|

ABD'den anlık istihbarat gelmeye başladı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 5 Kasım'da Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush arasındaki görüşmede kararlaştıralan anlık ve eyleme yönelik istihbarat konusunun dün itibarıyla başladığını söyledi.

Tbmm Bürosu
00:00 - 15/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:27 - 15/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'den anlık istihbarat gelmeye başladı
ABD'den anlık istihbarat gelmeye başladı

Türkiye'nin PKK terörüyle mücadelede anlık ve eyleme yönelik istihbaratın son derece önemli olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ali Babacan, “Geçmiş dönemde bu konuda sıkıntılar yaşanmıştı. Uygulama bugün itibarıyla başlamış durumda” dedi. TBMM'de Dışişleri Bakanlığı'nın 2008 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşan Babacan, PKK terörüne karşı ABD ile işbirliğinin önemine dikkat çekerken, 5 Kasım'da Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush arasındaki görüşmede anlık ve eyleme yönelik istihbarat konusunda taahhüt verildiğini söyledi. Babacan, “Anında ve eyleme yönelik istihbarat son derece önemli. Geçmiş dönemde bu konuda sıkıntılar yaşanmıştı. 5 Kasım'daki görüşmede verilen taahhütler var. Uygulama bugün itibariyle başlamış durumda. Hedefimiz kesinlikle Irak değildir, bazılarının yansıtmak istediği gibi etnik kökenler arasındaki bir mesele de değildir. Bu bir terör meselesidir, başka zeminlere çekilmemelidir” dedi.

TERÖRÜN YUVASINI YIKACAĞIZ

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyini bir “terör yuvası” olmaktan çıkarma konusunda kararlı olduğunu söyleyen Babacan, bu konunun halen hükümetin ve özellikle Irak başta olmak üzere ilgili diğer ülkelerle ilişkilerin birinci gündem maddesi durumunda olduğunu ifade etti. Babacan, “Türkiye kendisini bu tehdide karşı koruyacak güce de, iradeye de sahiptir. Bu konuda uluslararası hukuk da bizden yanadır. Hükümetimiz, sorunun çözümüne yönelik tüm önlemleri bütün boyutlarıyla değerlendirmekte ve gereken adımları atmaktadır” diye konuştu.

Babacan, Irak içinde “oldu-bitti” yaratma girişimlerine de karşı olduklarını, bu çerçevede Kerkük'te yapılması öngörülen referandumun Irak Meclisi'nce gelecek yıla ertelenmesini doğru yönde bir adım olarak gördüklerini kaydetti. Babacan, Kerkük'te bir referandumun ancak normalleşme ve usulüne uygun bir nüfus sayımı gibi aşamalardan sonra yapılabileceğini söyledi.


U2'den hedef F16'dan bomba

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Bush arasında yapılan görüşmenin ardından gündeme gelen anlık istihrat çerçevesinde, ABD'nin casus uçakları U2'ler K. Irak'ta uçmaya başladı. U2 uçaklarının kaydettiği görüntü ve sesler anında Türk tarafına bildiriliyor. Türk güvenlik güçleri bu sıcak bilgilerin ardından koordinatları belirlenen bölgeyi güdümlü top mermisi ve F16'larla bombalıyor.




16 yıl önce