|

ABD'ye hata yaptığını anlattık

Türkiye'nin Kobani'de kesinlikle PKK ve PYD'ye destek vermediğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "ABD ve muhataplarımıza da terör örgütüne verilecek desteğin başka sıkıntılara yol açacağını ilettik' dedi.

Fazlı Şahan
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 00:15 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
ABD'ye hata yaptığını anlattık
ABD'ye hata yaptığını anlattık

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün önce Akdeniz Bölgesi milletvekilleriyle, dört saat süren bir istişare toplantısı gerçekleştirdi, ardından da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki il başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantıda Kobani bahanesiyle gerçekleştirilen sokak terörüne kesinlikle musamaha gösterilmeyeceğini vurgulayan Başbakan, ABD'nin YPG'ye silah yardımını da eleştirdi.

PEŞMERGE RESMİ BİR GÜÇ

Alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şehirlerdeki gösterilerde Kobani konusunun bahane olarak kullanıldığını belirterek, 'Oraya en büyük ilgiyi gösteren biziz. 200 binden fazla insan geldi, onlara biz kucak açtık. Başka yere gidebilirler miydi? Biz kesinlikle PKK ve PYD'ye destek vermiyoruz. Bizim desteğimiz tamamen insani gerekçelerle. Peşmergenin geçişine izin veriyoruz. Peşmerge Irak Anayasası'na göre de resmi güvenlik güçlerinden biri. ABD başta olmak üzere muhataplarımıza, terör örgütlerine verilecek desteğin başka sıkıntılara yol açacağını ilettik' diye konuştu.

HUZURU BOZANLARA SESSİZ KALAMAYIZ

Kobani bahanesiyle gerçekleştirilen sokak terörüne ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, 'Güvenlik güçlerimize 'olaylara müdahale edilmemesi' yönünde bir talimat vermedik. Aksine, görevini yapmayanlar hakkında işlem başlattık. Olay çıkıyor ve buna müdahale edilmiyorsa, suç işleniyor demektir. Bizim için kamu düzeninin korunması esastır. Sırf süreç yürüsün diye vatandaşın huzurunu bozanlara sessiz kalamayız' ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu'da en güçlü partinin AK Parti olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: 'Muhalefet işin sadece propagandasını yapıyor. Diyarbakır'da, Hakkari'de bayrak dalgalandırarak miting yaptıklarını gördünüz mü? Biz bu süreci sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Ülkedeki birlik ve beraberliği daha da pekiştireceğimizin en iyi şekilde vatandaşlar anlatılması lazım. Bu noktada sizlere de büyük görevler düşüyor. '

Düzen olmazsa devlet kalmaz

İç güvenlik reform paketini değerlendiren Başbakan Davutoğlu 'Eğer kamu düzeni sağlanmazsa, devlet denilen olgu kalmaz ve ülkeler yönetilemez hale gelir' diye konuştu. Türkiye'nin yakın çevresindeki ülkelerde yaşananlar ortadayken kamu güvenliği konusunda zaafiyet göstermelerinin imkansız olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 'Kesinlikle, şehirlerde benzer olayların yaşanmasına müsaade edilmeyecek. İç güvenlik reformunu biz bu amaçla getirdik. Avrupa Birliği ülkelerini tek tek inceledik. Biz bu düzenlemelerle, kurallara uygun hareket eden vatandaşlarımızın haklarını koruyoruz' ifadelerini kullandı.

Kahire'yi yazıyorum

El Cezire televizyonuna röportaj veren Başbakan Davutoğlu, bugünlerde yazdığı bir kitabın 'Kahire' bölümü üzerinde çalıştığını söyledi. Davutoğlu, şöyle konuştu: 'Bir bölümünde İstanbul, bir bölümünde ise Kudüs'le Kahire'yi birlikte ele aldığım bir bölüm var. Şimdi Kahire'de hangi ırkı öne çıkarabilirsiniz? Kahire'de her ırkın katkısı var. Hatta Kahire'ye ilk bakan olarak gittiğimde El-Ahram'a bir makale yazmıştım. O makalede 1517 tarihine de atıfta bulunmuştum. Sonra bana 'Siz nasıl cesaretle 1517'den bahsettiniz. Halbuki 1517 bizim için işgal tarihidir' diye sordular. Dedim, 'Eğer 1517 sizin için işgal tarihiyse Kahire'nin tarihi kalmaz' çünkü Osmanlılar'dan önce orada Memlükler vardı, Eyyübiler vardı Mısırlı değildi. Ondan önce Fatimiler, Tolunoğulları, Abbasiler, Bizans, Roma vardı Mısırlı değildi. Bağdat, Şam, İstanbul için de durum aynıdır. Bizim tarihimiz çok kültürlüdür. Bir müsamaha tarihidir. Şimdi bizim bu kültürü tekrar inşa etmemiz lazım.'

Davutoğlu, Amerikan basınında yayımlanan ve Ortadoğu'daki devletleri küçük devletlere bölünmüş gösteren haritaya da tepki gösterdi. 'Bu büyük bir tuzaktır. Bu tuzak, şu ana kadarki acılardan çok daha büyük acılar yaşanmasına sebebiyet verebilir. Onun için New York'ta veya herhangi bir yerde üretilecek haritalar bizim kaderimiz olamaz. Bu bölgenin kaderi bu bölge halklarının elinde olmalıdır' diye konuştu.

Yakında çözüme ulaşırız

Başbakan Davutoğlu, çözüm süreciyle ilgili olarak, 'Eğer sürecin muhatabı olan kesimler üzerine düşeni yaparsa önümüzdeki birkaç ay içerisinde istenilen noktaya gelinebilir' dedi. Hükümetin belirlediği bir yol haritasının bulunduğunu, tarafların bu haritaya bağlı kalması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, 'Aynı adımları karşı taraftan da aynı kararlılıkla görmek bizim açımızdan sürecin sağlığı bakımından elzemdir" diye konuştu.

9 yıl önce