|

Başkanlığa geçilmeli

Türkiye’deki sistemin ne parlamenter, ne başkanlık ne de yarı başkanlık olduğunu kaydeden Başbakan Ahmet Davutoğlu, değişmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır. Başkanlık sistemine geçilmesi doğru olur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:47 - 28/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki siyasi sistemin değişmesinin şart olduğunu söyledi. Davutoğlu, Habertürk Televizyonu'nda gündeme ilişkin soruları cevapladı. Seçim kampanyasıyla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, AK Parti'nin 12 yıllık ama gelenekleri oturtmuş bir parti olduğunu vurguladı. Seçim öncesi 50'yi aşkın kente kongreler yaptıklarını, ardından gençlik ve kadın kongrelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Davutoğlu, kongrelerle yetinmeyerek valiliklerden kentin ve ilçelerin problemlerine ilişkin brifingler de aldığını kaydetti.



Davutoğlu, bir taraftan da seçime hazırlandıklarını, aday adaylarının mülakatlarını yaptıklarını, 81 ilde sandıkları kurarak seçmenin nabzını tutmaya çalıştıklarını söyledi. Toplamda 113 bin 750 kişinin AK Parti'nin anketine katıldığını, Ankara'da 8 bin 300 kişinin oy kullandığını dile getirdi.



Seçimlerde hedeflerinin bütün renkleri taşımak olduğunu kaydeden Davutoğlu, bu hedeflerini “Her renk, her bölge, her lehçe ve her dağın eteğinde büyüyen. Her ırmağın kenarında büyüyen her bölgeden insanlar" cümlesiyle özetledi.



'ARAMIZDA ÇATIŞMA OLMAZ'


Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında tartışma olduğu iddialarıyla ilgili soru üzerine Başbakan Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı ile benim aramda herhangi bir çatışma kriz olmaz. Çok köklü bir dostluğumuz var. Birbirimizden emniyet içinde olduğumuz. Sayın Abdullah Gül için de geçerlidir. Başbakanlık teklifini de ne Cumhurbaşkanımız bana sordu ne ben ona sordum. Ben hiçbir vazife için bir lobi yapmadım bir kulis yapmadım bundan sonra da bulunmam, talepte bulunmadım" diye konuştu.



GÖRÜŞ FARKLILIKLARI OLUR


“Sayın Cumhurbaşkanıyla karşı karşıya gelme algısının gerekçesini neye bağlıyorsunuz" sorusu üzerine Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızla aramızda şahsi ya da dünyevi bir mesele üzerinde ihtilaf olmaz. Farkı görüşler olur mu? Niye insan başdanışman olur. Her gün duymasını istediği şeyler için insan başdanışmanlık yapabilir mi? Benim vazifem başdanışmanken açık yüreklilikle düşüncemi söylemekti. Bu konuda da hep biz dinamik ilişki içinde olduk. Filistin meselesinde gözyaşları içinde karar almışız" diye konuştu.



BAŞKANLIĞI SEÇİM BEYANNAMESİNE YAZDIM


Davutoğlu Başkanlık sistemi hakkında açıklamalarda bulunarak, şunları söyledi: “Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır. Net olarak söylüyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır. Başkanlık sistemine geçilmesi doğru olur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak. Muhalefet başkanlık sistemi tartışmalarını kişiselleştirdi."



Demirtaş süreci iki kez sabote etti


Başbakan Davutoğlu, çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine “Kobani olaylarında şiddete yönelinmeseydi biz süreci yılbaşına kadar tamamlama niyetindeydik" dedi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın süreci sabote ettiğini kaydeden Davutoğlu, “Demirtaş, seçim öncesi tutumlarıyla esas niyetinin başka bir proje olduğunu ortaya koydu" diye konuştu. “Demirtaş şu anda statükocuların yeni projesidir" diyen Davutoğlu, HDP'nin bu tutumuyla eğer 7 Haziran'dan sonra eğer Meclis'e giremezse şikayet etme hakkı olmayacağını dile getirdi.



Orada benim tutumum açık


Bülent Arınç ve Melih Gökçek arasındaki polemikle ilgili soru üzerine Davutoğlu şunları söyledi: “Orada benim tutumum açık ve netti. Bana aktarılmamış, kurumlarda konuşulmamış bir konu. Kim yaparsa yapsın disiplinsizlik. Bir daha böyle bir tavır görmek istemiyorum dedim. Onlar da kamuoyuna açıkladılar."


#Davutoğlu
#Erdoğan
#çözüm süreci
#Arınç-Gökçek
9 yıl önce