|

Bakan'dan 'yasak' açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 4 eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarına yönelik yayın yasağıyla ilgili olarak, “Soruşturmaların insanları lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir” dedi. Bozdağ HDP'nin İmralı görüşmesi için yapacağı görüşme talebine ise olumlu bakıldığını söyledi.

09:54 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:28 - 27/11/2014 Perşembe
IHA

Bakan Bozdağ, 16. Dönem 478 Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile 9. Dönemi 7. İdari Yargı Hakimlerinin Kura Törenine katıldı. Tören öncesi basın mensuplarının 4 eski bakanla ilg3ili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarına yönelik yayın yasağı ile ilgili sorusu üzerine Bakan Bozdağ, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun adli bir komisyon olduğunu belirterek şunları söyledi:


“ Meclis Soruşturma Komisyonu görev yaparken Cumhuriyet Savcısının sahip olduğu bütün yetki ve görevle donatılmış olarak soruşturma yapmaktadır. Esasında Cumhuriyet Savcısının yaptığı soruşturmayı eski bakanlar hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu yapmaktadır. Dolayısıyla soruşturma sırasında savcıların sahip olduğu hak ve görevlere sahiptir. Soruşturma gizlidir. Soruşturma Komisyonu Başkanı Sayın Hakkı Köylü yaptığı açıklamada, gizli yürütülmesi gereken Soruşturma Komisyonu çalışmalarının her gün gazetelerde yer almasının soruşturmanın gizliliğini ortadan kaldırdığını kendisi ifade etmiştir. Bu gizliliğe riayet edilmemesi nedeniyle hakimden soruşturmanın gizliliği hakkında karar vermesi talebinde bulunduğumu ifade etmiştim. Sayın komisyon başkanı yaptığının da içtüzüğe, usule, anayasaya aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Soruşturmaların insanları lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi budur. Lekelenmeme hakkını korumak ve delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir. Sayın Başkan böyle bir takdirde bulunmuştur. Bu takdir yasal ve meşru bir takdirdir.”


HDP'nin talebine olumlu bakılıyor

Bir basın mensubunun, “HDP Heyeti hafta sonu İmralı’ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Heyette 2 ismin daha yer alacağı bekleniyor. Bu isimlerle kesinleşmiş bir durum var mı?” sorusu üzerine Bakan Bozdağ şu cevabı verdi:


“HDP’lilerin Bakanlığımıza bir müracaatı olmadı. Müracaatları olduğunda biz bakacağız. Ona göre gitmesi gerekenler gidecektir. Milletvekillerinin bu hafta sonu İmralı’ya gitme konusunda bir talepleri olduğunu biliyorum. Biz de taleplerine olumlu bakıyoruz."


Cezaevlerinde bulunanlar devletimize emanettir

Cezaevlerinin doluluk oranlarının yüzde 98’lere ulaştığı konusunda ki haberlere ilişkin olarak ise Bozdağ, “Cezaevlerinde bulunanlar devletimize emanettir. Ailelerinin devletimize emanetidir. Onların her türlü hizmetini yapmak da bizim vazifemizdir. Şuan da cezaevlerinde bulunan tutuklu hükümler sayısı 155 bin civarındadır. Bunun önemli bir kısmı hükümlülerden oluşuyor. Şuan da herhangi bir sorun yoktur. Bununla ilgili Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor” ifadelerini kullandı. 

#bekir bozdağ
#adalet bakanı
#hdp
#ımralı
#soruşturma komisyonu
9 yıl önce