|

Avrupa başka resme bakıyor

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: ''Üyelik sürecindeki bugün yaşadığımız sıkıntılar aslında AB''nin bazı ülkelerinin hâlâ başka bir resme bakıyor olmasından kaynaklanıyor. Hangi resme bakıyorlar? Çoğu zaman Ankara Anlaşması''nı imzaladıkları Türkiye resmine bakıyorlar.''

Ankara
00:00 - 3/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:49 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Avrupa başka resme bakıyor
Avrupa başka resme bakıyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB sürecinde yaşanan sıkıntıların bazı AB ülkelerinin Ankara Anlaşması''nın imzalandığı gündeki Türkiye resmine bakmasından kaynaklandığına dikkati çekerek ''Bugünkü Türkiye''ye baktığınızda kişi başına gelir 11 bin 500 dolar. Türkiye''nin ticaret hacmi 300 milyar dolar. Turizm gelirleri 50 milyar dolar. 180 üniversiteden bahsediyoruz. Eğitim sisteminde 25 milyon kişiden bahsediyoruz. Türkiye artık öyle bir Türkiye değil'' diye konuştu. AB Bakanlığı''na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı çalışanlarıyla biraraya gelen Bozkır, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye''nin AB''ye üye olsun ya da olmasın AB standartlarına ulaştığı takdirde daha müreffeh, eğitim seviyesi, gıda güvenliği, çevre, eğitim, sağlık, iş dünyası, sosyal konularda daha yüksek standartlara sahip olacağını söyledi. Bozkır, şunları söyledi:

HIZLANDIRACAĞIZ

''Uzun ince bir yol diye 87 yılında rahmetli (Turgut) Özal''ın başlattığı bu süreçte, Türkiye gerçekten son dönemde, son 10 yılda çok mesafe kaydetti'' ifadesini kullanan Bozkır, müzakere sürecinde atılan hiçbir adımın kolaylıkla atılmadığını, bunun da en yakın şahidinin kendisi olduğunu belirtti. Bozkır, ''Zamanımız çok uzun değil, AB sürecinde duraksama yaşadığımız bir dönemi süratle geride bıraktık, eski günlere tekrar dönme, artık Ankara-İstanbul arasında hızlı tren varken bizim banliyö trenine binme lüksümüz de yok. Hızlı trene bineceğiz ve kazasız belasız bu işi yürüteceğiz'' diye konuştu.

Bu kadar mı zor!

Türkiye''deki farklı inanç mensuplarının, özellikle de Rumların günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunların çözümünde son dönemde önemli mesafeler kaydedildiğine işaret eden Volkan Bozkır, bu olumlu adımlara karşılık Yunanistan''ın Atina''da iki caminin restorasyonunu yapamıyor oluşunu eleştirdi, ''Kabul edilemez'' dedi. Bozkır, ''Fener Rum Patrikhanesi''nin açılmasını istiyoruz ama yani son derece basit iki konunun da bu kadar sorun haline getirilmesini kabul etmiyoruz'' şeklinde konuştu.


10 yıl önce