|

Alevilerin tekke talebi için formül bulundu

Diyanet'le birlikte Alevi açılımı üzerinde çalışan hükümet, türbe ve ziyaretgahları müze kapsamından çıkararak ücretsiz ziyarete açacak

İlhan Toprak
00:00 - 11/11/2014 Salı
Güncelleme: 00:34 - 11/11/2014 Salı
Yeni Şafak
Alevilerin tekke talebi için formül bulundu
Alevilerin tekke talebi için formül bulundu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla çalışmaları süren Alevi açılımıyla ilgili ipuçları gelmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da katıldığı çalışmalarda 1925 tarihli Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına ilişkin Kanundaki değişiklik yapılması öngörülüyor. Dergahların ve külliyelerin açılması için 677 sayılı kanunda değişiklik yapılması planlanıyor.

İLK UYGULAMA İKİ TÜRBEYE

Bu konudaki çalışmayla, tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla birlikte başta Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi olmak üzere birçok geleneksel yapının müze statüsünden çıkarılarak Alevi vatandaşların istifadesine sunulacak. Ancak Devrim Kanunları arasında yer alan 677 Sayılı Kanunun kaldırılması ile ilgili oluşabilecek tepkileri ortadan kaldırmak için öncelikle türbe ve ibadet yerleri müze kısmından ayrılacak. Müzelerden ayrı olacak buralara girişlerden ücret alınmayacak. İlk uygulama da Konya'daki Mevlana Türbesi ve Hacı Bektaş-ı Veli Türbeleri olacak.

MÜFREDAT YENİDEN BELİRLENİYOR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'Zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri' ile ilgili kararı tartışılırken, Alevilik ile ilgili yeni müfredat çalışmaları sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir başkan yardımcısının da katıldığı toplantılarda Aleviliğin unutulmaya yüz tutmuş kavramları müfredata girecek. Yine Alevilik ile ilgili bilgiler de daha fazla yer alacak.

Aleviliğin kürsüsü olacak

AK Parti hükümetlerinin daha önce yaptığı 3 Alevi Çalıştayı'nda mutabakata varılan konular tek tek hayata geçirilmeye başlandı. Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilmişti. Gerek bu Üniversite gerekse de Tunceli Üniversitesi'nde Alevilik Kürsüsü kurulacak ve Enstitüler açılacak. Yine Tunceli Üniversitesinin Pir Sultan Abdal olarak isimlendirilmesi için de adım atılacak. Cemevlerinin su, elektrik, ısınma ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için de Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşmeler sürüyor. Bu kapsama ayrıca Alevi dedelerinin maaş almaları gibi hususlar da eklenebilecek.


9 yıl önce