|

'ABD ile ilişkiler darmadağın olur'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “ABD'nin terör örgütü PKK'ya silah sağladığının” ortaya çıkması durumunda, bunun Türkiye-ABD ilişkilerini “darmadağın” edeceğini belirterek, konunun araştırıldığını söyledi.

Aa
00:00 - 16/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 13:32 - 16/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
'ABD ile ilişkiler darmadağın olur'
'ABD ile ilişkiler darmadağın olur'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “ABD'nin terör örgütü PKK'ya silah sağladığının” ortaya çıkması durumunda, bunun Türkiye-ABD ilişkilerini “darmadağın” edeceğini belirterek, konunun araştırıldığını söyledi.

Gül, Kanal A'da yayınlanan “Gündem Ankara” adlı programda çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.


“Geçtiğimiz hafta bazı PKK itirafçılarının, Amerikalıların PKK terör örgütüne silah konusunda destek verdiğini söyledikleri” hatırlatılarak, “Amerikalıların doğrudan destek verdiği yönünde tespitler var mı?” yönündeki soruya, Gül şu yanıtı verdi:

“Bizim ispatladığımız bir durum yok. Ama ortada böyle bir iddia var ve bu iddiayla ilgili sorgulamada da inandırıcı bir şekilde itiraflar söz konusu olunca, bunlarla ilgili girişimde bulunuldu, bunlarla ilgili bilgi istendi. Irak kaos, kargaşa içerisinde. Tabii ki, ABD ordusu da bir çok Avrupa ordusu da Irak'a silah veriyor, Irak'ta yeni bir ordu oluşturuluyor. Oradan satılabilir, oradan verilebilir. Nitekim bazı teröristler üzerindeki yakaladığımız silahların menşeini araştırdığımızda, bunların iyi niyetli olarak Irak ordusuna verilen silahlar olduğunu öğrendik.”

ABD'nin terör örgütü PKK'ya silah sağlıyorsa bunun mutlaka ortaya çıkacağını kaydeden Abdullah Gül, şöyle devam etti:

“Böyle bir şey ortaya çıktığında da her türlü ilişki darmadağın olur. Araştırıyoruz. Kendisi, terör örgütü olarak ilan etmiş. Kendisi, terör örgütünün başının bir zamanlar yakalamış, bize teslim etmiş. Mali kaynaklarını kurutmak için müşterek çalışmalar yapılıyor, böyleyken tutup da kendi arabalarıyla götürüp silah vermeleri pek akıllıca iş değil. Yani verecekse el altından verir, verecekse Irak arabalarıyla götürür verir. Bu bakımdan hemen doğru diyemeyiz. Bunlar oyun da olabilir. Bunlar Türkiye ile ABD arasını bozmak için de olabilir. Madem ki böyle bir iddia var, bununla ilgili girişimde bulunmak, bunun arkasını takip etmek durumundayız.”

Türkiye ile ABD arasında imzalanan “Ortak Vizyon Belgesinin” uygulanıp uygulanmadığının sorulması üzerine de Gül, belgenin sadece terörle mücadele ile ilgili olmadığını, ekonomi, bilim, kültürel çalışmalar, finans gibi alanları da kapsadığını hatırlattı ancak, “Terörle mücadelede belli bir noktaya gelindi ama arzu edilen düzeye henüz erişilemedi” dedi.

“IRAK'IN KENDİNE BİR FAYDASI YOK Kİ, BİZE TEHDİT OLACAK”

Bakan Gül, “Size göre Kuzey Irak'tan, oradaki Kürt yönetiminden Türkiye'ye dönük bir tehdit var mı?” yönündeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:

“Irak'ın kendine bir faydası yok ki, bize tehdit olacak. Ama şöyle bir durum var, bir ülkede kaos, kargaşa, otorite noksanlığı varsa o ülkede her türlü terör örgütü cirit atar. Düşünebiliyor musunuz, insanların bulunduğu bir pazar yerine patlayıcı yüklü bir TIR girip, patlatılıyorsa bu tamamen bir terör olayıdır. Böyle bir ortam olduğu için bundan dolayı bir tehdit var. Otorite boşluğu, kaos, bundan faydalanan terör örgütlerinin serbest hareket etmesi ve orada her türlü silaha, patlayıcıya daha rahat ulaşabilmelerinden dolayı, terör örgütünün orayı serbest bölge gibi kullanabilmeye başladı, bunun yarattığı tabii bir tehlike var.”

IRAK'IN KUZEYİNE OLASI OPERASYON

Önümüzdeki 1 ay içinde Irak'ın kuzeyine sınır ötesi bir harekat yapılmasının beklenip beklenmediğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Gül, bu konuda birşey diyemeyeceğini ancak şartlara, gelişmelere göre herşeyin değişebileceğini belirtti.

Terör örgütü PKK'nın, Iraklılar veya Amerikalılar tarafından kontrol altına alınması durumunda Türkiye'ye gerek kalmayacağını ifade eden Gül, “Ama eğer hiç kimse birşey yapmaz ve onlar da Türkiye aleyhinde faaliyetlerine devam ederlerse, biz de elimiz kolumuz bağlı durmayız” diye konuştu.

TUZHURMATU'DAKİ SALDIRI VE KERKÜK REFERANDUMU

Dışişleri Bakanı Gül, Irak'ın kuzeyindeki Tuzhurmatu kentindeki saldırının ardından Türkiye'nin yaptığı yardımları hatırlatarak, “Saldırıyı yapanların bazı uluslararası terör örgütleri olduğu yönünde bize bilgiler geldi” dedi.

Kerkük referandumunu ertelenme olasılığına ilişkin ise Gül, “Ertelenmesini büyük bir ihtimal olarak görüyorum” diyerek, Türkiye'nin referandumun ertelenmesi için çok çalıştığını kaydetti.

ABD ASKERLERİNİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ

Irak'tan Amerikan askerlerinin 120 gün içerisinde çekilebileceğini tahmin etmediğini söyleyen Gül, Iraklılara bir gün Amerikalıların gideceği ve Türkiye ile komşusu olarak yaşayacaklarını hatırlattıklarını, özellikle de Irak'ın kuzeyindeki Kürtlere “Türkiye ile dostluğunuzu bozmayın” mesajını verdiklerini belirtti. Gül, “Türkiye'nin dostluğu kıymetlidir, düşmanlığı da çok tehlikelidir” dedi.

17 yıl önce