|

A takımı ‘İstanbul’ dedi

AK Parti'de bakanların tercihi İstanbul oldu. 2011'de memleketlerinden seçilmiş bakanlar Şimşek, Eroğlu ve Müezzinoğlu, tercihlerini bu sefer megakentten yana kullandı

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 22:32 - 26/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
7 Haziran genel seçimleri yaklaşırken 6 bin 223 başvuruyla aday adayı rekoru kıran AK Parti’de, aday belirleme süreci yarın ‘temayül yoklamaları’ ile başlayacak. 25 ilde aday adayları teşkilata sorulacak. Başvuru sayısında 1166 ile İstanbul ilk sırada yeralırken, başta bakanlar olmak üzere AK Parti’nin ‘A takımı’ da aday adaylığı için İstanbul’u tercih etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tercihi memleketi Konya olurken, Edirne’den seçilen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Afyonkarahisar Milletvekili, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise İstanbul’dan aday olmak istedi. Tıpkı Müezzinoğlu ve Eroğlu gibi Batman Milletvekili Mehmet Şimşek de bu defa İstanbul’dan aday adayı oldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da aynı yönde tercih kullanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile AB Bakanı Volkan Bozkır da önceki seçimde olduğu gibi yine ‘İstanbul’ dedi. 

İŞTE DİĞER İSİMLER

Kabine üyelerinin yanısıra, Davutoğlu’nun A takımı niteliğindeki MYK üyelerinin de tercihleri dikkat çekti. Genel Başkan Yardımcılarından Mustafa Şentop, Nureddin Nebati, Ekrem Erdem, Süleyman Soylu İstanbul için aday adayı oldu. Öte yandan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Ankara, bakanlar Fikri Işık’ın Kocaeli, Akif Çağatay Kılıç’ın Samsun, Ayşenur İslam’ın Sakarya, Nihat Zeybekçi’nin Denizli, Cevdet Yılmaz’ın Bingöl, İsmet Yılmaz’ın Sivas, Nabi Avcı’nın Eskişehir, Lütfi Elvan’ın Karaman’dan aday adayı olduğu listeye göre, Efkan Ala ise ilk milletvekilliği için Erzurum’u tercih etti.  

Gül adaylık istemedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AK Parti’den milletvekili adaylığı bulunmadığını bildirdi. AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Atalay, Gül’ün AK Parti’den milletvekili adayı olup olmayacağı sorusu üzerine Gül’ün böyle bir niyeti olmadığını daha önce söylediğini hatırlattı ve “Adaylığı falan sözkonusu değildir diye düşünüyorum, kendi ifadelerinden çıkardığım” diye konuştu. 


Gurbet seferberliği

7 Haziran’da gurbetçiler ilk kez herhangi bir engel olmaksızın sandığa gidecek. 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde yurtdışında yaşanan sıkıntılar talepler doğrultusunda bir bir gideriliyor. Gurbetçi seçmenin gümrüklerde oy kullanma çilesinin son bulmasının ardından, büyük sorunlara yol açan randevu sistemi de iptal edilmişti. Randevu şartının ortadan kalkması ve gurbetçilerin yoğun yaşadığı yerlerde oy merkezlerinin artırılmasıyla birlikte vatandaşlar artık iradesini sandığa daha rahat yansıtabilecek. Gurbetçiler yurtdışında 8-31 Mayıs arasında bazı yerlerde 24 gün boyunca oy kullanılabilecek. Ayrıca Almanya’daki 13 temsilciliğin tamamında oy kullanılmasının önü açıldı. Almanya, Avustralya, Avusturya ve Belçika’da 24 günlük olan oy kullanma süresi, ABD’de 16, Bulgaristan’da 3, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bosna-Hersek’te 2 ve Azerbaycan’da 1 gün olacak. 

HEDEF YÜZDE 50 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma oranı gurbette sadece yüzde 20’de kalmıştı. Bu defa oranın yüzde 50’yi geçmesi hedefleniyor. Yurtdışındaki toplam seçmen sayısı, Türkiye’deki seçimleri yüzde 5 oranında etkileme kapasitesine sahip. Eğer seçmenin yarısı sandığa giderse, gurbetçiler Türkiye’deki sonucu yüzde 2.5 oranında etkileyecek. Öte yandan, gurbetçilerin ‘ysk.gov.tr’ adresine girerek seçmen kayıtlarını kontrol etmesi gerekiyor. Kaydı olmayanların YSK’nın internet sayfasından adres beyan formunu doldurması isteniyor. Bu beyannameler konsolosluklara verilecek. Bunun için verilen süre ise 27 Mart’ta doluyor.  
#AK Parti
#Mehmet Müezzinoğlu
#Veysel Eroğlu
9 yıl önce