|

Baykal: 2011'de iktidara geleceğiz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 2011'de yapılacak genel seçimlerde iktidara geleceklerini iddia etti.

Cihan
00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 16:32 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Baykal: 2011'de iktidara geleceğiz
Baykal: 2011'de iktidara geleceğiz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 2011'de yapılacak genel seçimlerde iktidara geleceklerini iddia etti.

Deniz Baykal, Muğla mitinginde yaptığı konuşmada, “Belediye ötesinde bekleyişler var. Siz buraya belediyeyi kim alacak diye değil, Türkiye'ye kim sahip çıkacak diye görmek için geldiniz. Türkiye sahipsiz değildir, kurda kuşa yem yetmeyeceğiz.” dedi.

AK Parti Hükümeti'nin, “fabrika kapatan iktidar” olarak hatırlanacağını kaydeden Baykal, “Türkiye hani kalkınmıştı, hani en ileri ülke haline geliyorduk? Şimdi birbiri ardına kaygı verici haberler geliyor. Ülkenin 350 büyük fabrikasının yarısı kapandı, diğer yarısı kapasiteyi düşürdü. Sanayide her 10 tezgâhın dördü kapandı. Orada çalışanlar işsiz, iş adamı borçlu. Gelmiş geçmiş en çok parayı kullanan bu iktidar. Nasıl topladılar parayı? Halktan aldılar. İki kaynak kullandılar; bir büyük borç yaptılar, iki var olan tesisleri sattılar.” dedi.

89 yıllık Cumhuriyet döneminde 1923 ile 2002 yılları arasında borç toplamının 220 milyar dolar olduğunu, AK Parti iktidarının ise yedi yılda aldığı borcun 500 milyar doları bulduğunu ifade eden Deniz Baykal, sözlerine şöyle devam etti: “Bu borcu ödeyecek olan millet. Milletin parasını hangi ölçüde aldılar ve nasıl kullandılar? Bu kadar büyük kaynak kullanmış, yetmemiş, Cumhuriyet döneminde yapılan ne kadar eser varsa satılmış. Bu sadece TOKİ'nin bütçesiyle açıklanabilir mi?”

İktidarı bir süredir ekonomik kriz için uyardıklarını, yeni yeni dikkate alındıklarını ama geç kalındığını savunan Baykal, “Türkiye o paraları üretime yöneltmedi. İthalata alıştı, borçlar arttı. Şimdi nasıl ödeneceğini düşünüyorlar. Ekonomi üzerindeki kontrolü kaybettiler. Krediydi, faizdi, repoydu diyerek Türkiye'nin ekonomisini unuttular. Merkez Bankası verilerine göre kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 2007'de 207 bin, 2008'de 600 bini aştı. 2009'da ise 1,5 milyonun üzerine çıkacak. 'Reçete söyle, uygulayamazsam siyasi hayatımı bitiririm.' dedi. Yedi madde söyledim, bunun üzerine ağzını bozdu. Merak etmeyin ağzının payını verdim.” şeklinde konuştu.

“Yolsuzluklar ne âlemde?” diye soran CHP Genel Başkanı, “Şimdi örgütlü yolsuzluk var, dernekli yolsuzluk var. Almanya'da gurbetçilerden camilerde para topluyorlar, Türkiye'ye kuryelerle yolluyorlar. Şirketler ve bir de televizyon kuruyorlar, o da Tayyip beyi destekliyor. İktidar, bunların devlete yardım eden kuruluş olduğunu söylüyor. Mehmetçik için kurulan derneklere gösterilmemiş vergi kolaylığını, bu sahtekârlara veriyor. Başbakan, tanımadığını söylüyor, çünkü oğulları bacanak. Almanya yargıladı ve cezalandırdı. Siz de harekete geçin diyoruz, Almanya'daki dosyayı beklediklerini söylüyorlar.” diye konuştu.

Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a televizyonda tartışma ve birlikte dokunulmazlıklarını kaldırarak savcının önüne çıkma tekliflerini tekrarlayarak, “Gel beraber korumasız, eskortsuz pazara çıkalım.” çağrısı yaptı.

Başbakan Erdoğan'a geçen seçimlerde aldığı yüzde 47 oyu hatırlatan Baykal, “İktidar gücünü kullanıyorsun, bu seçimlerde oy oranını yüzde 5 yükseltmezsen başarısız oldun demektir. Hemen erken seçimler yapılmalı.” ifadesini kullandı.

Baykal, Erdoğan'ın “Sen benim aldığım oyu bırak, kendi oyuna bak. Bir kere de kendine bir hedef koy, iktidara geleceğini söyle ama yok, yapamazsın.” sözlerine karşılık, 2011'de iktidara geleceklerini ifade etti.

Baykal, mitingde partisinin Muğla'daki belediye başkan adaylarını da tanıttı. Halen belediye başkanı olanları hatırlatan Baykal, “Bu başkanlar, muhalefet belediye başkanları. Hepsi başarılı hizmetler veriyorlar. Muğla Belediyesi, bütün problemlerini çözdü. Kanalizasyon projesinin yüzde 70'ini tamamladı. Arıtma sistemi de tamamlanmak üzere.” dedi.



15 yıl önce