|

Barışı inşa etmek için gün bugün

Başbakan Davutoğlu, uluslararası liderlerin de katıldığı zirvede dünyaya barış çağrısı yaptı: 100 yıl önce acılı savaşlar yaşamış olabiliriz, ama 100 yıl sonra barışı inşa etmek için işte şimdi tam vaktidir, gün bugündür. Gelin bir dünya barışını inşa edelim” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 23:14 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul'daki Barış Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan Başbakan Davutoğlu çarpıcı mesajlar verdi. Dünyaya barış çağrısı yapan Başbakan şunları kaydetti:


Her şeyden önce hükümetim ve ülkem adına hepinize hoşgeldiniz diyorum. Bir savaş üzerinden barışı konuşmak erdemlerin en büyüğü. Bir tarafta savunanlar, sadece Türkiye'de yaşayanları kast etmiyoruz, Afrikalılar, Balkanlar'dan gelenler, Boşnaklar, Filistin'den gelenler. Ermeni, Yahudi taburları, Rumlar, Hristiyanlar... Bir tarafta savunanların psikolojisi. Peki gelenler? Avustralya'dan Hindistan'dan gelenlerse onurlu bir zafer için geldiler. Ama bir de savaşın ahlakı var. Çanakkale Gelibolu'da savaşanlar bir destan bıraktılar. Savaşın ahlakını bize öğrettiler.



ÇAĞRIMIZ YİNE AYNI


Biz 2012'de Balkan Barış zirvelerini yaptık. Balkan savaşlarının yüzüncü yılında bütün coğrafyayı gezip gelin Balkan barışı kuralım dedim. Acılar yaşanmıştı ama Üsküp ve bütün Saraybosna bütün o güzel şehirler hepimizin şehri. İstanbul'da bütün Balkan milletlerinin şehridir. Şimdi 2015'teyiz, çağrımız yine aynı çağrı. Nasıl Balkan Barışı diyoruz, Çanakkale barışı üzerinden de değerli dostlarımla birlikte gelin I. Dünya Savaşı'ndan sonra bir dünya barışını inşa edelim. Nefret dili üretmeyelim. Bir daha o savaşın yaşanmaması için gelin bugün burada hep birlikte bir barış ahitleşmesinde bulunalım.



ÖFKE ÜRETMEYELİM


Savaşta dahi insani ve ahlaki unsurları gözetmek gerekir. Ama savaş sonrası tutum da önemlidir. O savaşlardan bir nefret kültürü de üretilebilir, bir dostluk da üretilebilir. Biz Türkiye ile Avustralya, Yeni Zelanda arasında inşa etmiş bulunuyoruz. Gün bugündür, hepimiz savaşlardan nefret kültürü ve kötü hatıralar üzerinde inşa edecek bir öfke kültürü üretmeyelim. Savaşlardan dersler çıkaralım.



NEFRET DİLİNİ BIRAKALIM


Herkes nefret dilini bir tarafa bırakmalı. Tarih üzerinden milletleri yargılamayalım. Acılardan yeni çatışma kültürünü oluşturmayalım. Bir bilimadamı olarak da geliştirdiğimiz bilimsel yaklaşımlarla, savaştan barışın nasıl üretilebileceğini yeni neslin zihnine kazıyalım. Ben bugün gerçekleştirdiğimiz barış zirvesinin ilk adımlarından biri olacağına inanıyorum. Bütün arkadaşlarıma kardeşlerime bu barış kardeşliği için gösterdikleri gayret dolayısıyla teşekkür ediyorum.



Liderleri Savarona'da ağırlayacak


Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü anma törenleri, bugün Şehitler Abidesi'ndeki törenle başlayacak, Fransız ve İngiliz anıtlarındaki törenle sürecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Gelibolu Yarımadası Şehitler Abidesi'ndeki uluslararası törene İngiltere Prensi Charles'ın da aralarında yer aldığı 21 ülkeden devlet başkanı düzeyinde katılım olması bekleniyor. Törenlere; iki parlamento başkanı, üç cumhurbaşkanı yardımcısı ve beş başbakan da katılacak. Törenlere katılacak devlet başkanları ve temsilciler, aynı akşam geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devralınan Atatürk'ün yatı Savarona'da, Erdoğan tarafından verilecek yemekte bir araya gelecek. Bu özel yemeğe ev sahipliği yapacak Savarona yatı, dün sabah saatlerinde Çanakkale'ye gitti.




#Balkan savaşları
#ermenistan
#Başbakan Davutoğlu
9 yıl önce