|

AK Parti'den, Bahçeli'ye belgeli cevap

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Abdullah Öcalan'ın idam kararının Başbakanlık'ta bekletilmesiyle ilgili kararın altında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'la birlikte imzası olan "Karar Metni"ni basına dağıttı. Bozdağ Bahçeli'nin 22 Temmuz seçimleri öncesinde Erzurum mitinginde halkın üstüne urgan attığını hatırlatarak "Bölücübaşını niye asmadın da bir ada tahsis edip besledin. Aradın da ip mi bulamadın ayağının altına sehpa mı bulamadın" dedi.

Cihan
00:00 - 24/08/2009 Pazartesi
Güncelleme: 12:00 - 24/08/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
AK Parti'den, Bahçeli'ye belgeli cevap
AK Parti'den, Bahçeli'ye belgeli cevap

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, idam cezasının kaldırılmasının altında MHP'nin imzası bulunduğunu belirterek, milli birlik projesine 'bölücülük' diye karşı çıkan muhafelet partisi ve liderinin samimi olmadığını savundu. MHP'ye tepki gösteren Bozdağ, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin (bölücübaşını asma konusunda) geçmişte verdiği sözleri hatırlatarak, 'Erciyes Ovası'nda kurt, Ankara'da kuzu olmayın' dedi.

TBMM'de demokratik açılım konusunda açıklamalarda bulunan Bozdağ, sorunun sadece AK Parti'nin değil tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu dile getirdi. Demokratik açılım görüşmelerinin, bir muhatap arama gayreti olmadığını belirten Bozdağ, 'Muhatap tüm Türk milletidir. Çözümün adresi ise TBMM'dir. Görüşmeler muhatap arama çabası değil çözüme herkesi ortak etme çabasıdır. Bu böyle değerlendirilmelidir.' diye konuştu.

Bozdağ, Kürt meselesinin çözümü için ortaya konulan demokratik açılımın milli bir proje olduğunu belirtti. Son MGK bildirisinde de açılıma destek kararının çıkmasının bunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Bozdağ, herkesin çözüm istediğini kaydetti. 'Bu bir milli projedir' diyen AK Partili Bozdağ, MHP'ye seslenerek; 'Yabancı parmağı arama kompleksinden vazgeçilmelidir. Böyle bir projeye ihanet deyip karşı çıkmak yerine çözümü ortaya koymalısınız. Yeni bir anlayış ortaya koymalısınız.' şeklinde konuştu.

Bozdağ, sorunun çözümüne dair fikri olan, katkısı olan kimsenin susmaması gerektiğini ifade ederek, akan kanı durdurmaya herkesi katkı vermeye çağırdığını söyledi. Bunun bir milli politika olduğunu, milli proje olduğuna işaret eden Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan bu bir milli projedir diyor. MGK bu bir milli projedir diyor. Sayın Bahçeli'nin bunu bir Batı projesi olduğunu söylemesi kabul edilemez. Bahçeli, Türk devletini küçük görmektedir. Sürece bütün sivil toplum örgütleri ve basın çözüm diyor. Analar çözüm diyor. Acıyı hissedenler çözüm diyor. MHP daha işin başında çözüm diyenleri hain ilan ediyor. Kan dursun huzur gelsin diyene hain demek gibi bir şey olabilir mi ? Türkiye güçlü olsun diyorsunuz sana hain damgası vuruluyor." şeklinde konuştu.

Bozdağ, konuşmasında, projeye karşı çıkan MHP'ye şöyle seslendi: 'MHP terör sorunun çözülmesinden rahatsız mıdır. MHP, akan kanın durmasından rahatsız mıdır ? Şehit cenazesi gelmemesinden rahatsız mıdır ? MHP'ye sorunun çözümünü soruyoruz. Biz formüllerini açıklamasını istiyoruz. Bir çözüm önerileri varsa çıksınlar açıklasınlar. Kamuoyu ve biz bunu merak ediyoruz. Kanın durmasını istemek ihanet değildir. Asıl çalışmalardan rahatsız olmak ihanettir. Parti menfaatini öne almak ihanettir. MHP'nin açıklamaları sürece katkıda bulunmuyor. MHP 100 yıl öncesinin siyasetini izliyor. Aşırılık bu ülkenin hayrına değildir. Çukurda yapılan bir siyaset anlayışına cevap vermek zorunda olduğumuz için bundan utanıyorum. MHP geçmişte çıkarılan pişmanlık yasalarının tümüne destek vermişti. Esas Amerikan projesi bölücü başının boynundan ipi çıkarmaktı. MHP buna destek verdi. MHP samimi değil.'

Bozdağ, MHP'nin geçmişte idam cezasının kaldırılması konusunda yaptıklarını ise şöyle sıraladı: 'Ankara 2 Nolu DGM'nin verdiği idam kararı 1999 yılında kesinleşti. Mahkeme kararı Yargıtay'a göndermemiş mi ? Göndermiş. Yargıtay Adalet Bakanlığı'na gönderdi mi? Gönderdi. Bakanlık Başbakanlığa göderdi mi? Gönderdi. Peki bu kararı uygulamak için size kim engel oldu ? Şehit anaları mı size yalvardı asmayın diye ? Öcalan, Bahçeli'nin imzasıyla idamdan kurtuldu. Bahçeli benim imzam nerede gösterin diyor. İşte burada... Dönemin Başbakanı ve Başbakan Yardımcılarının imzasıyla idam kararı ertelenmiştir. Tarih 12 Ocak 2000….2002'nin Ağustos ayına kadar idam cezası vardı. Ancak idam cezasının uygulamadan kaldırılması daha öncedir. Erciyes Ovası'nda kurt olup Ankara'da kuzu olmayın. Orada uluyorsan burada da susmaman lazım. AB'ye sadakat sözü veren Bahçeli, millete verdiği sözlerde sadakat göstermemiştir. İdamın kaldırılmasına yönelik komisyondaki toplantıda, bunlar bağırıp çağırdılar sonra toplantıya 2 saat ara verildi. MHP'nin üyeleri aranın sonunda kafalarını öne eğip sus pus oluyorlar. Sadece bir milletvekili karara itiraz ediyor. MHP'liler ise çekimser kalıyor. Çekimser kalmak kabul demektir Meclis literatüründe. Eğer karşı çıksalar bu karar komisyondan geçmeyecek. Bu talimatı Bahçeli verdi mi vermedi mi ? İşte basından bu söylediklerimin o günkü manşetleri. Bahçeli mikrofonu görünce gürültü çıkarıyor. Şimdi çıkıp milleti kandırıyor. İdama ben karşı çıktım diye... İşte belgeler. Yalan söylüyorlar. Meclis'te bir mayın yasası geçti. Meclis kaç gün kilitlendi. İdam yasası Meclis'ten bir günde geçti. Neden direnmediniz peki ? MHP, ABD'ye verdiği sözü tutmuştur. 1999'da iktidar kimdi ? MHP. 2000'de iktidar kimdi ? MHP. 2001'de iktidar kimdi ? MHP. 2002'de iktidar kimdi? MHP. Peki niye Öcalan'a bir ada tahsis edip onu besledin. İp mi bulamadın, ayağının altına koymaya sehpa mı bulamadın ?'

Türkiye'de kanın durması gerektiğini söyleyen Bozdağ, 'Türkiye, kan dursun diye uğraşıyor. Gelin Allah rızası için bu meseleyi siyasi polemik olmaktan çıkaralım. Bu konuyu Türkiye'nin gündeminden çıkaralım. Bu konu partilerüstü bir konudur.' şeklinde konuştu.


15 yıl önce