|

Adalet olmazsa barış olmaz

B20 Türkiye’nin Davos’taki resepsiyonunda konuşan Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı görevini ‘adalet olmazsa barış olmaz’ anlayışıyla yürüteceğini söyledi. Davutoğlu, “Sahra altı ülkelerindeki 20 milyon kişinin elektriğe erişimi yoksa, biz dünyanın diğer kısımlarında kendimizi güvende hissedemeyiz” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:40 - 23/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı sürecinde en az gelişmiş ve en çok gelişmiş ülkeler arasında köprü görevi göreceğini söyledi. Davutoğlu, Davos Dünya Ekonomik Forumu Kongre Merkezi’nde, B20 Türkiye’nin onuruna verdiği resepsiyonda bir konuşma yaptı. Davutoğlu, konuşmasında tarihe bakıldığında İpek Yolu üzerinde uzun yıllar hüküm süren imparatorlukların, bu ticaret yolunda barışçıl bir atmosfer sağlayanlar olduğunu görüleceğini kaydetti.

ARAYA DUVAR ÖRMEK SORUNLU

Modern dünyaya bakıldığında benzer şekilde, ekonomide devletlar arası bağlılık olduğu zaman, barışın da tesis edildiğini anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: ‘ 1960’larda konuşulan terör dengesi konusu, iki süper gücün nükleer kapasitesi olduğu zaman birbirilerine sataşmayacakları yönündeydi. Bu denge ‘barış getirebilir’ anlayışı vardı. Benim için, bu negatif barış anlamına geliyor. Pozitif barış ise ekonomilerin dengelendirilmesi ve bütünleştirilmesidir. Eğer komşular demir bir duvar ile birbirlerinden ayrılmışlarsa, bu bir sorun demektir.’’ 

OSMANLI HER KOMŞUYA KAPI AÇMIŞTI

Başbakan Davutoğlu, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Balkanlar’da Bosna ve Üsküp’te komşular arasında kapı bulunduğunu, bu kapının amacının komşuların birbirlerine yardım etmelerini sağlamak olduğunu söyleyerek, serbest ticarette de bu anlayışa ihtiyacın olduğunu anlattı. Özgüveni olan ülkelerin sınırlarını açtığını dile getiren Davutoğlu, “Özgüveni olmayan ülkeler ise sınırlarını serbest ticarete kapıyor. Biz sınırlarımızı serbest ticaret için Avrupa Birliği’ne (AB) 1995’te açtık. Çünkü kendimize özgüvenimiz var. Aradan 20 yıl geçti. Biz hala AB’nin kapılarını vatandaşlarımıza açmasını bekliyoruz” diye konuştu.

LİDERLER ORTAK KADERE İNANMALI

Türkiye’nin G-20 başkanlığı sürecinde İpek yolunu örnek aldıklarını belirten Başbakan Davutoğlu, G-20 ülke liderlerinin de ortak kadere inanması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Biz Türkiye’yi bir köprü haline getirmek istiyoruz. En az gelişmiş ve en çok gelişmiş ülkeler arasında biz bağ kurmak, köprü olmak istiyoruz. Bizim adalet anlayışımız, adalet olmazsa barış da olmaz. Ekonomik adalet olmazsa siyasi sistem de olmaz. Sahra altı ülkelerindeki 20 milyon kişinin elektriğe erişimi yoksa, biz dünyanın diğer kısımlarında kendimizi güvende hissedemeyiz. Başkanlığımız sürecinde biz kuzey ve güney arasında, zengin ve yoksul arasında köprü olacağız. Bunları biraraya getirerek sinerji yaratacağız.’’

İstanbul en iyi öğretmenim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’na katılan iş dünyasının yerli ve yabancı üst düzey temsilcileri ile akşam yemeğinde buluşarak, sorularını cevapladı. Davutoğlu, "Türkiye’ye tatile gelmek için en güzel zaman ne zamandır’’ sorusu üzerine şunları söyledi: 

BÜTÜN ŞEHİRLERİMİZİ İYİ TANIRIM

‘’Bu, ebeveyne ‘hangi çocuğunuzu daha çok seviyorsunuz’ diye sormanıza benziyor. Ben Türkiye’nin Başbakanıyım ve Türkiye’nin bütün şehirlerini yakından tanıyorum. Size şu an onlarca isim verebilirim. Fakat esas neyi istediğinizi bilmem lazım. Gerçek tarih içeren bir şehir istiyorsanız Mardin’e gitmenizi öneririm. Kıyıda sahilde bir tatil isterseniz size Antalya’yı bahar mevsiminde öneririm. Yazın Bodrum’u öneririm çünkü nemi daha az." 

MEMLEKETİ KONYA'YA DAVET ETTİ

“Eğer ruhani bir tecrübe yaşamak isterseniz sizi benim memleketim Konya’ya davet ederim” diyen Davutoğlu, “Gerçek Osmanlı’nın izlerini taşıyan bir şehir görmek isterseniz size Bursa’yı öneririm. Dünyadaki en güzel caminin görülmesi için de Edirne’yi, Selimiye Camisi’ni öneririm. Huzurlu ve doğanın bir parçası olarak tatil geçirmek isterseniz, nehir, dağ ve şehrin bir arada olduğu bir yer görmek isterseniz size Amasya şehrini öneririm” dedi.

