|

AK Parti'li vekilden paket açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, "İç Güvenlik Reformu"na yönelik eleştirilerle ilgili "Bu bir demokrasi paketidir. Kesinlikle özgürlükler adına geri dönüş söz konusu değildir" dedi.

Aa
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:48 - 23/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
AK Parti'li vekilden paket açıklaması
AK Parti'li vekilden paket açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, gündeme dair soruları yanıtladı. Reform paketinin demokrasinin önünü açan ve normalleşmeyi sağlayan sivil birtakım mekanizmaları, kamu düzeninin sağlanması adına gerekli olan tedbirleri ve insan hayatını kolaylaştıran düzenlemeleri içerdiğini ifade eden Aydın, AK Parti'nin varlık sebebinin özgürlükler ve reformlar olduğunu vurguladı.

İç Güvenlik Reformu'nun bir demokrasi paketi olduğunu belirten Aydın, "Kesinlikle hiç bir suretle bu pakette demokrasi ve özgürlükler adına geriye dönüş asla söz konusu değildir. İnsanların dilini konuşabilmesi, kültürünü, inancını yaşayabilmesi noktasında bugüne kadar hep ciddi adımlar attık. Hayali dahi mümkün olmayan çok ciddi reformlar gerçekleştirdik. Özgürlükler bizim varlık nedenimizdir. Asla ve asla özgürlüklerden geri adım atmayacağız. Asla çözüm sürecinden, birlikten, kardeşlikten geri adım atmayacağız" dedi.

Molotof atmak hangi ülkede meşru sayılır?

Düzenlemede, toplantı ve gösteri hakkına yönelik bir engelleme bulunmadığını belirten Aydın, "Herkes toplantı, yürüyüş, gösteri yapabilecek. Bağıracak, çağıracak, eleştirecek. Buna kesinlikle bir engelimiz yok. Ama bunu yaparken kimse molotofla bir yerleri yakmayacak, yıkmayacak, insanları katletmeyecek" diye konuştu.

Aydın, daha önce molotofun yakıcı, yıkıcı olduğunu ifade eden düzenlemeler getirdiklerini anımsatarak ancak takdire dayalı olarak farklı yargı kararları bulunduğunu söyledi.

Bu konuda yargıda bir yeknesaklık sağlamayı amaçladıklarını belirten Aydın, molotof kullanmanın hiçbir ülkede bir hak olmadığını, İngiltere'de ömür boyu hapis cezasına kadar, ABD'de ise en az 4 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğüne dikkati çekti.

"Molotof atmak hangi ülkede meşru sayılır? 6-7 Ekim'de 40 tane insanımız öldü. Hangi ülkede bunlar cezasız bırakılır? Bu bir özgürlük müdür?" diye soran Aydın, dükkanların, işyerlerinin yakılmasını, yıkılmasını, insanların katledilmesini "vahşet" olarak niteledi.

Sapla samanı karıştırmamak gerektiğini vurgulayan Aydın, toplantı ve gösteri özgürlüğünün bir başkasının canına, malına, namusuna, ırzına kastetmeyi meşru göstermeyeceğini ifade ederek, "Eğer molotof atmışsa kusura bakmasın tamamen suç sayılacak ve cezası olacak" dedi.

Suç işleyen polisle ilgili de işlem yapılacak

Polisin gözaltı süresine ilişkin eleştirilere değinen Aydın, Avrupa ülkelerindeki en düşük gözaltı süresinin getirildiğini, kimi Avrupa ülkelerinde bu sürenin 4 güne kadar uzatılabildiğini söyledi.

Keyfi bir uygulama olmayacağına, bu yetkiyi kullanırken polisin de bir hukuku olacağına işaret eden Aydın, şunları kaydetti:

"Polis yetkisini aşıyor mu? Bir yetki gasbında bulunuyor mu? Haksız ve hukuksuz bir şekilde fiili birtakım durumlara yol açıyor mu? Bunu 'kolluk gözetim mekanizması' dediğimiz bu kurul inceleyecek. Suç işleyen polisle ilgili de işlem yapılacak. Hiç kusura bakmasın. Bu yetkiyi veriyoruz ama bu yetkiyi uygulayanlarla ilgili çok ciddi denetim mekanizmaları getiriyoruz. O yetkiyi kullananlar sınırsız bir hukuka, hakka, özgürlüğe sahip değil. Sadece kanunların elverdiği ölçüde görevlerini yapacaklar."

Grup Başkanvekili Aydın, "AK Parti sosyal medyayı kapatacak" ifadesinin doğru olmadığını, sosyal medyayı kapatmak ve ortadan kaldırmak gibi bir düşünceleri bulunmadığını söyledi.

Neresi polis devleti?

Aydın, "polis devleti olunacağı" yönündeki ifadelerin de gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kim bu düzenlemeden rahatsız olur? Bu düzenlemeden salt bu suça eğilimli olanlar, suç işlemeyi meslek edinenler. Benim gördüğüm o. Polis devleti... Neresi polis devleti? Bizden çok daha sert tedbirler almasına rağmen Almanya, İngiltere, ABD polis devleti mi? Bütün bu muhalefetin karşı çıkışlarına anlam vermek mümkün değil. Muhalefet zaten sabah dediğini akşam inkar ediyor. Bugün bir şey söylüyor, yarın başka bir şey söylüyor. Enteresan bir şey 'tezkereye hayır' diyor. 'Gidin IŞİD'e karşı savaşın' diyor. Muhalefet öylesine bir çıkmazın içinde. Çözüm getirmeyen, proje üretmeyen, getirilen herşeyi reddeden, yok sayan bir muhalefet anlayışı yeni Türkiye'ye yakışmıyor."

9 yıl önce