|

Afyon'da 4 asker görevden alındı

Başbakan Erdoğan, Afyon'daki 25 askerin şehit olduğu cephanelikteki patlama nedeniyle albay, yarbay, binbaşı ve bir astsubayın görevden alındığını açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun sabotaj iddiasını ise 'iftira' olarak niteleyen Erdoğan, Genelkurmay'ın yargı yoluna gideceğini söyledi.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 12/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:13 - 12/09/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Afyon'da 4 asker görevden alındı
Afyon'da 4 asker görevden alındı

Başbakan Erdoğan, Afyon'da 25 askerin şehit olduğu cephanelikteki patlama nedeniyle 4 yetkilinin görevlerinden alındığını ve başka yerlere atandığını açıkladı. Erdoğan, Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna Hersek'e yapacağı resmi ziyaretler öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin, Afyon'daki patlama ile ilgili olarak, “Eğer ön rapor bir ihmali işaret ediyorsa, sorumluları ile ilgili bize verebileceğiniz bilgi var mı?” sorusu üzerine Erdoğan, henüz kesinleşmiş bir rapor olmadığını söyledi. Çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdoğan şu bilgileri verdi:

DNA TESTLERİ SÜRÜYOR

“Alandaki temizlik çalışmaları devam ediyor ve burada şu ana kadar oradaki şehitlerimizin bir tanesinin zaten defni gerçekleşti. Bunun dışında 19 şehidimizin DNA testleri tamamlandı. Fakat buna rağmen herhangi bir gelişme olur mu olmaz mı diye çünkü hala oradaki enkazdan şehitlerimizin biliyorsunuz cesetlerine ulaşılıyor ve onlar da yine aynı şekilde Ankara'ya ulaştırılıyor. Bütün bunların neticesinde yani 24'ü de tamamlandıktan sonra bunlar, illerine, ailelerine teslim edilecekler. 'Bu arada niye teslim edilmiyor?' gibi sorulara karşı da ben cevabı vereyim, o da şudur, adli makamlar 'tamamı bitirilmeden böyle bir adım atarsak, farklı gelişmeler olabilir ondan sonra bir de mezarları açmayla karşı karşıya kalmayalım. Çünkü ailelerin daha sonra bu noktada talepleri olabilir. Bundan dolayı nihai kararımızı verip adımı attıktan sonra yani 24'ünde ailelerine teslim ettikten sonra bunları bitirelim' dediler.”

GENELKURMAY BAŞLATTI

“Şu anda oradaki yetkililerden başta albay, yarbay, binbaşı ve yine astsubay olmak üzere yanılmıyorsam dört tanesi görevlerinden alınarak farklı yerlere şu anda tayinleri yapılmış vaziyette. Bu süreci de Genelkurmay Başkanımız başlatmış vaziyettedir.”


Aliyev çiftinden samimi karşılama

Cumhurbaşkanı Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev, Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ı Kebele Havaalanı'nda karşıladı. Aliyev çifti, Erdoğan çiftine konaklayacakları otele kadar refakat etti. İki lider daha sonra baş başa görüştü ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katıldı. İki ülke arasında 8 anlaşmaya imza atıldı.


Sabotaj iftirası mahkemeye taşınacak

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun sabotaj iddiasının hatırlatılması üzerine, “İhmal mi, sabotaj mı bununla ilgili bütün değerlendirmeler idari ve adli yargının yaptığı çalışmalar devam ediyor” dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ana muhalefet partisi lideri 'yüzde 99 sabotaj' diyor, kendilerini Genelkurmay 2. Başkanımız aradığından verdiği cevap, konuyla ilgili açıklama yapacağı böyle bir şey söylemediği. 'Bazı üst düzey komutanlardan bilgi aldım' şeklinde bir açıklaman varsa, o zaman kim komutan açıkla. Böyle tutarsız, böyle samimiyetsiz ve böyle bir durumdan rant devşirmeye çalışmak diye bir şey olabilir mi? 25 tane şehidimiz var sen bu şehitlerin üzerinden 'bir şey kazanabilir miyim?' bunun gayreti içerisine giriyorsun. TSK'yı da 'acaba nasıl yaralarım?', ikinci bir atış yapıyorsun.”

HEMEN BUNU YALANLA

“Tam sayfa bir haber, size ait değilse çık o zaman hemen bunu yalanla. Yalanlamıyorsan o zaman demek ki sen bunu söyledin. Tabii ki burada haklı olarak Silahlı Kuvvetler de böyle bir iftira karşısında yapması gereken yargı yoluna gitmektir ve yargı yoluna da gidecektir. Biz de aynı şekilde bu yargı yolunu şu anda hükümet olarak biz de ayrıca açık tutuyoruz.”


Valiyi uyardık

Başbakan Erdoğan, patlamanın ertesi günü kendisini ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Özel'e hediye verip fotoğraflarını valiliğin internet sitesinde yayınlayan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'na gereken uyarıyı yaptıklarını söyledi: “Valimizin Genelkurmay Başkanımızla bir araya gelmesi o olması gereken bir durumdur fakat oradaki her zaman rutinde yaptığı hediyeleşmeyi böyle bir günde yapmış olması yanlış bir hadisedir ve yanlış yapmıştır. Böyle bir hediyeleşme daha ötesine gidiyorum, orada fotoğraf çektirip onu daha sonra sitesine koymak ayrı bir yanlıştır. Bunu yayınlaması ayrı bir yanlıştır. Bu durum karşısında halk haklı bir davranış gösterdi. Biz de gerekli uyarıları bizzat Valimize yapmış bulunuyoruz. Tabii bu Genelkurmay Başkanımızın da gerçekten ciddi manada üzüntüsünü mucip bir olay olmuştur.”


