|

Arınç: Türkiye darbelerle yüzleşiyor

Aa
00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 14:46 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Arınç: Türkiye darbelerle yüzleşiyor
Arınç: Türkiye darbelerle yüzleşiyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplumun 28 Şubat ile mutlaka yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiğini belirterek, 'Olay her yönüyle soruşturulmalıdır. Darbelerin, demokrasi dışı girişimlerin sorgulandığı, hukuk önüne çıkartıldığı bir Türkiye'den kimse endişe etmemelidir' değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, 28 Şubat soruşturmasında son yaşanan gelişmeleri sosyal paylaşım sitesi 'twitter'da değerlendirdi. 

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, 28 Şubat süreciyle ilgili soruşturma kapsamında bazı illerde arama başlattığını anımsatan Arınç, 5 ilde arama yapıldığını, 31 kişi hakkında da gözaltı kararı alındığını öğrendiğini belirtti. 

'Darbelerle yüzleşme ve hesaplaşma adına başlatılan bu soruşturma tamamen bağımsız yargının yürüttüğü bir işlemdir' ifadesini kullanan Arınç, soruşturmayı Türkiye'nin demokratikleşmesi adına son derece önemli bulduğunu vurguladı. 

Arınç, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle darbelerin ve darbecilerin yargılanmasının önündeki engellerin kaldırıldığını hatırlatarak, dün de Meclis'te darbeler ve muhtıralarla ilgili araştırma komisyonunun kurulduğunu anımsattı. 

Arınç, 'Artık 30 yıldır hesap sorulamayan, yargı önüne çıkartılamayan 12 Eylül Darbesi ve darbeci generallerin yargılanmasına başlandı. Hatırlarsanız, muhalefet bu yargılamanın olamayacağını iddia ediyordu ancak artık Türkiye, eski Türkiye değil' ifadelerini kullandı.

Arınç, 28 Şubat'ın da sivil hükümete yönelik yapılmış postmodern bir darbe olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri paylaştı: 

'Tanklar yürütülmüş, çeşitli kuruluşlara brifingler verilmiş, gazeteciler andıçlanmış, Batı Çalışma Gurubu marifetiyle bürokraside ve toplumda 'irtica avı' adı altında insanlarımız fişlenmiş ve mağdur edilmiştir. Bunun postmodern bir darbe olduğunu, bugün hakkında gözaltı kararı alınan bazı askerler bile ifade etmiştir. Dolayısıyla 28 Şubat ile bu toplumun mutlaka yüzleşmesi ve hesaplaşması gerekmektedir. Olay her yönüyle soruşturulmalıdır. Darbelerin, demokrasi dışı girişimlerin sorgulandığı, hukuk önüne çıkartıldığı bir Türkiye'den kimse endişe etmemelidir. 

Ancak burada yargıya büyük bir görev düşüyor. Yargı, soruşturmanın her aşamasında hassas davranmalıdır. Özellikle gözaltılar konusunda yeni mağduriyetlere meydan verilmemelidir.' 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını doğru bulmadığını da ifade eden Arınç, 'Kılıçdaroğlu burada çifte standart yapıyor. Galiba Sayın Kılıçdaroğlu, 28 Şubat'ın yargılanmasından dolayı üzülmüş görünüyor. Kılıçdaroğlu'nun, daha işin başında 'adalet intikamla aranmaz' sözlerini 28 Şubat postmodern darbesine yönelik başlatılan bir soruşturma üzerine söylemesini, bir siyasetçiye yakıştıramadım' değerlendirmesinde bulundu.

12 yıl önce