|

Ateşli sabotaj

Terör örgütünün son günlerde çözüm sürecini sabote etmek için imza attığı 'okul yakma' eylemleri, Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki güvenlik zirvesinde ele alındı. Provokasyonlara karşı önlemlerin görüşüldüğü toplantıda sürece hız vermek için atılacak adımlar da belirlendi

İlhan Toprak
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Ateşli sabotaj
Ateşli sabotaj

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan 'çözüm süreci' toplantısında, bölgede son zamanlarda yaşanan okul yakmalar ele alındı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 'Çözüm sürecini sabote etmek için devrede' dediği 'derin PKK' masaya yatırıldı. Kürtçe okul açma ve kurslarla ilgili bir yasağın bulunmamasına rağmen okul yakarak provokatörlük yapanların amaçlarının çözüm sürecini sabote etmek olduğunun altı çizildi.

SÜRECE PROVOKASYON

Davutoğlu başkanlığındaki toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıya; Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık başmüşavirleri Hatem Ete ve Ali Sarıkaya katıldı. Çözüm toplantısında İçişleri Bakanı Ala, Diyarbakır ve Hakkari'nin de içinde bulunduğu bazı illerde meydana gelen okul yakma olaylarını provokasyon olarak değerlendirerek, eylemlerin bölge halkı tarafından da sert bir şekilde eleştirildiğini ifade etti. Ala eylemlerin 'Halen devletin içerisinden temizlenememiş derin PKK'nın işi olduğunu söyledi.

HAKLI GEREKÇESİ YOK

Okul yakma eylemlerinin hiçbir haklı gerekçeye dayanmadığının altı çizilen toplantıda, Kürtçe okul açılması ve kursların faaliyete geçirilmesinin önünde de yasal bir engelin bulunmadığı kaydedildi. Olayın tamamen çözüm sürecini hedef aldığı üzerinde mutabakata varılan toplantıda, sözkonusu ateşli saldırılar için bazı önlemlerin alınması kararlaştırıldı.

YIL BAŞINA KADAR ADIM ATILIR

Çözüm toplantısında sürecin nihai hedefi de ele alındı. Terör olaylarını bitirecek, toplumsal entegrasyonu nihai noktaya getirecek, şiddeti yok edecek sürecin başlaması için atılacak adımlar sıralandı. Bu hedefler arasında 'silahsızlanma' konusu da yer aldı. Türkiye'de yatırımların engellenmesinin çözüm sürecini baltalamak için yapıldığı vurgulanan toplantıda bunun önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirler belirlendi. Sürece hız vermek ve nihai hedef olan silahsızlanma safhasına geçiş için yılbaşına kadar çeşitli adımlar atılacak. Bu arada Başbakan Davutoğlu, çözüm zirvesinden önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. Görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.

Başbakanlık Merkez Bina'da 2 saat süren çözüm zirvesinde Başbakan Davutoğlu ile kurmayları, kardeşlik projesini hedef alan eylemlere karşı alınacak önlemleri görüştü. Hükümet, sürece hız vermek için atacağı adımları yıl başına yetiştirecek.

10 yıl önce