|

AP'nin tavrı görülmemiş cehalet

Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin kararını eleştiren Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Büyük cehalet örneği. Tarihi, safsatalar üzerinden birşeyler yapıyorlar, bu düzeyde bir cehalet görmedik" dedi

Yeni Şafak
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 23:08 - 16/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) “Türkiye soykırımı kabul etsin, arşivlerini açsın” küstahlığına tepki gösterdi. Akdoğan, “AP'nin ki görülmemiş bir cehalet örneği” dedi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, zaten açık olan arşivlerimizi açmamızı isteyen AP'ye sert tepki gösterdiler. AK Parti adayları Mücahit Arslan ve Nuri Elibol ve AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı'nın da katıldığı “basınla buluşma” yemeğinde gündemin ağırlıklı maddesi AP'nin Türkiye aleyhindeki kararı oldu.



“AP TARİH KURUMU DEĞİL!”


Son dönemde Türkiye aleyhine ciddi bir negatif propaganda olduğunun altını çizen Akdoğan, “Türkiye'nin imajı ile ilgili de ciddi lobi çalışması var. Farklı sebeplerle farklı ülkelerin kampanyaya katıldığını görüyoruz. Son karar bunun tezahürü ama kıymeti harbiyesi yok, AB ile ilişkileri Parlamento'nun aldığı karara endekslemek de doğru olmaz. AP Tarih Kurumu değil, eğer gücü varsa, dünyanın önünde çok ciddi problemler var, o konularda bir karar alsın” dedi.



“TARİHE HÜKÜM VERİYORLAR”


Akdoğan, “Mısır'daki darbeye darbe diyemediler, Suriye'de yüzbinlerce insan hayatını kaybetti, sessiz kaldılar. AP son derece pasif, dirayetsiz bir yapıya doğru sürükleniyor. Böyle olduğu halde, tarihi bir olay üzerine hüküm vermeye kalkışıyorlar. Bu doğru bir tavır değil, kabul edilebilir bir tavır değil. Yaptıkları, goygoyculuk. Bir takım lobilerin etkisi altına girerek böyle kararlar aldılar. Türkiye AB ilişkileri köklü ve ciddi ilişkilerdir, bu ilişkileri ucuz hesaplara kurban etmemek lazım” şeklinde konuştu.


Akdoğan, “Mısır darbecilerinin idamlarına” ilişkin soruyu da şöyle cevaplandırdı: “Bu konuda bizden başka tavır alan olmadı. Türkiye'nin ahlaki duruşu bellidir. Tavrı bellidir. Yaşananları defalarca kınadık. Bunu devam ettiren bu tür işler, sorunu daha da derinleştirir. İleriye doğru etki altına alır, zehirlemeye başlar. Bunları geride bırakmak lazım. Bu tür adımlar kin ve nefreti ortaya çıkartır.”



“TAŞNAK ARŞİVİ AÇILSIN”


Akdoğan, “AP bizden açık olan arşivleri açmamızı istiyor, Ermenistan'daki Taşnak Arşivi ise kapalı ama Taşnak Arşivi'nin açılmasını talep ettikleri yok. Bu durumu nasıl karşılıyor sunuz?” şeklindeki soruya şu karşılığı verdi: “Büyük cehalet örneği tarihi, safsatalar üzerinden birşeyler yapıyorlar, bu düzeyde bir cehalet görmedik. Bizim Ermenistan'a yaptığımız çağrı belli, Ermenistan hangi adımları attı, Meclis'e sevk edebildi mi, edemedi? Herkes geri adımlar atarken, Türkiye ileri adımlar attı. Arşivler burada. AP üyeleri toplansın gelsin, isterlerse turistik gezi olarak da planlayabilirler. Arşivlerimiz zaten açık. Biz kendimizden eminiz. Tarih arşivi demek köklü bir medeniyete sahip olmak demektir. Onların köklü medeniyeti olmayabilir tabii. O kadar derinlikli arşivleri olmayabilir.”



“PAPA BİR YANDAN APDİĞER YANDAN”


Akdoğan, “Papa bir yandan AP diğer yandan, eş zamanlı işler oluyor, bu konuda ne diyecek siniz?” şeklindeki soruya karşılık verirken, “Çok dramatik, yüzüncü yıl dolayısıyla uluslararası zeminde çok ciddi hazırlıklar yapıldığı anlaşılıyor. Ama AP'nin ve diğer çevrelerin buralardan bekledikleri olumsuzluğu üretebileceklerini sanmıyorum. Kin ve nefret üzerine geleceği inşa edemeyiz. Adamlar açlıktan ölüyor orada, diaspora bırakmıyor ki, ilişki geliştirelim.Papa geri adım attı, muhtemelen geri adım atmaları da eş zamanlı olur, AP ile” şeklinde konuştu.


#yalçın akdoğan
#1915 olayları
#papa
9 yıl önce