İSTANBUL İNSANI FİLOZOF YAPAR

Davutoğlu, “Ancak bunların hepsini birden görmek, bunu bir de tarihi çerçeve içinde yapmak ve doğal güzellikleri de görmek isterseniz İstanbul derim. İstanbul dünyanın en güzel şehri, sadece Türkiye’nin değil’’ diye konuştu. İstanbul hayallerin ötesinde bir şehir olduğunu, kadın ve erkekleri filozof ve tarihçi yaptığını, gerçek bir insan haline getirdiğini kaydetti. Davutoğlu, "Bütün dinlere saygı duyan bir kişi haline getirir. Bir sinagog ve kiliseyi yan yana görürsünüz, bu binalar birbirini selamlar, izole etmez. Ben İstanbul’un her zaman en iyi öğretmenim olduğunu düşünürüm. İstanbul’un bir öğrencisiyim” diye konuştu.Bakanlığı döneminde dünyadaki bütün şehirlere atıfta bulunduğu "Şehirler ve Medeniyetler’’ adlı bir kitap hazırladığını kaydeden Davutoğlu, kitabı bitirdikten sonra İngilizce çevirisini katılımcılara gönderme sözü verdi.

İslam Avrupa’nın asli dinidir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Trafo Otel’de düzenlenen ‘’İsviçre Buluşması’’ toplantısında bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına hitap etti. Davutoğlu, konuşmasında son 10 gün içinde önce İslam ile terörün yan yana zikredilmeyeceğini göstermek için Paris’te terör saldırısına karşı Avrupalı liderlerle birlikte yürüdüklerini, ardından Almanya'nın başkenti Berlin’de ırkçıların kundakladığı Fatih Camisi’ni ziyaret ettiklerini hatırlattı. Davutoğlu, şunları kaydetti: ‘’Orada da nerede olursa olsun, her türlü ırkçılığa karşı başımız dik bir şekilde ayakta duracağımızın mesajını verdik. İşte bir kez daha Zürih’ten sesleniyorum; İslam Avrupa’nın asli dinidir ve asli dini olarak devam edecektir. Endülüs’ten Osmanlı’ya ve yarım asır önce Anadolu’nun her bir köşesinden çıkıp, o kutsal yürüyüşle buraya gelen, o yiğit insanların getirdiği ve Avrupa’ya ezanla birlikte çil çil kubbe gibi serpiştirdiği, o mescitler, o camiler mutlaka korunacaktır, onlara uzanan ellere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tekbiri Zürih’e taşıyan kardeşlerimin alnından öpüyorum, Allah sizi yetiştirenlerden razı olsun.’’

AB’YE BAŞIMIZ DİK GİRECEĞİZ

Müslümanlar ve Hristiyanların Avrupa’da barış içinde yan yana yaşayacağını belirten Davutoğlu, bunu kimsenin engelleyemeyeceğini söyledi. Tüm provokasyonlara rağmen Türkiye’nin, Avrupa Birliği yolunda yürümeye kararlı olduğunu da ifade eden Başbakan, “Mutlaka bir gün Avrupa Birliği’ne gireceğiz. Yalvarmayacağız, dilenmeyeceğiz,  özel ayrıcalık beklemeyeceğiz. Başımız dik bir şekilde gireceğiz, onurla gireceğiz. Dinimizle, dilimizle, örfümüzle Avrupa Birliği’ne gireceğiz.’’

Somalililerden sevgi gösterisi

Başbakan Davutoğlu, İsviçre Buluşması'nda konuştuğu sırada ellerinde Türk bayrağı ile sahneye çıkan 2 Somalili Davutoğlu'na sevgi gösterisinde bulundu. 


Davos’tan sonra ilk durağı Diyarbakır

İlçe kongrelerini büyük oranda tamamlayan AK Parti’de ilk kongreleri de tüm hızıyla devam ediyor. Geçen hafta Bakanlar Kurulu’na katıldıktan sonra yoğun diplomasi trafiği için Belçika, İngiltere ve İsviçre’ye giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yurda döndü. Davutoğlu, yarın Diyarbakır ve Batman İl Kongreleri’ne katılacak. 

MERXAS İLE ÇIKACAK

Türkiye gündemine Diyarbakır il kongresine katılarak başlayacak Davutoğlu, aynı zamanda Başbakan olarak Diyarbakır’a ilk ziyaretini yapmış olacak. Davutoğlu, partisinin 5. Olağan İl Kongresi’ne katılacak. Kongrede, önceden belirlenmiş müzikler ve anonsların dışında ‘Bir yiğit adam’ şarkısı da Kürtçe çalınacak. Yiğit Adam’ı (Merxas) seslendiren Kürt kökenli genç sanatçı Züleyha’nın da kongreye katılacağı belirtiliyor.  

ŞEYH SAİD’İN TORUNU

Diyarbakır’da çözüm sürecine ilişkin   mesajlar verecek Davutoğlu aynı gün Batman'a geçecek. Başbakan Davutoğlu tarafından AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı’na atanan Şeyh Said’in torunu Avukat Muhammed Dara Akar, kongerede resmen aday gösterilecek. 

 
#Ahmet Davutoğlu
#Davos
#B20
#G20
9 yıl önce