|

Bağdat ile yeni bir sayfa açılıyor

Nuri El Maliki’nin tavrı nedeniyle askıya alınan Ankara-Bağdat ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor. İki ülke ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında Başbakan Davutoğlu bugün Bağdat’a gidecek. İkinci durak ise Erbil olacak. Ziyaretin en önemli gündem maddeleri enerji, çözüm süreci ve IŞİD olacak

Yeni Şafak
05:00 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:09 - 13/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
ÇETİNER ÇETİN


Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Bağdat'a önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. Davutoğlu'nun gündeminde IŞİD, petrol, Irak ile yeni süreç yer alacak. Buradan Erbil'e geçecek Davutoğlu'nun ziyaretinden önce kentte bombalı saldırı düzenlenmesi dikkat çekici bulundu.


Nuri El Maliki'nin olumsuz tavrı nedeniyle askıya alınan Bağdat-Ankara ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor. Maliki'den sonra başbakanlık koltuğuna oturan Haydar El Abadi'nin “Türkiye ile ilişkiler düzeltilmeli. Bölgesel dengeler ve enerji politikaları yeniden gözden geçirilmeli. Ankara ile yeni bir sayfa açılmalı" sözleri ve 2 hafta önce geldiği Ankara'da sıcak mesajlar veren Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin ziyaretiyle yumuşadı.



GÖRÜŞME TRAFİĞİ


Caferi'nin Bağdat'tan getirdiği sıcak mesajlar üzerine Ankara ve Bağdat ilişkilerin normalleşmesi için düğmeye bastı. İlk adım olarak Davutoğlu Irak'a davet edildi. Davutoğlu, Bağdat ve Erbil'i ziyaret edecek. Güvenlik koşulları uygun olursa Necef ve Kerkük için de Bağdat yönetimi hazırlık yapıyor. Davutoğlu'nun Irak ziyaretinin ardından Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum Ankara'ya gelecek. Ardından 2015'in Ocak sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Irak'a davet edilecek.



IŞİD KONUŞULACAK


Davutoğlu'nun Bağdat ziyaretindeki en önemli konunun küresel tehdit haline dönüşen ve bölgesel dengeleri altüst eden IŞİD terörü olacağını ifade eden Iraklı kaynaklar, Türkiye'den siyasi ve askeri destek isteyeceklerini ifade etti. Enerji konularında başta iki yeni boru hattı olmak üzere ortak enerji vizyonu belirlenmesi konularının konuşulacağı da belirtildi.


Iraklı Şii partilerin Davutoğlu'nun Bağdat ziyaretinden önce daha önce reddedilen Türkmen yasası için yeniden kolları sıvadıkları öğrenildi.



TÜRKMEN YASASI HAZIRLIĞI


Terör örgütü IŞİD'in Musul'un ardından Kürt bölgesini hedef almasının ardından birçok siyasi lider Erbil'i ziyaret etti. Ancak bu gezilerin tamamı günübirlik geziler oldu. İlk kez Davutoğlu, bölgedeki Kürtlere güven algısı üzerinden önemli bir mesaj verecek. Davutoğlu akşam 20.00'de Erbil'e gidecek ve geceyi kentte geçirecek



ERBİL'DEN VERİLECEK MESAJLAR


Davutoğlu'nun Erbil'de de önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Erbil ziyaretinin en önemli gündem maddelerini enerji, çözüm süreci ve IŞİD oluşturuyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin de güçlü ifadelerle Kürt sorununun çözümüne yönelik önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Davutoğlu'nun Erbil ziyaretinde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, peşmergelerin Kobani'ye geçişi için Ankara'nın gösterdiği çabadan dolayı özel teşekkür edeceği kaydedildi. Son dönemde uluslararası medyada Türkiye'nin IŞİD meselesinde Kürtleri yalnız bıraktığı yönündeki algıların da bu görüşmede kırılması bekleniyor. Barzani'nin, IŞİD'in Kürtleri hedef aldığı tarihten bu yana Kürt yönetimine verilen siyasi ve askeri teçhizat konularından dolayı Kürt kamuoyunun önünde özel teşekkür edeceği belirtiliyor.



Erbil'den sonra Süleymaniye


Ankara, Erbil'de başkonsolosluk açarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile geliştirdiği ilişkiler sürecine yeni bir boyut kazandırmaya hazırlanıyor. Türkiye, Erbil'in ardından Süleymaniye'de de temsilcilik açacak. Irak'ın Kürt Bölgesel Yönetimi'nde yer alan Süleymaniye'de İran'ın paramiliter gücü Kudüs ordusu komutanı Kasım Süleymani'nin kenti üs haline dönüştürmesi Ankara'yı harekete geçirdi. Ankara, Süleymaniye kentine temsilcilik açacak. Bölgedeki siyasi kanaat önderleri ise Ankara'nın bu kararını çok olumlu bulurken, “Süleymaniye'de açılacak temsilcilik Ankara'nın PKK ve Kürt kartında farklı bir boyut olacak.



ZİYARETE SÜRE ENGELİ


Seküler Soran Kürtlerinin yaşadığı Süleymaniye'de Türkiye'nin resmen var olması İran ile ciddi bir rekabeti de beraberinde getirebilir" yorumunda bulunuyor. Erbil ziyareti sırasında resmi açılışının yapılması planlanan temsilcilikte çalışmaların halen devam etmesi ve bölgedeki güvenlik koşulları ile Irak temaslarındaki süre sıkıntısından dolayı Davutoğlu'nun Süleymaniye'ye yapmayı planladığı sürpriz ziyaretin ertelendiği öğrenildi.



Ankara'da Irak zirvesi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün yapacağı Irak ziyareti öncesi bir değerlendirme toplantısı yaptı.



Resmi Konut'ta Davutoğlu başkanlığındaki genel değerlendirme toplantısına, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile ilgili bürokratlar katıldı. Toplantıda Davutoğlu'nun bugün yapacağı Irak ziyareti öncesinde, iç ve dış gelişmeler değerlendirildi. Değerlendirme toplantısında ayrıca çözüm süreci ve Alevi açılımının da ele alındığı öğrenildi.



#Davutoğlu
#Bağdat
#ziyaret
9 yıl önce