Haşimi'yi teslim etmeyiz

Erdoğan, Irak'ta Maliki yönetiminin idama mahkum ettiği Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin istediği kadar Türkiye'de kalabileceğini kaydetti: “Haşimi ile dostluğumuz kardeşliğimiz bugünkü olaylar neticesinde başlamış değil. Irak siyasetinde özellikle ikili ilişkilerimizin yoğun olduğu son 10 yıl içerisinde Sayın Haşimi'nin konumunu, davranış biçimlerini iyi bilen ülke ve iyi bilen siyasetçileriz. Hakkında ileri sürülen böyle bir idama neden olabilecek bir şey asla söz konusu değildir. Bizden talep, böyle bir şey söz konusu olduğunda da çok açık net söylüyorum. Biz Sayın Haşimi'yi burada kalmayı arzu ettiği sürece ülkemizde tutarız ve teslim de etmeyiz. Bunu da bu kadar açık söylüyorum.”


Gündemde bir kabine revizyonu yok

30 Eylül'deki kongrede kabinede de revizyon olacağı iddialarının hatırlatılması üzerine Erdoğan “Şimdi kabinelerin değişimi, yenilenmesi, bunlar kongrelerle paralel giden işler değildir. Yani kongrelerin dışında da kabinelerde değişiklik yapılabilir. Ama şu anda bizim yol haritamızın içinde böyle bir şey söz konusu değil. Şimdi tamamen odaklandığımız 30 Eylül'deki inşallah ustalık döneminin güçlü bir siyasi yapılanmasını sağlamaktır” diye konuştu.

LÜBNAN'DA KAÇIRILAN TEKİN'İN DURUMU

Erdoğan, “Lübnan'da El Mikdat ailesinin elindeki dört rehine operasyonla kurtarıldı. Ancak Türk işadamı Aydın Tufan Tekin'e dair bir bilgi yok. Bu konuda size ulaşan bir bilgi var mı?” sorusu üzerine, kendilerine işadamı Tekin'le ilgili şu ana kadar ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi. Bu konudaki gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla takip ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, “Lübnan Başbakanı olmak üzere diğer yetkililerle irtibat halindeyiz. Konunun takipçisiyiz. Temennimiz odur en kısa zamanda Tufan kardeşimizin ülkemize teslim edilmesidir” dedi.


Suriye'de bu halde yapılacak seçimlerin inandırıcılığı yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şam yönetiminin seçim kararı almasını “Şu anda tamamıyla Suriye'de adeta bir iç savaş havası var. Böyle bir ortamda yapılacak olan seçimin sonucu daha şimdiden bellidir' dedi. Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikincisi yapılan Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan 'Suriye seçim kararı aldı. Esed, 'Kaybedersem giderim' diyor. Bu hamlesini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi:

SONUCU ŞİMDİDEN BELLİ

'Şu anda Suriye'de yapılacak olan seçimlerin inandırıcılığı yoktur. İnandırıcılığı olmayan bir zeminde yapılacak bir seçimin sonucu da malumdur. Şu anda tamamıyla Suriye'de adeta bir iç savaş havası var. Böyle bir ortamda yapılacak olan seçimin sonucu daha şimdiden bellidir. Bundan önce de biliyorsunuz bir sandık getirdiler ortaya ve bu sandıkta da zaten Suriye halkı büyük çoğunluğuyla gitmedi. Çünkü sağlıklı bir yapı söz konusu değildi. Dolayısıyla böyle bir ortamda sağlıklı bir demokratik zemin yoktur. Sağlıklı bir zemin olmayınca da buradan çıkan sonuçların kabul edilmesi de mümkün değildir.'

SINIR KAPISI AÇILMAYACAK

Başbakan Erdoğan, 'bazı çevreler Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırların açılması konusunu yeniden gündeme getiriyor. Bu konuyla ilgili sizin görüşlerinizi alabilir miyiz?' sorusuna, 'Dağlık Karabağ konusunda başta tabii Minsk Üçlüsü olmak üzere bu işte çözümün yollarını açmadıktan sonra bir defa bizim burada böyle bir kapı açmamız falan söz konusu değil. Bizim bütün bu atacağımız adımlar da şu anda işgal altında olan yerlerden Ermenilerin çıkması gerekir. Bu sürecin biz de bir müdahili olarak her zaman Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz' yanıtını verdi.


Iğdır ile Nahçıvan demiryoluyla bağlanıyor

Toplantıda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki gelişen ticaret hacmine de dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Kurumsallaşma noktasında attığımız adımlarımız var, bunlar devam ediyor. Bu dayanışmayı kararlılıkla sürdürme noktasında irade her iki tarafta da mevcut ve birçok detaylarıyla özellikle Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi yoğun bir şekilde devam ediyor”dedi. Erdoğan şunları kaydetti: “Bunun yanında bugün yine üzerinde kararlılıkla durduk, Nahçıvan-Iğdır arasında demiryolumuzu yapmak suretiyle Türkiye ve Azerbaycan'ı demiryoluyla da direk olarak birbirine bağlama imkanını getirecek bir çalışmanın da adımlarını süratle atıyoruz. Şuanda zaten Nahçıvan ile Iğdır arasındaki bağlantı, Türkiye Azerbaycan arasında çok farklı bir süreci de başlatmış durumda.'



12 yıl önce