|

AK Parti'den Demokrasi Manifestosu

AK Parti, 22 Temmuz'da yapılacak seçim öncesinde 'demokrasi manifestosu' niteliğinde bir seçim bildirgesi yayımlamaya hazırlanıyor.

Zaman Gazetesi
00:00 - 23/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:15 - 23/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
AK Parti'den Demokrasi Manifestosu
AK Parti'den Demokrasi Manifestosu

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün liderliğinde hazırlanacak metne, iki sosyal demokrat isim damgasını vuracak; Ertuğrul Günay ve anayasa hukuku profesörü Zafer Üskül. 'Şimdi demokrasi zamanı' sloganının öne çıkarılacağı bildirgede, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi üzerinde durulacak. Cumhuriyete bağlılığın altını çizecek olan AK Parti, rejim kaygılarının yersiz olduğunu belirterek, farklı yaşam tarzlarının güvence altında bulunduğunu vurgulayacak. Haziran ayında kamuoyuna açıklanacak seçim beyannamesine Devlet Bakanı Beşir Atalay ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katkı sağlayacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, bir süre önce görüştüğü Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Üskül'e milletvekilliği teklifinde bulundu. Üskül'ün İstanbul, Ankara veya Mersin'den aday gösterilmesi bekleniyor. Ertuğrul Günay'ın da AK Parti listelerinden seçime gireceği ifade ediliyor.


Gül'e katkı sağlayacak isimlerden biri 27 Mayıs'ta AK Parti'ye katılacağı bildirilen CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay. Bu kadroya sürpriz bir isim daha eklendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce görüştüğü Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Üskül'e milletvekilliği teklifinde bulundu. Üskül'ün İstanbul, Ankara veya Mersin'den aday gösterilmesi bekleniyor. Günay'la birlikte AK Parti rozeti takacak olan Üskül, seçim bildirgesini yazacak önemli isimlerden birisi olacak. Üskül, TÜSİAD için hazırladığı "Türkiye'de Demokratikleşme Perspektifleri" isimli raporda temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesini istemişti. AK Parti, Üskül'den seçim bildirgesinin yanı sıra milletvekil olması durumunda Anayasa değişikliklerinde de yararlanmak istiyor. Üskül'ün TÜSİAD için hazırladığı raporda şu öneriler dikkat çekmişti:


MGK'nın varlığı demokratik yönetim anlayışına ters. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalı.


Yerel yönetimlerde, sorunların yerinde çözülmesini öngören, halkın demokratik katılımını, denetimini sağlayan köklü reformlar gerekli.


Yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı, bunun yerine baraj yüzde 4-5 oranına çekilmeli.


YAŞ kararları yargı denetimine tabi olmalı.


Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı olmalı.


AK Parti, 22 Temmuz'da aday göstereceği farklı kesimlerden yaklaşık 15 isim için 27 Mayıs Salı günü tören düzenleyecek. Başbakan Erdoğan, Meclis'te yapılacak törende Ertuğrul Günay, Zafer Çağlayan, Haluk Özdalga, Reha Çamuroğlu, Ülkü Güney, Nazlı Ilıcak, Beyhan Aslan gibi isimlere AK Parti rozeti takacak.


17 yıl önce
default-profile-img