|

Akıncı siyasi parti liderleriyle görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti liderleriyle görüştü

Yeni Şafak
19:34 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:05 - 20/05/2015 Çarşamba
AA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti liderleri ve temsilcileriyle bir araya geldi.



Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni başlayan müzakere sürecine ilişkin bilgilendirmek amacıyla Meclis'te temsil edilen siyasi parti başkanları ve temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.



Kabulde, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Başkanı Hüseyin Özgürgün ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit ile beraberlerindeki heyetler katıldı.



Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldiğini belirterek, Akıncı'nın toplantıda seçildiği günden bugüne Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin son gelinen durumu kendilerine aktardığını kaydetti.



Cumhurbaşkanı ile "yapıcı bir görüşme oldu" diyen Yorgancıoğlu, bundan sonra bu tür toplantıların daha sık yapılmasına ilişkin mutabakata vardıklarını açıkladı.



UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün de Kıbrıs müzakere sürecini yakından takip ettiklerini dile getirerek, müzakere sürecinde liderlerin bundan sonra daha sık görüşeceğini vurguladı.



Müzakerelerin artık kısa sürede bir sonuca ulaşmasını istediklerini ifade eden Özgürgün, UBP ve ana muhalefet partisi olarak Kıbrıs Türk halkının eşit haklarını Cumhurbaşkanı'nın masada savunacağına olan inancını kendisine ilettiklerini söyledi.



Anamuhalefet partisi olarak görüşmeleri çok yakından takip edeceklerini belirten Özgürgün, güven arttırıcı önlemlerin adada sağlanacak bütünlüklü çözüme katkı sağlamasını istediklerini ifade etti.



DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçildiği günden itibaren gerek Türkiye'de gerek Rum lider Nikos Anastasiades'le yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini ve karşılıklı olarak düşüncelerin paylaşıldığını aktardı.



Güven arttırıcı önlemler konusuna Rum tarafının açıkladığı "28 mayın yerlerinin belirlenmesinin" müzakerelere ilişkin bir jest olmadığını savunan Denktaş, "yetkililerden bu anlamda halkımızı rahatlatıcı bir açıklama kısa zamanda bekliyoruz. Ama yapılan bir jestten, güven artırıcı bir yaklaşımdan ziyade güveni daha da yitirici bir yaklaşım oldu" değerlendirmesinde bulundu.



TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle başlayan olumlu atmosferin kısa sürede çözüm ve barış sürecine olumlu yansıdığını söyledi.



Müzakere süreci içerisinde daha hızlı mesafe kat edileceğine ve yarım asrı aşkındır devam eden sürecin sonuçlanacağına olan inancını dile getiren Özyiğit, "önemli olan bu yeni dönemi hep birlikte izlemek, değerlendirmek ve yeri geldiğinde katkı koymaktır. Çünkü asıl olan artık bu ülkenin yeniden birleşmesi ve iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir federal yapıyı bir an önce kurmaktır" ifadelerini kullandı.

#Kıbrıs
#müzakere
#Başbakan Özkan Yorgancıoğlu
#Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş
#Ulusal Birlik Partisi (UBP) Başkanı Hüseyin Özgürgün
#Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit
#KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı
9 yıl önce