|

'Başbakanımız tarihi açıklamalar yapacak'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 23 Kasım'da Tunceli'ye yapacağı ziyareti değerlendiren AK Parti Tunceli İl Başkanı Erkan Eroğlu, başbakanın Tunceli'ye gelişinin milat olacağını belirterek, "Başbakanımız çok olumlu ve tarihi açıklamalar yapacaktır. Özellikle Alevi açılımı, cemevlerinin statüsü, ve Dersim'in isminin iadesi için çok önemli açıklamalar yapacağını söyleyebilirim" dedi.

Yeni Şafak
12:01 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:12 - 19/11/2014 Çarşamba
DHA
Alevi açılımı konusundaki açıklamanın Dersim ziyareti sırasında yapılmasının yerinde ve tarihi bir durum olduğunu belirten Ak Parti Tunceli İl Başkanı Erkan Eroğlu, "Sayın başbakanımız, Dersim'in Türkiye'nin en yaşanabilir ve çağdaş bir kent olduğunu buradan bütün dünyaya anlatacaktır. Özellikle Türkiye'nin ve bölgenin Dersim'in hak ve özgürlükler bakımında hak ettiği yere gelebilmesi için yapılacak çalışmaların açıklanacağı bir ziyaret olacaktır. Ben Dersim halkının bu ziyareti anlamlı kılacağına sonsuz inanıyorum. Dersim halkı, 23 Kasım'da başbakanımızı dinlediği zaman tarihi bir ana tanıklık edecektir. Sayın başbakanımız Dersim'de uzatacağı ele Dersim halkı da kesinlikle karşılık verecektir. AK Parti hükümeti her dönem Dersim'e el uzatmış ve sahip çıkmıştır, bir kez daha sayın başbakanımız Dersim'e gelerek halkımıza elini uzatacaktır. Başbakanımız cemevini de ziyaret edecek. Özellikle cemevlerinin statüsü ile ilgili ve dedelere maaş bağlanması konularında açıklama yapmasını bekliyoruz. Cem evleri konusunda kurumsal bir statü konusunda devletin resmi görüşünü açıklayacaktır diye bekliyoruz. Ben AK Parti il başkanı olarak cemevlerinin resmi bir statü kazanması gerektiğine inanıyorum. Bu bizlerin inanç meselesidir, bizlerin inanç yeridir ve kesinlikle statü verilmelidir. Sayın Başbakanımızın cemevinde ve Dersim ziyaretinde yapacağı açaklamalar 21'inci yüzyılın hediyesi olacaktır. İnsanlarımızında sayın başbakanımızın açıklamalarını dört gözle beklediğini çok iyi biliyoruz" dedi.

Tunceli AK Parti İl Başkanı Eroğlu, Tunceli'nin Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alması ve 5'inci bölge statüsünden çıkarılarak 6'ncı bölge statüsüne alınmasını da talep edeceklerini ifade ederek, "Ayrıca doğalgaz hattının çekilmesi ve çalışmaların hızlandırılarak dağıtımın yapılmasını talep edeceğiz" dedi.

'DERSİMLİLERİ RAHATLATACAK'

Başbakan'ın ziyaret kapsamında Tunceli Belediyesi'ni de ziyaret edebileceğini söyleyen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Barış süreci konusunda birçok açıklaması olacak ve atılacak adımlar konusunda kamoyuna net bilgiler verecektir. Tunceli ilimizin bugün oluşmayan geçmişten sürüp gelen bazı sorunları var. Biz bu sorunları sayın başbakanımıza bir daha aktaracağız. 1937-38 yıllarında Dersim'de yaşanan bir gerçeklik var, bir haksızlık var, bu durumu bir daha anlatacağız ve bu konuda Dersimlileri rahatlatacak açıklamalar yapılacaktır. Geçmişte şu an Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayip Erdoğan olsun bugünkü başbakanımız olsun çok önemli açıklamalar yaptılar ve Dersim halkının acısını yürekten paylaştılar. Biz yakın zamanda da sıkıntılar yaşadık ve birçok zorluk içinde kaldık. 90'lı yıllarda yaşanan köy boşaltmalar ve halkımızın yerinden yurdundan edilmesinden kaynaklı sorunlar var. Yeniden köylere geri dönüş ve işsizliğin önlenmesi için sayın başbakanımızdan yardım isteyeceğiz ve bizlere yardımcı olacağından çok umutluyuz. Dersim nüfusunun büyük bölümü göç etti bu göçlerin önüne geçilmesi ve yeni göçlerin yaşanmaması için atılması gereken adımların ne olduğunu da sayın başbakanımız Dersimlilere açıklayacaktır."


Tunceli Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Bul ise, bir dizi beklentiler içinde olduklarını, Alevi inancının yaşanması konusu ve Dersim isminin iadesi konusunda beklentileri olduğunu ifade ederek, "Sayın başbakanın ziyaretinde Alevilik ve Dersim konusunda açıklama yapmasının beklendiğini biliyoruz. Ancak, şu biliniyor ki, tarih boyunca Aleviler hep zulme uğramış ve soykırımlardan geçirilmiştir. Bu yüz yılda bile büyük soykırımlar yaşadık, Aleviler olarak ve hala inancımızı yaşama konusunda üzerimizde büyük baskılar ve sıkıntılar var. Alevi inancının resmi olarak kabullenilmesi ve resmileştirilmesi noktasında hala cidi sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. 1938 Dersim olaylarında katledilen binlerce yurttaşımızın mezar yerleri belli değil, idam edilen Seyit Rıza ve 7 arkadaşının mezar yeri hala söylenmemiş ve gizli tutuluyor bu gerçeklerin halka açıklanması gerekiyor. Özellikle Dersim isminin geri iade edilmesi konusunda ciddi kaygılar var ve bizler sayın başbakanın artık bu konuda bir adım atmasını ve Dersim ziyareti sırasında Dersim isminin geri verilmesini açıklamasını bekliyoruz"dedi.


'ASKERLERİN İSİMLERİNİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ'

Belediye Başkanı Bul, Başbakan'dan taleplerini sıralarken, "Dersim 38 katliamı sırasında askerlerin kullandığı binalar ve yerler hala şehir merkezinde. Bu yerlerin şehir dışına çıkarılması ve o dönem ismi cadde sokak ve bir çok yere verilen askerlerin isimlerinin kaldırılması ve işşisliğin çözülmesi ve gençlere iş olanakları sağlanması belli başlı taleplerimiz arasındadır. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yöntemler ile çözülmesi demokratik ve şaffaf müzakerelerin başlatılması için adımların hızla atılması da en önemli taleptir" diye konuştu.

 
#ak parti
#başbakan
#ahmet davutoğlu
#alevi açılımı
#erkan eroğlu
#tunceli
#dersim
9 yıl önce