİRLİK KARŞILADI

Erdoğan, Anıtkabir ziyaretinin ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre Resmi Konut'ta kaldıktan sonra Çankaya Köşkü'ne hareket etti. Erdoğan'a bu sırada Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen eşlik etti. Cumhurbaşkanlığı'nın 1. No'lu kapısında, tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve Türk bayrağı taşıyan atlı birlik tarafından karşılanan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın bulunduğu makam aracı, atlı birlik eşliğinde tören alanına geldi.

ŞEREF KAPISINDAN GİRDİ

Erdoğan ve eşi, tören alanında 11. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören kıtasını 'Merhaba asker, nasılsınız' diyerek selamladı. 'Sağol' karşılığını alan Erdoğan, 'Sizler de sağolun' dedi. Tören sırasında, Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül de eşlik etti. Büyük Şeref kapısının önünde cumhurbaşkanları ve eşleri basın mensuplarına poz verdi. Daha sonra halef selef cumhurbaşkanları Çankaya Köşkü'ne girdi. Bu arada, 11. Cumhurbaşkanı Gül, devir teslim törenine katılmak üzere Çankaya Köşkü'ne gelen devlet başkanlarını da Şeref Kapısı'nda karşıladı.

BAŞBAŞA GÖRÜŞME

Karşılamanın ardından halef-selef olan Erdoğan ve Gül baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Gül, Büyük Resepsiyon Salonu'ndaki devir-teslim töreni için davetlilerin karşısına çıktı. İstiklal Marşı'nın çalınmasının ardından Erdoğan ve Gül'ün özgeçmişleri okundu. Gül ve Erdoğan davetlilere birer konuşma yaptıktan sonra devir teslim töreni gerçekleşti. Törende, Erdoğan, Gül'e Cumhurbaşkanlığı Forsu ve Devlet Şeref Madalyası takdim etti.

VATANDAŞTAN PANKART

Ellerinde Türk bayraklarıyla Köşk'ün önünde toplanan vatandaşlar, 'Çankaya seninle daha güzel usta' yazılı pankart açtı. 'Büyük Başkan, Recep Tayyip Erdoğan' şeklinde tezahüratta bulunan vatandaşlar, Erdoğan'a Resmi Konut'tan Çankaya Köşkü'ne gidişinde sevgi gösterisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül: Büyük şeref duyuyorum

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende bir konuşma yaptı. Gül, '7 yıl süreyle üstlenmiş olduğum görevi bugün Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a devretmekten büyük bir şeref duyuyorum' sözleriyle başladı. Gül şunları kaydetti: Büyük bir mutluluk duyuyorum. Erdoğan'la, değerli kardeşimle, 40 yılı aşan bir dava arkadaşlığımız var. Dolayısıyla görevi böyle bir arkadaşıma devrediyorum. Partimizi beraber kurduk, değişik pozisyonlarda beraber çalıştık. Bu 12 yıl, cumhuriyet tarihimizin en parlak dönemleri arasında yer aldı. Değerli kardeşim Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin bu yolda daha ileri mesafeler kat edeceğine inancım tamdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eski dönem kapanmıştır

Abdullah Gül'ün ardından kürsüye gelen 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına 'çok değerli kardeşim Abdullah Gül' diye başladı. Erdoğan, 'İkibin yıllık Türk tarihinde, ilk kez devletin başındaki isim, yani doğrudan doğruya milletin kendi tercihiyle belirlenmiştir. Nefes alıp verdiğim müddetçe emanetlerine sımsıkı sahip çıkacağım. Çok uzun bir yürüyüşteki yol arkadaşları olarak Sayın Gül'ün fikir ve tecrübelerinden istifade arzusundayım. Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir. Eski Türkiye'de çeteler vardı, vesayet vardı. Şimdi, Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki öz ve ruhu taşıyan yeni Türkiye, büyük Türkiye dönemidir' dedi.

Dünya Çankaya'daydı

Törende değişik ülkelerden. 15 cumhurbaşkanı, 6 meclis başkanı, 12 başbakan, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 40 civarında bakan katıldı. 9 uluslar arası kuruluşun temsilcisi de hazır bulundu. Tören sonrasında toplu fotoğraf çektirildi.

10 yıl önce