|

4 milyon kişi sınıra dayanır

İlhan Toprak
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:41 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
4 milyon kişi sınıra dayanır
4 milyon kişi sınıra dayanır

Irak ve Suriye''de IŞİD örgütüne müdahale hazırlıkları sürerken, ''sınırda tampon ve uçuşa yasak bölge'' planları, dün Çankaya Köşkü''nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki zirvede masaya yatırıldı. Güvenlik zirvesine Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de katıldı. Yaklaşık 3 saat süren zirvede Genelkurmay tarafından hazırlanan rapor, Orgeneral Özel tarafından anlatıldı. ABD''nin başını çekeceği ''çekirdek koalisyon'' güçlerinin Irak ve Suriye''deki IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarının yeni bir göç dalgasına sebep olacağı vurgulanan raporda, Türkiye sınırına dayanacak insan sayısının 2 ila 4 milyon arasında olacağı kaydedildi. Bu durumda öncelikle her iki ülkenin de sınırları içinde güvenli bölgelerin oluşturulması gerektiği vurgulandı.

ŞEMSİYE NATO

Türkiye, olası bir müdahale durumunda Irak ve Suriye''de kurulmasını istediği tampon bölgelerin yalnızca birkaç ülke gözetiminde değil NATO garantörlüğünde kurulmasını istiyor. Bölgedeki savaşlardan ötürü resmi olmayan rakamlara göre 2,5 milyon insanın Türkiye''ye sığınması hassasiyeti daha da artırıyor. Sadece insani yardım amaçlı faaliyet gösterecek tampon bölgelerin derinlik ve genişliği henüz netleşmedi. Ancak Genelkurmay, çatışmalardan kaçanlar ve yaralılar için kurulması beklenen konteyner ve çadır kentler ile hastane ve aşevleri için alan tespiti yapıyor.

SÜLEYMAN ŞAH PLANI

21 Eylül''de Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın da katılacağı BM zirvesinde Irak ve Suriye üzerinde ''uçuşa yasak bölge'' kararı çıkarsa, Türkiye, oluşturulacak tampon bölgeye Süleyman Şah Türbesi''nin de dahil edilmesini isteyecek.


10 yıl önce