|

Baraj kaygısıyla dine saldırıyor

HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın İslamiyet’e yönelik gafları ilahiyatçıların tepkisini çekti. TİYEMDER Başkanı Kaya, “Demirtaş’ın barajı geçme kaygısı var. Bu millet Diyanet’in de imam-hatiplerin de kapatılmasına fırsat vermez” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/05/2015 Cuma
Güncelleme: 00:06 - 1/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın İslamiyet'le ilgili gafları devam ediyor. Demirtaş'ın Taksim ile Kabe'yi kıyaslamasına ilahiyatçılardan büyük tepki geldi.



Seçim beyannamesinde zorunlu din dersleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılacağını açıklayan Demartaş, Müslümanların ilk kıblesi Kudüs'ü Musevilerin dini mekanı olarak nitelendirirken “Müslümanlar Kabe'ye hacı olmak için giderler. Museviler de Kudüs'e gider. Dini inançların merkezleri, mabetleri vardır. Onun dışında hiç bir yerde, onu yapamazsınız” cümleleri büyük tepkiye neden oldu. İlahiyatçılar, Demirtaş'ın insanların inancından elini çekmesi gerektiğini dile getirdi.



BU VAATLER GERÇEKLEŞMEZ


Seçim propagandalarında dini duyguların sürekli istismar edildiğini anlatan Tüm İslam Yüksek Enstitüleri ve İlahiyatları Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Dr. Umut Kaya, “Demirtaş'ın barajı geçme kaygısı var. Bundan dolayı söz konusu söylemler tamamen seçim odaklı. Ancak bu millet Diyanet'in de imam-hatiplerin kapatılmasına da fırsat vermez” dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse de din dersinin kaldırılması ve Diyanet'in lağvedilmesi gibi vaatlerin gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.



İnanca saygısız politika olmaz


Demirtaş'ın kullandığı ifadelerin Türk toplumunun gerçeğini yansıtmadığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi'nden İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Özel ise şunları söyledi: “Bu toplum Müslüman bir toplum ve toplumun tarihinde ortaya çıkmış kurumlar var. Bu kurumları dikkate almadan ve gözden uzak tutarak politika belirlemek imkansız. Diyaneti kaldırmak Türkiye'deki dini karmaşayı arttırır.”



#Demirtaş
#seçimler
#umut kaya
9 yıl önce