|

4-4’lük olmalı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Türkiye’nin uzun menzilli füze projesi için teklif veren ilk üç ülkeyle temasların sürdüğünü söyledi. Yılmaz, “Teknoloji transferi bir, Türkiye’de ortak üretim iki, en kısa zamanda teslim üç, bir de fiyatın makul olmasıyla dört başı mamur bir teklif bekliyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:32 - 22/12/2014 Pazartesi
Diğer
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli füze projesinde teknoloji transferi, Türkiye’de ortak üretim, en kısa zamanda teslim ve uygun fiyat olmak üzere ‘dört başı mamur’ bir teklifin oluşmasını beklediklerini söyledi. Yılmaz, AK Parti ilçe kongresi için geldiği Bayraklı’da soruları yanıtladı. Altay milli tankı ve uzun menzilli hava savunma füzeleriyle ilgili üretim sürecine ne zaman geçileceği yönündeki bir soru üzerine, Altay tankının 2017 yılında TSK envanterine girmesini hedeflediklerini, prototipler üzerinde test çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi. Bakan Yılmaz, ayrıca ocak ayında yapılacak Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında seri üretime ne zaman geçileceği konusunda bir karar alınacağını, 2017 hedefine uygun bir karar alınacağını düşündüğünü vurguladı.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Uzun menzilli füzeler için Çinli firmayla görüşmeler devam ederken ikinci ve üçüncü teklifleri sunan firmalara da bu tekliflerin geçerlilik sürelerini uzatmaları yönünde talepte bulunduklarına işaret eden Yılmaz, “Muhtemelen henüz görüşmeler tamamlanmadı. Bir daha süre uzatımı isteyeceğiz. Ocak ayında yapacağımız Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında bunun da çerçevesini somut bir hale getiririz” ifadelerini kullandı. 

SAVUNMADA BAĞIMSIZLIK 

Bakan Yılmaz, füze konusundaki karar üzerinde en etkili hususun teknolojik paylaşım olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Bağımsız bir Türkiye istiyorsak savunma sanayisinde kendine yeterli bir Türkiye olması lazım. Savunma sanayisinde bağımsız olmayan bir ülkenin bağımsız olduğu söylenemez. Biz diyoruz ki birincisi teknolojik paylaşımı, ikincisi ortak üretimi... Ortak üretim dediğimiz Türkiye’deki sanayinin katılımı. 3,5 milyar dolarlık bir projenin bir kısmı Türkiye’de üretilsin istiyoruz. Ama teknolojik transfere imkan veren bölümlerin Türkiye’de üretilmesini istiyoruz. Yoksa teknolojik transferi gerektirmeyen, fason üretimlerin Türkiye’de yapılması değil. Teknoloji transferi bir, Türkiye’de ortak üretim iki, en kısa zamanda teslim üç, bir de fiyatın makul olmasıyla dört başı mamur bir teklif bekliyoruz. Bu ana kadar bunlar oldu mu? Türkiye açısından en iyi neticeyi almak için görüşmelerimiz devam ediyor.”
#İsmet Yılmaz
#AK Parti
#Bayraklı
#İzmir
9 yıl önce