|

Arabuluculuk değil kardeşlik görevimiz

Bağdat'ta 100 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan dolayı Suriye'yi sorumlu tutan Irak, Şam'a sert bir mesaj gönderek diplomatik ilişkilerini kesti. Devreye giren Türkiye, iki ülke arasında arabuluculuk girişiminde bulundu.

00:00 - 1/09/2009 Salı
Güncelleme: 03:25 - 1/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Arabuluculuk değil  kardeşlik görevimiz
Arabuluculuk değil kardeşlik görevimiz

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının arkasında Suriye'nin olduğu yönündeki iddialar üzerine Bağdat ile Şam arasında çıkan krize Türkiye müdahale etti. İki ülke arasında tansiyonun yükselmesi üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Irak ve Suriye'yi kapsayan bir geziye çıktı. Ziyaretinin ilk durağı olan Bağdat'ta Irak Cukmhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşen Davutoğlu, temaslarının ardından Şam'a giderek Beşşar esad ile biraraya gelecek.

Davutoğlu, Türkiye olarak Irak ile Suriye arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olduklarını, bu yardımın “arabuluculuk” olarak adlandırılamayacağını bildirdi.

YARDIMA GELDİK

Görüşmelerin ardından basın toplantısında konuşan Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Irak'ın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde yardımcı olacağız. Bugün Iraklı liderlerle ayrıntılı bir görüşme yaptık, Irak tarafının görüşlerini öğrendik. Bizim yaptığımız arabuluculuk değil, çünkü arabuluculuk iki taraf arasında olur. Biz dost ve kardeşiz, dost ve kardeşler arasında arabuluculuk olmaz, sadece birbirlerine yardımda bulunurlar. Biz de yardımda bulunuyoruz. Irak tarafından aldığımız bilgileri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'e ileteceğim.”

Davutoğlu, Bağdat'a Suriye ile sorunların çözümü için üç öneriyle geldiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, detaylar hakkında bilgi veremeyeceğini, sadece ilkeleri söyleyebileceklerini bildirdi. “Meseleler kardeşler arasında nasıl halledilirse öyle halledilebilir” diyen Davutoğlu, bu sorunu ikili ya da üçlü mekanizma ile halletmek için gece gündüz çalışacaklarını, iki tarafın da iyi niyetli olduğunu belirtti.

HEDEF SURİYE'DEKİ BAASÇILAR

Suriye hakkındaki bir soru üzerine Zebari, Suriye devleti ya da hükümetini suçlamadıklarını, bununla birlikte Suriye yönetimindeki bazı tanınmış şahısları suçladıklarını bildirdi. “Suriye ile Irak arasında cephe açmak iki ülkenin de aleyhinedir” diyen Zebari, Suriye'yi değil orada yaşayan Iraklıları suçladıklarını ifade etti.

Terörle ilgili soruya karşılık da Zebari, “Terör nerede olursa olsun terördür, iyisi ya da kötüsü yoktur. Terörün her türünü kınıyoruz” dedi. Zebari, Irak'ın karşı karşıya kaldığı durumun tamamen farklı olduğunu, Irak'ta yapılan terör eylemlerinin “sırf öldürmek için yapılan eylemler” olduğunu kaydetti.

Zebari, Suriye için takındıkları tutumun İran için de geçerli olup olmadığının sorulmasına karşılık, oluşturulmasını istedikleri uluslararası mahkemenin sadece bir ülkeyi hedef almadığını, gerçekleri ortaya çıkararak, Irak'ı savunmak için oluşturulacağını bildirdi. Zebari, bu mahkeme ve bu mekanizma ile çok şeyin aydınlanabileceğini belirtti.



15 yıl önce