|

Başörtüsü için bir fetva da Fransız masonlardan geldi

Yasağın kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini gündemine alan Fransız Mason Locası Quillardet, başörtüsünün “İslam” olmadığını, Kur'an'da yer almadığını ve sonradan üretildiğini ileri sürdü. Fransız masonlar, konuyla ilgili Türk masonlarla diyaloga geçme kararı aldı.

İstanbul
00:00 - 17/02/2008 Pazar
Güncelleme: 00:46 - 17/02/2008 Pazar
Yeni Şafak
Başörtüsü için bir fetva da Fransız masonlardan ge
Başörtüsü için bir fetva da Fransız masonlardan ge

Türkiye'deki başörtüsü tartışmaları, laikliği yeniden masaya yatıran Fransa'da ilgiyle izleniyor. Yasağın kaldırılması, Kıta Avrupası'nın en eski ve en büyük mason locası olan Büyük Doğu'nun (Grand Orient) Paris'teki toplantısında da gündeme geldi.

Zaman gazetesinin haberine göre toplantılardan konuyla ilgili çıkan anan başlıklar şöyle:

1- Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması geriye gidiştir. Laikliğin yeniden tanımlanması yolunda tehlikeli bir gediktir.

2- Başörtüsü İslam” değildir, Kur'an'da yer almaz ve sonradan üretilmiştir. Örtü, kadınlığı saklıyor. Bunun için İncil'e bakmanız yeterli.

3- Halk, yasağa karşı olabilir; ama kamuoyunun her zaman haklı olduğunu düşünmüyorum. Halk yanılabilir, demokrasiye karşı çıkabilir.

'Avrupa tartışmasında masonlar' konulu toplantıda konuşan Fransa Büyük Üstad'ı Jean-Michel Quillardet, ilginç değerlendirmelerde bulundu. Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması için 'geriye gidiş' ifadesini kullanan Quillardet, TBMM'den geçen düzenlemenin 'Türk laikliğinin yeniden tanımlanması yolunda açılan tehlikeli bir gedik' olduğunu savundu.

Konuyu din” açıdan da ele alan Quillardet, başörtüsünün İslam” olmadığını, Kur'an'da yer almadığını ve sonradan üretildiğini ileri sürdü. Türkiye'deki masonlarla sağlam bir diyalog kurduklarını anlatan Büyük Üstad, halkın yüzde 80'inin başörtüsü yasağına karşı olmasını ise şöyle yorumladı: “Ben, kamuoyunun her zaman haklı olduğunu düşünmem. Halk yanılabilir, demokrasiye karşı olabilir.”




16 yıl önce