|

Afrika'ya ebola yardımı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye, Afrika'daki Ebola salgınına karşı 5 milyon dolarlık yardım paketi üzerinde çalışıyor" dedi.

Yeni Şafak
13:59 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:04 - 20/11/2014 Perşembe
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, zirvenin, politik, ekonomik ve sosyal etkileşimi önemli açıda destekleyeceğini ve uzun vadeli taahhütleri gerçekleştirme ve Türkiye-Afrika ortaklığını destekleme konusunda büyük önem içerdiğini belirtti.


Afrika'nın, neredeyse 20 yıldır büyüyüp geliştiğini ve birçok ülkenin 10 yıldan fazla aralıksız büyüme kaydettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Şu an aslında Afrika'nın büyüyen bir yatırım merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Afrika artık kaderini kendi ellerine aldı" ifadelerini kullandı.


Dünyadaki ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 60'ının Afrika'da olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun sadece Afrika'ya değil tüm dünyaya yetecek tarım üretimi sağlayacağını, bu nedenle de tarım ve gıda güvenliği konusundaki toplantının Afrika'da yapılmasının tesadüf olmadığını söyledi.


Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Biz var olan mekanizmalarımızı daha da yaklaştırarak geliştirmeye çalışıyoruz. İş ağları ve müttefiklikler kuruyoruz. Bu çalışmalarımız ile birlikte Afrika ile Türkiye'nin geleceğinin birlikte daha aydınlık olmasını istiyoruz. Genç girişimcilere iyi bir sinerji yaratmaya çalışıyoruz. Kadın girişimcilere öncelik verilmesi de gündemimizde önemli bir noktadır.


Aynı zamanda bu kıtanın sosyo-ekonomik gelişimi için Türkiye elinden gelenin en iyisini yapmaya açıktır. Bu bağlamda da Afrika ülkelerine destek olma konusunda hazırdır. Bunun yanı sıra sosyal, kültürel ve akademik alanda değişimlerin gerçekleştirilmesini ve burs programları planlıyoruz. Böylelikle gelecek nesillerimizin daha yakın olmasını sağlayabiliriz."


Sağlığın da yakın zamanda güçlendirilen bir alan olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, kıtada karşılaşılan sorunları kampanyalar, kapasite geliştirme programları ve aynı zamanda çalışma atölyeleri yürüterek aşmayı çalıştıklarının altını çizdi.


Türkiye'nin bu noktada finansal kaynaklarını Ebola salgınına karşı kullanmaya başladığını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin 5 milyon dolarlık yardım paketi üzerinde çalıştığını belirtti.


Çavuşoğlu, geçen yıl 50. yılını kutlayan Afrika'da birliğin iyi yönetişim örnekleri, demokrasi ve ekonomik entegrasyon işaretleri gösterdiğini söyledi.


Geçen yıl Türkiye'nin Afrika'da 39, Afrika ülkelerinin ise Ankara'da 30 elçilik açtığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu, işbirliği ve ortaklığımız için oldukça olumlu bir adımdır" dedi.


İkili işbirliğinin karşılıklı ziyaretlere de yansıdığına işaret eden Çavuşoğlu, "Afrika'dan binlerce kişi Türkiye'de okuyor, çalışıyor ve yaşıyor. Bunun tam tersi de geçerli" ifadesini kullandı.


Türkiye'nin son 10 yılda Sahraaltı ülkeleriyle ticaretinin 6 kat arttığı bilgisini veren Çavuşoğlu, "İkili ticaret hacmi 23 milyar dolara ulaştı. Amacımız 2018'e kadar bu miktarı 50 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu. Yüzlerce Türk şirketinin Afrika'da iş yaptığına işaret eden Çavuşoğlu, Türk inşaat şirketlerinin de aktif bir şekilde çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı'nın (TİKA) Afrika'da bulunan 11 bölge ofisi ile kapasite geliştirme ve teknik destek konusunda Afrika'daki yerel kurumlarla yakından çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin kalkınma desteği ve dış yardımlarının üçte birinin Afrika'ya yönlendirildiğini bildirdi.


Türkiye'nin 1 Aralık'ta G-20 dönem başkanlığını 1 yıllığına devralacağını hatırlatan Çavuşoğlu, 2015'in Türkiye için kalkınma yılı olacağını ifade etti. Birleşmiş Milletler 2015 kalkınma ajandasını dikkate alacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, ülkelerin karşılaştığı endişeler ve dünyaya daha iyi entegrasyon sağlanması konusunda adımlar atılacağını söyledi. "Amacımız küresel ekonomik zorluklara hep birlikte göğüs germektir" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, G-20 platformunda Afrika ülkelerinin endişelerini de göz önünde bulunduracaklarını açıkladı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkilerinin G-20 başkanlığı süresince de artarak devam edeceğini dile getirdi.


Bakan Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda katılımcıları Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ortak yürüttüğü işbirlikleriyle ilgili fotoğrafların yer aldığı sergiye davet etti.


İkili görüşmeler

Bakan Çavşuoğlu, konferans öncesi Ekvator Ginesi Dışişleri Bakanı Agapito Mba Mokuy ve Moritanya Dışişleri Bakanı Ahmed Ould Teguedi ile ikili görüşmelerde bir araya geldi. Çavuşoğlu, toplantı bitiminde Afrikalı yetkililerle Türkiye-Afrika ilişkilerine ilişkin fotoğraf sergisini gezdi.

#dışişleri bakanı
#mevlüt çavuşoğlu
#afrika
#ebola
#maddi yardım
9 yıl önce
default-profile-img